Дієта 1а

При наявності серйозних патологій шлунково-кишкового тракту без зміни раціону не обійтися. На різних стадіях хвороби рекомендації з харчування відрізняються – дієта 1а призначається при загостренні виразкової хвороби або хронічного гастриту.

голодание_для_похудения_golodanie_dlia_pohydenia
Основні характеристики дієти

При ЯБЖ (виразковій хворобі шлунка) дану дієту дотримуються перші 6-8 днів лікування. У разі загострення гастриту лікувальне харчування призначають на 2-4-й день лікування. Також цей лікувальний стіл рекомендують використовувати при опіку стравоходу. Дія дієти спрямоване на зменшення запального процесу, прискорення загоєння виразок. Дієта характеризується зниженням калорійності харчування частково за рахунок жирів і білків, але в основному – за рахунок вуглеводів. Урізається частка кухонної солі. Виключенню підлягають страви і продукти, що сприяють підвищенню секреції шлунка або дратівливо діють на слизову оболонку. Продукти відварюють на пару або у воді, подають в рідкому або в кашкоподібному вигляді. Повністю виключаються гарячі і дуже холодні страви. Хворі повинні їсти дрібно (6 разів на день), маленькими порціями. На ніч рекомендується пити молоко.

За хімічним складом дієта розподіляє продукти наступним чином:
• Білки – близько 80 г / добу (30-40% повинно припадати на рослинні білки)
• Жири – не більше 80-90 г (80% – тваринного походження)
• Вуглеводи – 200 г

Норму кухонної солі обмежують до 8 г / добу, а норму вільної рідини – до 1,5 л. Енергетична цінність дієти знижується до 1900-2000 ккал.
Раціон дієти

Дієта під номером 1а диктує серйозні обмеження в харчуванні. Хлібобулочні і будь борошняні вироби, а також свіжі овочі, закуски, прянощі та соуси з меню хворого виключаються.

• З категорії рідких страв рекомендуються слизові супи, приготовлені з манної, рисової, вівсяної, перлової круп. У перші страви можна додавати яєчно-молочну суміш, вершки, вершкове масло.

Читати ще :  Дієта «5 столових ложок»

• Асортимент м’ясних продуктів обмежується дієтичними сортами: яловичиною, телятиною, м’ясом кролика, курки та індички. М’ясо в обов’язковому порядку звільняють від фасцій, сухожиль, жиру і шкіри. Його відварюють, після чого кілька разів пропускають через м’ясорубку і подають 1 раз на день у вигляді парового суфле або пюре. Замість м’яса можна годувати хворого суфле з рибного філе. У пріоритеті нежирні сорти риби (перед приготуванням суфле рибу відварюють, звільнивши від шкіри).

• Важливу роль відіграють молочні продукти (молоко, вершки, сир). Сир повинен бути дуже свіжим і некислим. Подають його у вигляді парового суфле (крупинки сиру ретельно перетирають). Дієта виключає кисломолочні напої, сметану, сири, сир в натуральному вигляді.

• Яйця з меню виключати не варто. Хворі можуть з’їдати до 2-х шт. в день. Яйця відварюють всмятку або ж готують у вигляді парового омлету (яєчня або зварені круто яйця знаходяться під забороною).

• Крупи в обов’язковому порядку входять в меню дієти. Хворі повинні їсти рідкі протерті каші з рису, гречаної і вівсяної крупи. Вітаються каші з манної крупи і з круп’яної муки. Каші можна готувати з додаванням вершків або молока.

• З солодощів вітаються мед, цукор, киселі (в тому числі і молочні), желе з солодких сортів фруктів і ягід. Сирі та недозрілі плоди, а також будь-які кондитерські вироби з меню хворого виключаються.

• Хворі можуть пити відвар плодів шипшини, неміцно заварений чай з додаванням молока або вершків, натуральні соки з некислих фруктів і ягід (соки розводять водою з цукром). Під заборону потрапляють какао, кава, будь-які газовані напої.

• З жирів до вживання дозволені рафіновані рослинні масла і несолоне вершкове масло.
Відгуки

При гострому перебігу виразкової хвороби та гастриту дієта 1а приносить полегшення – це підтверджується відгуками. Дотримуватися обмеження в харчуванні необхідно рекомендований лікарем час.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *