Антиоксиданти

Антиоксиданти види

Антиокислювачі можуть надходити в організм з їжею , але він і сам може їх виробляти – знову ж , якщо у нього вистачає на це сил.

Розрізняють різні види антиоксидантів : ферментні є у всіх наших клітинах ; низькомолекулярні – це флавоноїди , деякі вітаміни , мінерали , а також гормони – статеві і стероїдні .

Антиоксиданти

Природні і синтетичні антиоксиданти

Антиоксиданти також поділяють на природні і синтетичні . Нам , звичайно , потрібні саме природні – ті , що містяться в продуктах харчування : овочах , фруктах , ягодах , горіхах , травах і т.д. Що стосується синтетичних антиоксидантів , то до них можна віднести ліки і БАДи (хоча БАДи бувають і натуральними – треба тільки в них розбиратися ) , а також харчові добавки Е – від 300 до 399 , що додаються до продуктів для того , щоб вони могли довше зберігатися .

Ці антиоксиданти потрібні тільки для того , щоб уповільнювати реакції окислення в продуктах – наприклад , в масляних сумішах , і не приносять нічого корисного здоров’ю людини. Навпаки , деякі з них можуть викликати алергію , напади астми , набряки і атеросклероз – це відбувається в тих випадках , коли людина постійно харчується напівфабрикатами , консервами та іншими готовими продуктами з магазину , посилаючись на те , що шукати екологічно чисті продукти і готувати їжу з них йому ніколи.

 

Природні антиоксиданти у продуктах харчування

 

потужні антиоксиданти

 

Найбільш сильними антиоксидантними властивостями володіють флавоноїди і антоціани – речовини , що містяться в рослинах , і визначають їх забарвлення. Тому в продуктах рослинного походження антиоксидантів найбільше , особливо в кисло -солодких і кислих фруктах і овочах червоного , оранжевого , синього і чорного кольору. У жовтих , яскраво- зелених і темно -зелених рослинах антиоксидантів теж багато , і є навіть список найбільш багатих ними рослинних продуктів , хоча думки вчених з цього приводу можуть бути різними.

Читати ще :  Вегетаріанський борщ

В один з відомих списків потрапили квасоля – строката , чорна і червона , але особливо цінується дрібна ; дика та садові смородина , чорна та червона малина , журавлина, полуниці , сливи і чорнослив , черешня , сухофрукти та горіхи , деякі сорти яблук і артишок . Вважається , що у вареному артишоку антиоксидантів стає більше ; з горіхів кращими вважаються мигдаль , волоські , фундук , фісташки та пекан .

В інші списки потрапили чорниця і чорноплідна горобина , вишня , виноград і родзинки , ожина , гранати і цитрусові ; овочі – капуста , редис , ріпа , редька , морква , буряк , часник , цибуля, баклажани , шпинат ; зелень і прянощі – петрушка , селера , материнка , куркума , кориця , гвоздика ; терте какао і нерафіновані рослинні масла; чай , натуральна кава , червоне вино і ще багато інших продуктів.

Зміст антиоксидантів у продуктах може сильно відрізнятися , і вчені поки не можуть сказати , чим це обумовлено , та й дослідження проводилися далеко не у всіх областях. Наприклад , дрібну квасолю вважають найкориснішою , але багато видів квасолі залишаються поки невивченими . Лісові ягоди теж досліджені не всі , але одне можна сказати напевно: чим яскравіше та насиченим колір продукту , тим багатше він антиоксидантами. Яскраво -жовта кукурудза містить лютеїн , оранжеві овочі та фрукти – каротин , яскраво -червоні помідори – лікопін , темно -сині і чорні ягоди багаті антоцианами .

 

Антиоксиданти в соках

У свіжих соках ягід і фруктів антиоксидантів дуже багато: в гранатовому , виноградному , соку цитрусових ; антиоксиданти містяться також у білому шарі під їх шкіркою.

Майже стільки ж антиоксидантів в яблучному соку і соку чорноплідної горобини , вишні , і багатьох ягід і плодів , вирощуваних по всій Росії.

В давнину цибулю , часник , морква , селера , буряк та капуста постійно були на столах у більшості людей ; жалували наші предки також ріпу , редьку , редис і брукву , але сьогодні майже ніхто не знає , що їх вживання запобігає розвитку онкологічних захворювань.

Читати ще :  Вегетаріанський гороховий суп

До продуктів, багатих антиоксидантами , відноситься і чай: зелений , червоний , чорний і інші його види . Зміст антиоксидантів , проте , залежить від того , як вирощувався чай , і від технології його приготування – подрібнення , сушіння , зберігання , ферментації. Пити чай треба завжди свіжим , через 3-5 хвилин після заварювання , інакше ніякої користі від нього не буде.

 

Антиоксиданти у винах

У виноградних і ягідних винах антиоксидантів теж велика кількість : найвідоміший з них – резвератрол , що міститься в червоному вині. Коньяк теж має антиоксидантну активність , але вживати його краще рідко і потроху : достатньо 30 г для жінок , і 40-50 г для чоловіків.

Вино ж можна пити по 50 мл 2-3 рази на день , кілька разів на тиждень: воно знімає спазми судин і не дає розвиватися стресу , знижує рівень холестерину в крові , вбиває хвороботворні бактерії , покращує роботу кишечника , жовчного міхура та підшлункової залози.

 

Антиоксидант – натуральна кава

Антиоксидантну дію також надає кави – звичайно , не розчинний , а натуральний. Найкраще купувати якісну каву в зернах , і молоти його кожного разу перед тим , як зварити – так в ньому збережуться всі корисні речовини.

Живе пиво теж корисно – те, яке має невеликий термін зберігання – лише кілька днів.

В останні роки харчова промисловість почала випускати продукти з антиоксидантами – наприклад , цукерки , але синтетичні речовини , які в них додаються , навряд чи можуть проявляти таку активність , як флавоноїди і антоціани , які у натуральних продуктах. У кращому випадку ці цукерки безпечніший за решту – якщо ними не зловживати.

Наш організм потребує антиоксидантах завжди , але потреба в них може збільшуватися після хвороб і стресів , при впливі УФ- випромінювання , у літніх людей , при незбалансованому харчуванні. Якщо ставитися до цього серйозно , харчування якраз і слід збалансувати , так як свіжі натуральні продукти – найкращий джерело антиоксидантів , що гарантує нам бадьорість і активне довголіття .

Читати ще :  Користь квашеної капусти

Звичайно , можна приймати і БАД з антиоксидантною дією , але їх потрібно вибирати ретельно і обов’язково радитися з фахівцями.

А бажаний результат – молодість і здоров’я , буде отриманий тільки тоді , коли баланс вільних радикалів і антиоксидантів в нашому організмі буде в нормі.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *