Дієта при виразці 12-палої кишки

Дієта при виразці 12-палої кишки

Виразкова хвороба – циклічно протікає хронічне захворювання, що характеризується утворенням локальних дефектів слизової оболонки і підлеглих тканин . Дієта при виразці 12- палої кишки максимально полегшує роботу шлунку і кишечника , що призводить до поліпшення стану хворих.

Дієта при виразці 12-палої кишки

Основні положення дієти

Дієта термічно і хімічно щадить ШКТ. Завдяки дробовому харчуванню і невеликим за обсягом порціям , стінки шлунка не розтягуються , їжа повноцінно засвоюється , кишечник не перевантажується .

Виключається все холодне і гаряче , а також гострі і сприяють активному виділенню шлункового соку продукти.

Їжу рекомендується готувати на пару , варити , тушкувати , запікати (без утворення скоринки ) . Добре засвоюються протерті страви.

Хворим рекомендується чітко дотримуватися режиму прийому їжа – харчуватися варто по годинах. Останній перекус повинен завершитися не пізніше ніж за 2 години до нічного відпочинку .

Розподіл продуктів за хімічним складом виглядає наступним чином :

• Білки і жири – від 100 до 120 г (60% білків і 2/ 3 жирів тваринного походження)
• Вуглеводи – до 450 г
• Рідина – близько 1.5 л

При виразковій хворобі корисні вітаміни (А , В1 , В2 , С, РР ) і мінеральні речовини: солі кальцію , фосфору , заліза , магнію.

Дієта при виразці 12- палої кишки в період загострення

У період загострення виразкової хвороби ( без симптомів « роздратованого шлунку » ) рекомендується вживати протерту їжу. Продукти готують на пару ( відварюють ) і протирають . Їсти покладається 5-6 разів на добу.

В основі раціону:

• Пшеничний хліб ( несвіжий ) , сухі бісквіти та печиво
• Протерті круп’яні супи
• Молочні супи з подрібненою домашньої локшиною або вермішеллю
• Протерті овочеві супи , заправлені рафінованим соняшниковою або вершковим маслом.
• Нежирні сорти риби і м’яса (з них готують биточки , котлети , зрази на пару )
• Молочні каші ( протерті )
• Пудинги ( протерті )
• Добре зварені макаронні вироби
• Овочеві парові страви (у вигляді пюре)
• Яйця , зварені некруто і омлети , приготовані на пару
• Молочні продукти
• Свіжі та некислі кисломолочні продукти
• Солодкі ягоди і фрукти ( протерті )
• Соки з ягід і фруктів , розбавлені водою
• Солодощі : мед , джем , варення , зефір , пастила , мармелад
• Вершкове масло ( його додають в готові страви)
• Рослинна олія ( рафінована )
• Молочні та фруктові соуси
• Кріп , петрушка (у невеликій кількості )
• Незадовільно заварений чай ( в напій можна додавати молоко , вершки)
• Відвар шипшини
• Відвар пшеничних висівок

• Міцні овочеві відвари
• Наваристі бульйони (м’ясні , грибні , рибні )
• Жирні сорти м’яса і риби
• Копченості , соління , маринади , консерви
• Здобне тісто
• Чорний хліб
• Чи не протерті овочі та фрукти
• Морозиво
• Газовані напої , квас , чорна кава
• Шоколад
• Соуси (крім фруктових та молочних )
• Білокачанна капуста , огірки , шпинат , ріпа , редька , щавель , цибулю

Якщо у хворого відсутня відрижка , виражений больовий синдром , печія та інші неприємні симптоми , від протертої їжі можна відмовитися на користь добре зварених ( печених , тушкованих ) продуктів.

Щадна дієта при виразці 12- палої кишки

Дана дієта призначається в період загострення виразкової хвороби при наявності симптомів « роздратованого шлунку ». Дієта сприяє загоєнню ерозій і виразок. Вона надає організму повний набір поживних елементів для заповнення їх дефіциту на тлі постільного режиму .

Продукти відварюють , готують на пару , протирають . Хворим рекомендується їсти рідку або кашкоподібну їжу ( кратність прийому їжі: 5-6 разів на добу). Температура подачі страв: 15 … 65 ? С. Хлібобулочні вироби , прянощі та овочеві страви виключаються .

В основі раціону:

• Слизові супи (на основі рису , манки , вівсяної крупи) з додаванням вершкового масла , вершків , суміші з яйця і молока
• Парові суфле з нежирних сортів риби , м’яса і птиці
• Протерті рідкі каші з додаванням вершків , молока ( пшенична каша виключається)
• Молочні продукти
• Яйця , зварені некруто
• Омлети , приготовані на пару
• Вершкове масло ( його додають у вже приготовані страви)
• Киселі , желе , соки із солодких сортів фруктів і ягід (соки розбавляють водою)
• Мед і цукор
• Відвар шипшини
• Відвар пшеничних висівок

Дану дієту призначають після операції на кишечнику ( на 4-5 день). Продукти готують на пару і протирають . В основі раціону:
• Страви з рубленого НЕ жилавого м’яса і курки
• Яйця (їх варять некруто , готують паровий омлет )
• Слизистий суп з вівсяної крупи
• Протерті рідкі каші
• Некислі киселі
• Чай з лимоном
• Пшеничні сухарики

Відгуки

Харчування при виразці 12- палої кишки , залежно від ступеня тяжкості проблеми , може мати різні рекомендації. Судячи з відгуків , правильно підібране меню позбавляє від багатьох неприємних проявів хвороби.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *