Дієта при залізодефіцитній анемії

Дієта при залізодефіцитній анемії

Залізодефіцитна анемія (ЗДА ) характеризується порушенням синтезу гемоглобіну. Проблема розвивається на тлі дефіциту заліза , що виникає внаслідок крововтрати або неповноцінного харчування . Дієта при залізодефіцитній анемії покликана відновити оптимальний баланс .

Дієта при залізодефіцитній анемії

Згідно з дослідженнями , з їжі засвоюється не більше 10-20 % заліза – одним лише дієтичним харчуванням заповнити дефіцит цього елемента не вдасться. Таким чином, крім багатих залізом продуктів хворим рекомендується прийом певних препаратів.

Рекомендації щодо харчування при залізодефіцитній анемії

Дієта дорослого хворого ЗДА включає:
• Жири – 90 г
• Вуглеводи – 350 г
• Білок – 130 г
• Мідь – 5 мг
• Залізо – 40 мг
• Цинк – 15 мг
• Марганець – 7 мг
• Кобальт – 15 мкг
• Холін – 4 г
• Метіонін – 2 г

При виборі раціону харчування необхідно звертати особливу увагу на форму , в якій міститься залізо.

Перевага повинна залишатися за продуктами , в яких цей елемент представлений у формі гема. До цієї групи належать продукти тваринного походження – з такої їжі засвоюється 10-15 % заліза . Дещо менше заліза надає рослинна їжа ( засвоюється 1-5% заліза).

Печінка , нирки та рибні продукти також містять багато заліза , але воно знаходиться у формі гемосидерину і феритину – таке залізо важко засвоюється людським організмом.

Рекомендовані продукти :
• Яловичий язик
• М’ясо кролика , курки , індички
• Яловичина , телятина
• Білі гриби
• Гречана і вівсяна крупа
• Бобові культури
• Какао і шоколад
• Яйця
• Зелень
• Персик , яблука , абрикоси , чорнослив , родзинки
• Фруктові соки , морси
• Мед
• Гематоген

додаткові рекомендації

Засвоєння , усмоктування й обмін заліза в чому залежить від кобальту , міді , цинку , марганцю.

Читати ще :  Макарони і білий хліб дуже шкідливі для здоров'я жінки

Кобальт міститься в такій групі продуктів:
• Субпродукти (печінка , нирки)
• Молоко
• Бобові та зернові культури
• Агрус , малина і чорна смородина
• Абрикоси , вишні , груші
• Буряк

Добова потреба в цьому елементі : 0,05-0,2 мг .

Мідь присутня в таких продуктах , як:
• Крупи
• Бобові культури
• Гриби
• Суниця і чорна смородина
• Кавуни
• Хрін
• Яловичина і печінка

Добова норма міді: 2-3 мг .

Цинк міститься в такій групі продуктів:
• Дріжджі
• Субпродукти ( печінка , легені , нирки)
• Яловичина
• Сири
• Бобові культури
• Гриби
• Яйця

Добова норма : 10-15 мг .

Марганець присутній в таких продуктах:
• Крупи
• Петрушка і кріп
• Щавель , шпинат , буряк , гарбуз
• Малина і чорна смородина

Добова норма : 5-7 мг .

Мед при залізодефіцитній анемії

Збалансованим природними ліками для лікування ЗДА є мед. Інформація, що міститься в ньому фруктоза покращує засвоєння заліза в кишечнику. Мед сповнений вітамінами , мінералами , біологічно активними речовинами.

Найбільшу користь приносять темні сорти меду – порівняно зі світлими сортами вони містять більше заліза , марганцю і міді. Мед рекомендується вживати безпосередньо перед їжею ( при зниженій кислотності) або за 1.5-2 години до прийому їжі ( при підвищеній кислотності) . У добу можна з’їдати до 100 г меду ( за відсутності серйозних протипоказань) .

Дієта при залізодефіцитній анемії дійсно здатна поліпшити стан хворих – саме про це свідчать відгуки .

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *