Дієта при підвищеному цукрі в крові - меню, відгуки

Дієта при підвищеному цукрі в крові – меню, відгуки

Лікарі стверджують : дієта при підвищеному цукрі в крові повинна дотримуватися в обов’язковому порядку. Спеціальний план харчування дозволяє стабілізувати стан хворого.

Дієта при підвищеному цукрі в крові - меню, відгуки

Корисна інформація

Оптимальним для здорової людини рівнем цукру в крові вважається 3.3-5.5 ммоль / л. Протягом дня цей показник зазнає деякі зміни – це цілком нормально.

Також варто враховувати те , що на рівень цукру впливають і деякі додаткові фактори , такі як вагітність , важка хвороба , сильний стрес . Як правило , він нормалізується без прийняття спеціальних заходів .

Гіперглікемією називається збільшення рівня глюкози вище 5,5 ммоль / л. Судити про наявність цукрового діабету можна у випадку , якщо два аналізу , зроблені з деяким інтервалом , показують рівень 7.0 ммоль / л і більше .

Навіть при незначному підвищенні цукру в крові варто переглянути раціон харчування. Рекомендується пройти обстеження , зокрема – перевірити стан підшлункової залози (у цьому допоможе УЗД , аналіз крові на панкреатичні ферменти , аналіз сечі на кетонові тіла).

Симптоми підвищеного рівня цукру в крові

 

• Прискорене сечовипускання
• Спрага, сухість у роті
• Швидка втомлюваність , слабкість
• Пониження маси тіла на тлі підвищеного апетиту
• Тривале загоєння подряпин і ранок
• Поява фурункулів
• Зниження імунітету
• Шкіряний свербіж
• Погіршення зору

Характеристика дієти

При високому рівні цукру в крові рекомендується дотримуватися лікувальної дієти № 9 . Головною ідеєю дієти є обмеження споживання вуглеводів ( в першу чергу – простих , швидко збільшують рівень глюкози).

Пріоритетні позиції в харчуванні відводяться некрахмалістим овочам , що не дуже солодким фруктам , морепродуктів , нежирної риби , пісним сортам м’яса , круп , хлібу з борошна грубого помелу.

Продукти можна відварювати , запікати , тушкувати , обсмажувати (останній спосіб використовується рідше за інших ) .

Хімічний склад їжі :
• Вуглеводи: 300-350 г
• Білки: 80-90 г
• Жири: 70-80 г
• Сіль : не більше 12 г
• Вільна рідина: близько 1,5 л
• Орієнтовна добова калорійність : 2200-2400 ккал

Їсти рекомендується 5-6 разів на день ( це дозволяє підтримувати рівень цукру на постійному рівні ) . Добова норма вуглеводів розподіляється рівномірно на весь день.

Раціон дієти при підвищеному цукрі

• Чи не здобні борошняні вироби і хліб – до 300 г на день (сорти хліба : житній , білково – отрубяной , з борошна 2- го сорту , білково -пшеничний )
• Овочеві супи , борщ , щі , борщ, окрошка ( м’ясна , овочева ) , неміцні бульйони
• М’ясо та птиця (яловичина , телятина , обрізна свинина , кролик , баранина , кури , індичка )
• Діабетична та дієтична ковбаса
• Відварний язик
• Рибні консерви у власному соку
• Печінка
• Нежирні сорти риби
• Молоко , кисломолочні напої , нежирний і напівжирний сир , сметана (небагато) , нежирний і не дуже солоний сир
• Яйця (жовтки – обмежено )
• Каші з перлової , ячної , гречаної , пшоняної , вівсяної крупи
• Бобові культури
• Овочі , що містять не більше 5% вуглеводів ( в пріоритеті капуста , гарбуз , кабачки , салат , томати , огірки , баклажани )
• Закуски : вінегрети , салати з овочів або морепродуктів , овочева ікра , вимочений оселедець , яловичий холодець , заливна риба
• Прянощі та соуси на слабких бульйонах і овочевих відварах
• Напої : овочеві та фруктово -ягідні соки , кава з додаванням молока , чаї , відвар шипшини
• Фрукти і ягоди наслідках сортів
• Солодощі : желе , муси , самбуки , компоти , цукерки на замінниках цукру , мед ( обмежено)
• Жири: рослинні масла , вершкове і топлене масло

• Вироби з листкового і здобного тіста
• Наваристі бульйони
• Молочні супи з додаванням манки або рису
• Жирні сорти риби , птиці , м’яса
• Копченості , м’ясні консерви , рибні консерви в олії , ікра риб
• Солоні жирні сири
• Солодка сирна маса
• Вершки
• Манна крупа , шліфований рис , макаронні вироби
• Соління і маринади
• Солодкі фрукти : виноград , банани , родзинки , фініки , інжир
• Солодкі соки і напої
• Цукор , цукерки , варення , морозиво
• Жирні , солоні , гострі соуси
• Кулінарні та м’ясні жири

Варіант меню

• Перший сніданок : нежирний сир , гречана каша з молоком , відвар шипшини
• Другий сніданок: несолодкий сік або відвар пшеничних висівок
• Обід: вегетаріанський борщ , парові фрикадельки з молочним соусом , желе і чай
• Полудень: несолодкі фрукти
• Вечеря : тушкована капуста , риба , запечена в молочному соусі (її потрібно попередньо відварити ) , чай
• Перед сном : кисле зі знежиреного молока або кефір

Відгуки

Відгуки свідчать : цукровий діабет – важке захворювання , але дотримуючись розпорядження лікаря і дієту можна істотно підвищити якість життя.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *