Дієта при печії

Почуття печіння за грудиною – досить неприємний симптом, з яким стикається безліч людей. Дієта при печії допомагає «погасити» пожежу і уникнути нових нападів.

Trenazhery-dlya-pohudeniya-v-domashnih-usloviyah
Корисна інформація

Печія – стан, при якому відбувається рефлюкс (викид соляної кислоти, пепсину, жовчних кислот і ферментів з шлунку в стравохід). Причиною такої проблеми є ослаблення НСС. Слабкість клапана може бути як спадковою, так і набутою (останній варіант зустрічається частіше). Погіршення роботи сфінктера сприяють такі чинники, як:
• Зловживання алкоголем і натуральною кавою
• Часте вживання кислої, жирної і гострої їжі
• Куріння
• Вагітність
• Наявність деяких захворювань (цукрового діабету, астми та ін.)
• Грижа стравохідного отвору
• Ожиріння
• Звичка наїдатися перед сном
• Носіння тісного одягу

Важливо пам’ятати, що у різних людей печію можуть викликати різні продукти. Рекомендується прислухатися до своїх відчуттів і виключати з раціону їжу, що викликала неприємні відчуття. При схильності до печії вкрай бажано вести харчовий щоденник.
Важливі рекомендації

Якщо відчуття печіння в стравоході виникає часто, слід змінити спосіб життя. Доведеться схуднути і відмовитися від шкідливих звичок (куріння, вживання алкоголю). Потрібно перейти на дробовий режим харчування (їсти рекомендується до 6-ти разів на день, але малими порціями). Бажано вживати їжу в один і той же час – це нормалізує діяльність шлунково-кишкового тракту. Не можна перекушувати «на ходу» – вкрай важливо ретельно пережовувати їжу. Останній прийом їжі повинен завершитися за 3-4 години до сну. Щоб запобігти викиду шлункового вмісту в стравохід, слід спати на досить високій подушці або на лівому боці.

Лікарі рекомендують пити при печії теплу воду. Однак не можна відразу випивати великий об’єм рідини – важливо знати міру (як і при вживанні продуктів). Не завадить збільшити рухову активність. Слід уникати стресів і навчитися знімати надмірне нервове напруження.
Рекомендації з харчування

Читати ще :  Дієта Дюка і алкоголь

Дієта, що призначається при печії, розподіляє продукти та напої на 3 групи. Одні продукти слід вживати регулярно, другі – потрібно їсти рідко і з дотриманням заходів, а від третіх доведеться відмовитися.

Рекомендовані продукти:
• Овочі (горох, брокколі, морква, печена картопля, зелена квасоля та ін.)
• Пісні види м’яса
• Філе птиці (без шкірки)
• Риба нежирних сортів
• Молочні продукти мінімальної жирності
• Стиглі фрукти (банани, яблука солодких сортів та ін.)
• Яєчні білки
• Соєвий тофу
• Пшеничний, кукурудзяний або зерновий хліб
• Висівки, вівсяна і рисова каша
• Мінеральна вода без газу
• Знежирена випічка
• Мармелад

Продукти, які слід вживати в обмеженій кількості:
• Яблучний сік
• Персики, виноград, малина, чорниця, полуниця, сушена журавлина
• Часник і цибуля (у складі страв)
• Квашена капуста
• Темне м’ясо птиці
• Яєчний жовток
• Жирна або обсмажена риба, консервований тунець
• Шинка
• Молочні продукти 2% жирності, нежирний сир, чеддер, моцарелла
• Часниковий хліб і здоба
• Соуси
• Випічка з малим вмістом жиру

При печії рекомендується відмовитися від наступних продуктів:
• Апельсиновий, грейпфрутовий, журавлинний, томатний соки
• Лимон та інші цитрусові
• Картопля фрі
• Сирий цибулю і свіжі томати
• Жирне м’ясо
• Жирні молочні продукти
• Морозиво
• Макарони з жирними соусами або з сиром
• Будь-який алкоголь
• Кава (в тому числі і без кофеїну)
• Тугоплавкі жири
• Оцет
• Кондитерські вироби з високим вмістом жиру
• Шоколад
• Ароматизовані сухарики, чіпси
• М’ята
Відгуки

Дієта при печії – поняття індивідуальне. Як показує практика, «загальні» списки актуальні далеко не для всіх. Вкрай важливо враховувати реакцію організму і складати власне меню.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *