Дієта після холецистектомії

Видалення жовчного міхура (холецистектомія) – вимушений захід, до якої вдаються у разі безуспішного лікування холециститу (запалення жовчного міхура). Дієта після холецистектомії – поняття не тимчасове, а постійне.

dieta-posle-holecistektomii

Основні рекомендації

За операцією з видалення жовчного міхура слід тривалий реабілітаційний період, який поєднує медикаментозне лікування, спеціальну дієту і режим життя. Важливо пам’ятати, що однією з головних причин порушення роботи жовчного міхура є нерегулярне харчування – недотримання режиму призводить до застою жовчі і до розвитку запального процесу (а стало бути, і до операції). Після операції хворому доведеться забути про переїданні або про пропуск прийомів їжі – їсти потрібно 4-6 разів на день, невеликими порціями і приблизно в один і той же час. Вага кожної порції – 200-400 г. Дієта, що призначається після холецистектомії, допомагає печінці працювати стабільно, запобігає застою жовчі в жовчних протоках.

Рекомендації з харчування

Після операції хворого переводять на щадну дієту. Норма білків становить 90-100 г, норма жирів урізається до 50-60 г, кількість вуглеводів – 250-300 г. Оптимальна калорійність – 2000-2100 ккал. Виключаються продукти, багаті грубою клітковиною, холестерином, екстрактивними речовинами, ефірними маслами – всі вони провокують бродіння в кишках. Їжу в основному подають у протертому вигляді. М’ясо і рибу відварюють (м’ясо їдять в протертому вигляді, а рибу можна подавати шматком, без подрібнення). Також в раціоні присутні такі продукти:
• Пшеничний хліб (несвіжий або, як варіант, підсушений в духовці), сухарі
• Овочеві пюре (в обмеженій кількості)
• Киселі, муси, желе, протерті компоти, печені яблука
• Протерті супи з овочів
• Прісний сир
• Сметана (її додають у страви)
• Білкові омлети
• Несолоне вершкове масло
• Молочні, сметанні, фруктові соуси

Читати ще :  Цукровий діабет

Виключається все холодне і гаряче. Норма вільної рідини – 1,5 л, норма солі – 6-8 р. Через пару тижнів норму солі можна збільшити до 10 г, а раціон рекомендується збагатити такими продуктами:
• Житній хліб (несвіжий, вчорашньої випічки), сухий бісквіт, печиво, випічка з нездобного тіста з начинкою з фаршу, яблук і сиру
• Молочні супи з додаванням макаронів
• непротертом супи на овочевому відварі
• Молочні продукти (у тому числі нежирний і негострий сир)
• Рослинна рафінована олія
• Різні крупи
• Жовток (0,5-1 шт. В день)
• Відварені або тушковані овочі, овочеві салати (замість овочевого пюре)
• Фруктові салати
• Нежирна вимочений оселедець
• Кабачкова ікра
• Салати з морепродуктів, відвареної риби, вареного м’яса
• Дієтичні ковбаси
• Кава з молоком
• Некислі фрукти і ягоди (на додаток до яблук)
• Карамель, мармелад, мед, цукор, пастила
• Соки
• Чорний і зелений чай
• Відвар пшеничних висівок і шипшини

Виключаються:
• Смажені пиріжки
• Здоба
• Слойки
• Будь-який свіжий хліб.
• Грибні, рибні, м’ясні бульйони, окрошка
• Консерви
• Будь-які жирні продукти (молочні, м’ясні)
• Тугоплавкі жири
• Бобові культури
• Шпинат, щавель, редька, редис, зелена цибуля, часник, гриби
• Морозиво і шоколад
• Кислі плоди
• Вироби з кремом
• Алкоголь, лимонади
• Перенести

Відгуки

Згідно відгуками, дієта після холецистектомії, дотримувана на постійній основі, нормалізує травлення і запобігає застою жовчі.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *