Дієта при артрозі колінного суглоба

Гонартроз є хронічним прогресуючим захворюванням колінного суглоба, при якому в хрящі, а також в прилеглій до нього кісткової тканини відбуваються дистрофічні зміни. Дієта при артрозі колінного суглоба, насамперед, спрямована на корекцію ваги – огрядні люди частіше стикаються з даною проблемою.

йога-для-похудения-на-море
Інформація про захворювання

Гонартроз розвивається поступово. Спочатку головним симптомом є незначний дискомфорт в області коліна, що виникає при русі. На цій стадії кісткова тканина ще практично не деформована, але суглоб опухає через скупчення рідини в коліні. З часом хворим стає важко підніматися і опускатися по сходах, з’являються виражені больові відчуття (вони посилюються після стану спокою і вщухають в положенні лежачи або сидячи). Зрештою біль стає постійним і дуже інтенсивною, локалізується вона на внутрішній стороні коліна. Додаткові симптоми гонартроза: хрускіт в коліні, неможливість зігнути ногу, деформація колінного суглоба, зміна ходи.
Раціон дієти

Дієта характеризується зниженням калорійності раціону за рахунок урізання частки простих вуглеводів і тваринних жирів. При цьому раціон повинен залишатися повноцінним і збалансованим. Помічено, що з артрозом частіше стикаються люди, що вживають велику кількість м’яса. Рекомендується обмежити частку цього продукту в раціоні (достатньо 2-3 порцій на тиждень). Слід пам’ятати, що пріоритет залишається за пісними сортами (яловичиною, телятиною, філе курки).

Необхідно обмежити вживання таких продуктів, як:
• Випічка із здобного або листкового тіста
• Кондитерські вироби
• Жирні соуси
• Свинина і баранина
• Сало
• Тугоплавкі жири
• Свіжий перець, томати, цибулю, білокачанна капуста
• Прянощі і гострі приправи
• Кислі сорти фруктів
• Цитруси і соки з них
• Сухофрукти
• Незбиране молоко, жирні молочні продукти
• Пластівці
• Алкоголь

Читати ще :  Дієта для гіпертоніків

Норму солі рекомендується урізати до мінімуму (можна на час перейти на солі дієту). Відновленню хрящової тканини сприяє холодець, приготовлений на основі кісткового бульйону (він містить багато колагену, необхідного для побудови хрящів). Також можна використовувати желатин. Корисно вживати рибу (цілком припустимо їсти жирні сорти, оскільки риб’ячий жир дуже корисний).

В обов’язковому порядку в меню повинні бути присутніми кисломолочні продукти: кефір, йогурт, свіжий домашній сир. Норма вершкового масла обмежується (його варто додавати в готові страви).

При артрозі раціон повинен включати свіжі, запечені, приготовані на пару або тушковані овочі. У пріоритеті цвітна капуста, баклажани, кабачки, гарбуз, морква, зелень. З усього асортименту фруктів перевагу за ківі, яблуками, бананами (останні потрібно їсти помірно). Не варто забувати про кедрові горіхи, мигдаль, волоські горіхи, насіння гарбуза і соняшника. З жирів переважно всього всілякі рослинні масла (ними можна заправляти салати, з їх участю варто готувати їжу).

При даній патології потрібно пити багато чистої води. Якщо є схильність до набряків, можна приділити увагу сечогінну трав’яним зборів. Оптимальна добова норма вільної рідини становить 1.5-2 л.
Відгуки

Дієта при артрозі колінного суглоба – поняття індивідуальне. Наведені вище списки корисних і виключаються продуктів можуть бути переглянуті і доповнені (обов’язково проконсультуйтеся з лікарем). Важливо пам’ятати, що артроз потрібно лікувати – одна лише дієта проблеми не вирішить.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *