Дієта при нирковій недостатності

Ниркова недостатність являє собою дисфункцію в роботі нирок, що є наслідком порушення всіх видів видів обміну в організмі. Живильний раціон пацієнта будується на підставі клінічної картини захворювання, якій може протікати як у гострій, так і в хронічній формі.

Харчування при гострій формі ниркової недостатності

Інфекції, що потрапляють в організм, а також різні отруєння, опіки і нефрит, можуть спровокувати розвиток гострої ниркової недостатності (ГНН). Пацієнти страждають відсутністю апетиту, а голодування в цьому випадку не є оздоровлюючим, так як внаслідок прискореного розпаду білка порушується азотистий і мінеральний обмін.

Основним завданням дієти при ГНН стає скорочення обсягу споживаних білків, на тлі акцентованого вживання на цьому тлі інших мікроелементів. В раціоні хворого можуть бути присутніми всі продукти молочного походження, яйця, вершкові і рослинні масла (при відсутності їх індивідуальної непереносимості). Вітамінізовані продукти, такі як фрукти і ягоди стають пріоритетними до вживання. Вся їжа повинна бути щадною для органів шлунково-кишкового тракту, як в хімічному, так і в механічному відношенні.

В якості рідини пацієнти можуть вживати воду, не міцний чай з лимоном, знежирений кефір і неконцентровані соки. Оптимальна норма вільної рідини становить близько 500 мл, але у разі наявності проносу і блювоти, потрібно збільшити її споживання, щоб уникнути зневоднення організму.

Всі овочі підлягають термічній обробці, а продукти з високим вмістом калію, магнію і натрію слід максимально виключити з раціону.

З поліпшенням клінічної картини в дієту хворого можна поступово починати включати продукти, що містять білок.

Харчування при хронічній формі ниркової недостатності

Така форма захворювання характеризується поступово прогресуючим погіршенням працездатності нирок. Накопичення азотистих шлаків провокує порушення водно-сольового обміну в організмі.

Лікування хронічної ниркової недостатності вимагає суворого дотримання дієти. Норма споживаного білка при ХНН визначається індивідуально в кожному конкретному випадку. Також дієта при даному захворюванні передбачає помірне вживання солі і рідини.

На початковій стадії ГНН добова норма споживання білка не повинна перевищувати 8 г на 10 кг ваги пацієнта. При більш яскраво вираженій клінічній картині це кількість скорочується приблизно вдвічі.

Важливо відзначити, що продукти слід комбінувати і під час кожної трапези не слід вживати одну лише білкову або вуглеводну їжу. Споживання рідини слід чітко регулювати, в залежності від кількості, виведеного з організму за минулу добу. У випадку прояву набряклість, обсяг рідини і солі необхідно контролювати більш строго.

Читати ще :  Рисова дієта при захворюваннях суглобів: меню, основні правила

Грибні, рибні, м’ясні бульйони використовувати не рекомендується, так само як і інші продукти, багаті щавлевою кислотою та іншими кислотами, які також слід виключити.

Враховуючи той факт, що побудова дієти при нирковій недостатності безпосередньо залежить від форми і стадії захворювання, максимально коректно скласти її може лише лікар.

Як харчуватися , якщо болить печінка?

Майже кожна доросла людина задавався питанням – чому болить печінка? При цьому багато ігнорують такі симптоми, як гіркота в роті, нудота, які також вказують на неправильну роботу цього органу. Цю частину організму ми повинні берегти, так як вона вирішує велику кількість завдань для нашого нормального існування.

Чому не можна ігнорувати болі в печінці

Болі в печінці можуть зумовлені різними захворюваннями, серед яких найбільш часто зустрічаються хронічна і гостро-вірусна форма гепатиту, іноді хвороби паразитарного характеру, абсцеси і пухлини. До рідкісних причин гострих нападів больового синдрому відноситься цироз, стеатоз, амілоїдоз і гемохроматоз печінки. Всі перераховані захворювання досить серйозні, тому ніколи не ігноруйте болі в печінці, а відразу йдіть до лікаря.

Якщо болі виникають рідко, і вони не дуже сильні, спробуйте для початку перейти на правильне харчування. Корисним буде також вивчити, які ліки допомагають при болю в печінці: доведено, що комплексна терпаия разом з правильним харчуванням дає найкращі результати.

Заборонені продукти при болю в печінці

Людям, у яких болить печінка, потрібна дієта, яка виключає з раціону жирні продукти: м’ясо, рибу, сало. Відмовитися необхідно і від копченостей, консервованих і маринованих продуктів.

Печінка болить не тільки харчування, але і з-за тривалого вживання алкоголю. Міцні напої сприяють руйнуванню клітин кровотворного органа, в результаті чого якість очищення крові помітно падає, тому нерідко наблюдаеься, що болить печінка після алкоголю. Відповідно, від будь-якого спиртного при болях потрібно відмовитися.

Читати ще :  Дієта при дисбактеріозі

З раціону при дієті, коли болить печінка, слід виключити смажене, так як в цих продуктах багато жирів. Страви слід їсти в теплому вигляді, так як гаряча і холодна їжа при надходженні в організм погіршує роботу органу. Найлегше засвоюються продукти кімнатної температури.

При болях у печінці треба відмовитися від наваристих бульйонів з свинини, баранини або гусака. М’ясо можна їсти в невеликих кількостях і у вигляді фаршу. Кращий варіант – суфле з ретельно подрібненого м’яса. Риба дозволена тільки свіжа і нежирна. Відмовитися слід також від кисломолочної продукції.

Виключити з раціону при дієті від болю в печінці потрібно гриби, так як організм довго їх засвоює (грибні бульйони теж не можна). Не рекомендується горох і квасоля. Якщо болі в кроветворном органі виникають із-за довгого вживання алкоголю, з раціону треба виключити цибулю, редьку, часник і редис.

Відмовившись від всіх перерахованих вище продуктів, стан хворого помітно покращиться або больові відчуття можуть повністю зникнути. Крім того, важливо знати особливості правильного харчування, про які розповімо нижче.

Особливості харчування при болю в печінці

При болях у печінці слід відмовитися від певних продуктів, а також важливо знати деякі особливості правильного раціону, які допоможуть ефективніше боротися з недугою:

Коли болить печінка, продукти рекомендуються переважно, а також ті, які виводять холестерин (про них розповість лікар).
Приблизно підраховуйте, скільки білків, жирів і вуглеводів ви вживаєте щодня (більше вуглеводів і мінімум жирів). Прийоми їжі повинні бути частими, але в невеликих порціях.

Краще вживати тушковані і варені продукти.
У раціоні повинні бути присутніми молочні та овочеві супи, а також каші.
Дозволена нежирна курка, риба і яловичина (варена або запечена).
Не заборонений нежирний сир.
Допускаються фрукти, ягоди, салати із свіжих овочів.

При правильному харчуванні можна пити несолодкий чай, свіжовичавлені соки і дуже корисний відвар шипшини.

Лікувальна дієта при болю в печінці

При болях у печінці лікарі зазвичай призначають пацієнтам дієту №5, яка сприяє відновленню функцій органу і нормалізацію його роботи. Дієта 5 при болю в печінці виключає продукти з вмістом пуринів, екстрактивних компонентів, щавлевої кислоти, холестерину і ефірних масел.

Читати ще :  Дієта при гастриті з підвищеною кислотністю

Страви з меню багаті клітковиною, білками і вуглеводами, а жирів у раціоні дуже мало. Загальна калорійність денного раціону дорівнює 2500-3000 ккал. Все повинно бути 5-6 прийомів їжі в теплому вигляді (тільки варення і запечене).

Скласти меню дієти 5 при болях в печінці може кожна людина, просто виключивши заборонені продукти і поєднуючи дозволені. У день слід випивати мінімум 2 л рідини, а перед сном рекомендується стакан кефіру. Пропонуємо вам зразкове меню дієти №5 на тиждень (прийоми їжі розділені на сніданок, перекус, обід, полуденок і вечеря):

Понеділок

Рисова каша на молоці, яйце некруто.
Свіжі яблука.
Овочевий капустяний суп і відварне м’ясо з морквою в тушкованому вигляді.
Бісквітне печиво.
Варені макарони (можна додати сир).

Вівторок

Салат з яблуками та морквою.
Запіканка з сиру зі сметаною.
Суп-пюре з картоплі і варена риба з тушкованою капустою.
Бісквіт.
Запіканка з гречки.

Середа

Омлет з білків і вівсяна каша на молоці.
Макарони.
Суп з овочів, варена курка, рис з молоком.
Стакан кефіру.
Варена риба і пюре з картоплі.

Четвер

Сир зі сметаною.
Запечене яблуко.
Вівсяний суп і голубці.
Свіжовичавлений сік із фруктів.
Рисова каша на молоці, сир.

П’ятниця

Сир і гречка.
Запечене яблуко.
Овочевий суп і макарони з котлетами на пару.
Свіжі фрукти.
Манна каша і чорнослив

Субота

Варене яйце некруто, вівсяна каша на молоці.
Сир зі сметаною.
Овочевий борщ і варене м’ясо.
Бісквітне печиво, сік.
Вареники з сиром.

Неділя

Салат з картоплі з олією.
Пюре з моркви.
Суп з макаронами на молоці, запіканка з сиру.
Запечене яблуко.
Овочевий салат, риба у відвареному вигляді, пюре з картоплі.

Тепер ви знаєте, яка дієта при болях в печінці рекомендована хворим. Ви можете комбінувати в будь-якому порядку перераховані вище страви і продукти, а також додавати в меню іншу їжу, яка не заборонена.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *