Дієта при гіпертонії і серцево-судинних захворюваннях

Одним з найбільш поширених захворювань серця є гіпертонічна хвороба. Проявляється вона підвищеним артеріальним тиском, порушенням діяльності нервових механізмів і порушеннями в корі головного мозку. Тому, як і інші хвороби серцево-судинної системи, наприклад, атеросклероз, порок серця, кардіосклероз, вона вимагає негайного лікування. Важливою складовою комплексного лікування є дієта при гіпертонічній хворобі. Якщо хворий буде стежити за своїм раціоном, то можна швидше нормалізувати тиск, обмінні процеси і роботу всіх внутрішніх органів. Сьогодні ми розповімо вам про особливості та принципи дієти при захворюваннях серцево-судинної системи.

Дієта при гіпертонічній хворобі передбачає збалансовану дієту. Раціон повинен включати в себе білки, жири, вуглеводи, всі вітаміни і мінерали. Особливо важливо включити в раціон магній, калій, вітаміни C, P, B. Обов’язкова умова при дотриманні дієти при хвороби серця – обмеження солі, міцного чаю, какао, кави, швидких вуглеводів, тваринних жирів і алкогольних напоїв.

Принципи дієти при гіпертонічній хворобі також передбачають дотримуватися помірності в їжі і випивати приблизно 1,5 літра рідини з урахуванням перших страв: харчуватися потрібно 4-6 разів на добу невеликими рівномірними порціями. За 2-3 години до сну необхідно наїдатись.

Всю їжу необхідно споживати виключно у вареному, запеченому або тушкованому вигляді. Якщо ви готуєте м’ясо, то його для смаку після варіння можна трохи обсмажити. Якщо ж у вас є зайва вага або схильність до нього, то слід знизити до мінімуму кількість споживаного хліба, цукру і солі. Таким чином, ви зменшите калорійність свого щоденного раціону.

Рекомендовані продукти при захворюванні серця:

Вегетаріанські та нежирні м’ясні супи;
Нежирне м’ясо, наприклад, яловичину, індичку, курку, кролика і т. д.;
Нежирні сорти риби, наприклад, щуку, судак, тріску, коропа і т. д.;
Хліб з борошна 1-го і 2-го сортів. Найкраще споживати в подсушенном вигляді;
Овочі і фрукти. Особливо рекомендується споживати банани, родзинки, курагу, капусти і баклажани;
З солодощів можна мед і варення;
Нежирні молочні продукти в теплому вигляді;
Морепродукти;
Продукти, в яких містяться солі магнію, наприклад, пшеничне і гречана крупи, соя, висівки, горіхи.

Заборонені продукти при гіпертонії.

При різних хворобах серця меню повинно складатися виключно з натуральних і свіжих продуктів. Тому з раціону слід виключити жирну, солону і смажену їжу, міцні м’ясні бульйони, супи бобові, жирні сорти м’яса і риби, алкогольні напої, ікру, здобні вироби.

Заборона також накладається на соління, маринади, шпинат, редис, щавель, міцний чай і кава, шоколад і какао. Не можна також вживати гострий кетчуп, гірчицю, перець, різні соуси.

Читати ще :  Як харчуватися при артрозі суглобів: дієта, меню

Зразкове меню при гіпертонії і серцево-судинної недостатності.

Сніданок: гречана або рисова каша на молоці (200 грам) + паровий омлет з 1 яйця + сир зі сметаною (10 грам) + чай з молоком.

Другий сніданок: курага размоченная (30 грам) + морква зі сметаною (100 грам).

Обід: суп овочевий + м’ясо відварне (100 грам) + буряк або морква відварна (150 грам) + розмочений чорнослив (40 грам).

Полуденок: фрукти або размоченная курага (40 грам).

Вечеря: сир з кефіром або молоком (75 грам) + котлети з моркви чи картоплі (200 грам). Також вечеря може складатися з сирного пудингу і відвареної нежирної риби.

Перед сном потрібно випити півсклянки молока або кефіру.

Розвантажувальні дні при серцевих захворюваннях.

Лікарі часто призначають людям з серцево-судинною недостатністю розвантажувальні дні. Вони сприяють більш швидкому лікуванню, особливо в тому випадку, якщо дієти не допомагають при гіпертонії.

Проводити розвантажувальний день в кардіології необхідно один раз в тиждень, в інший час обов’язково потрібно дотримуватися порад щодо харчування при хворобах серця, описаних вище.

Існує багато видів розвантажувальних дні, але при серцевих захворюваннях найефективнішими є:

  1. Кефірний розвантажувальний день
  2. Яблучний розвантажувальний день
  3. Сирний розвантажувальний день
  4. Кавуновий розвантажувальний день
  5. Молочний розвантажувальний день

Дієта при аритмії

Аритмія – захворювання серця, яке вимагає тривалого і ретельного лікування. А найважливішою складовою такого лікування є правильно підібрана дієта.

Як харчуватися при аритмії

Дієта при аритмії передбачає вживання великої кількості продуктів, багатих кальцієм, калієм і магнієм. Наприклад, Це можуть бути багаті магнієм огірки, горіхи, авокадо, гречка, шпинат і квасоля. Корисні молочні продукти, багаті кальцієм, а також морепродукти, артишоки, насіння і деякі види бобів. Рекомендовані також до вживання продукти, багаті калієм, як-то: банани, курага, родзинки, капуста і картопля і т. д.

Суть подібного раціону полягає в тому, щоб принести максимальну користь конкретній людині. Тому, точна кількість, обсяг їжі і час її прийому призначає лікар. Воно може змінюватися залежно від кліматичних і географічних умов, індивідуальних особливостей, статі, віку, рухової активності, характеру роботи хворого і деяких інших факторів.

Готувати їжу потрібно без солі (або за допомогою мінімальна її кількість), у воді, на пару, в духовці. Овочі і фрукти вживають переважно в сирому вигляді.

Які продукти корисні при аритмії

Картопляні супи-пюре, овочеві бульйони з додаванням круп (крім перлової, пшеничної і ячної), заправкою з сметани і рубаною зелені. Від 250 до 400 г за раз.

Молочні продукти

Сир і страви на його основі, твердий сир з невеликим відсотком жиру, кисломолочні вироби.
Не жирна без шкіри, відварна або злегка обсмажена на топленому маслі без панірування.
Несолоне вершкове або натуральне рослинне
Курячі яйця – не більше 1 в день. Круто звареного або у вигляді омлету.
З овочів можна вживати всі, крім білокачанної капусти і зеленого горошку, які потрібно обмежити.

Читати ще :  Гречка для шлунка: користь, дієта для шлунка на гречці

На десерт можна з’їсти м’які фрукти і ягоди, цукерки (будь-які, крім шоколадних), желе, молочні киселі, домашнє варення або невелику кількість меду.

Слабо заварений чай, соки (все крім виноградного).

Що потрібно виключити з раціону при аритмії

Продукти, які слід виключити з повсякденного меню (або різко обмежити їх застосування) це:

Кристалічна сіль – продукт, абсолютно чужий для людини. Тим більш небезпечний він для людей, які страждають аритмією. Сіль сприяє накопичення надмірної кількості натрію і, відповідно, витіснення калію з організму. Гранична кількість солі для «сердечників» – 2-3 г на день.

Цукор та інші цукровмісні продукти. Цукор, з’їдений в комбінації з деякими іншими продуктами, закислює кров. Для людей, які страждають аритмією це неприпустимо. «Сердечникам» споживання цукру рекомендується звести до мінімуму. Ще краще замінити його медом.

Також рекомендується виключити:

  • свіжі слойки і здобу.
  • бульйони, зварені на грибах.
  • печінка та інші курячі субпродукти.
  • ікру, всілякі маринади, «солоності» і «копченості».
  • фрукти, що містять грубу клітковину.

Гіпоалергенна дієта з Адо

Алергії – проблема, з якою стикаються багато батьків, так як сьогодні кількість випадків розвитку алергії у дітей дуже високо. Збудником реакції може стати пилок рослин, шерсть тварин, домашній пил, однак найбільш частою алергічною реакцією, особливо на першому році життя є харчова алергія. Вона може розвиватися як у грудних немовлят, так і у зовсім дорослих дітей.

Одним із методів лікування є дієта, і одна з таких дієт розроблена академіком А. Д. Адо. В цілому це гіпоалергенна дієта, яка дозволить знизити симптоми алергії і допомогти дитині вживати навіть ті продукти, на які може виникнути реакція.

Що не можна вживати при харчової алергії у дітей

Основний принцип – виключення всіх продуктів, які так чи інакше можуть стати алергеном. Список цей досить великий:

  • Кави;
  • Цитрусові (всі, включаючи лимон і лайм);
  • Какао і шоколад;
  • Горіхи;
  • Гриби;
  • Птах і всі страви на її основі;
  • Риба і морепродукти, включаючи ікру, молоки;
  • Спеції і приправи (абсолютно всі, в тому числі майонез, гірчиця, перець);
  • Яйця і страви, у яких їх багато, наприклад білковий крем або випічка;
  • Томати, баклажани, гострі овочі;
  • Мед;
  • Полуниця;
  • З фруктів – диня і ананас;
  • Цільне молоко;
  • Алкоголь;
  • Копченості.
Читати ще :  Дієта при клімаксі

Принципи гіпоалергенної дієти

Виключити вищеперелічені продукти слід відразу, як тільки з’явилися симптоми алергії. В період загострення, також дані продукти не можна вживати і після полегшення симптомів необхідно дотримуватися дієти ще 1 або 2 тижні. Потім поступово можна вводити в раціон виключені алергени, але важливо робити це по чуть-чуть і по одному, не варто давати одночасно і мандарин, і цукерки, і курку навіть повністю выздоровевшему дитині. Також краще не давати ці продукти частіше, ніж раз на тиждень, щоб вони не спровокували нову реакцію. Дітям до трьох років краще взагалі не давати нічого із зазначених высокоалергенных продуктів. Особливий випадок – якщо у малюка виявлено целіакія – алергія на глютен. У цьому випадку педиатором індивідуально призначається безглютенова дієта, що передбачає відмову від будь-яких продуктів, що містять клейковину.

Також варто пам’ятати, що у деяких дітей розвивається алергія і на продукти, яких немає у цьому списку, наприклад, яскраво забарвлені червоні і помаранчеві фрукти, овочі і ягоди (наприклад, гранат, вишня, буряк, гарбуз). У такому індивідуальному випадку цей продукт варто також вилучати з раціону на прикладі інших.

І особливо важливо не зловживати цією дієтою, не тримати її дуже довго, так як повна відсутність вказаних продуктів може призвести до микронутриентной або до білково-енергетичної недостатності, особливо у дітей старше трьох років. В кінцевому підсумку це може призвести до проблем зі здоров’ям і до затримок у фізичному розвитку.

Які продукти рекомендується вживати при харчовій алергії

Гіпоалергенна дієта з Адо повинна дотримуватися до повного усунення симптомів алергії. Так як тривалість дієти разом з виходом з неї може зайняти тривалий час, варто подбати про повноцінне харчування з дозволених продуктів.

Чим годувати дитину з харчовою алергією? Серед рекомендованих до вживання продуктів – нежирне м’ясо, краще у відварному вигляді, вегетаріанські супи з додаванням круп, кисломолочні продукти, каші, свіжі овочі поза забороненого списку (огірки, картопля). Серед фруктів та ягід показаний кавун, запечені яблука і компоти.

Також не варто займатися самостійним лікуванням дитини, особливо у відсутності впевненості, що саме харчова алергія. Для початку варто звернутися до лікаря і тільки після отримання рекомендацій, починати дотримуватися зазначеної дієти.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *