Дієта при підвищеній сечовий кислоті

Сечова кислота переважно синтезується в печінці, а виводиться вона з сечею. Дієта при підвищеній сечової кислоти в крові накладає заборону на ряд продуктів. Рекомендації та обмеження даної лікувальної методики представлені в нашій статті.

una-dieta-alta-en-proteinas-puede-muy-danina-para-la-salud-01
Корисна інформація

Нормальний рівень сечової кислоти – 180-530 мкмоль / л. Підвищується він при таких станах, як артеріальна гіпертензія, подагра, ендокринні порушення, атеросклероз, ожиріння, високий рівень холестерину. Такий стан характерний для тих людей, які зловживають їжею, багатою пуриновими підставами, а також для тих, у кого є хвороби крові або діагностована ниркова недостатність. Дієтичний план харчування покликаний нормалізувати пуриновий обмін.
Виключені продукти

Дієта при підвищеній сечовий кислоті виключає з раціону продукти, що містять пурини у високій концентрації. До цієї категорії належать субпродукти (печінка, мізки, нирки, серце), а також міцні бульйони. У «небезпечну категорію» потрапляють смажене м’ясо і риба, а також будь-які жирні продукти. Присутні пурини в грибах і бобових культурах (темною і білої квасолі, горосі, сої). Протипоказано вживати консерви, копченості. Дієта виключає продукти, багаті щавлевої кислотою (до даної категорії відносяться щавель, шпинат, спаржа). Не варто вживати гострі закуски, прянощі, міцно заварені кава і чай, алкоголь. Не можна вводити в раціон будь-які продукти, що збуджують нервову систему.
Рекомендовані продукти

Дієта, що призначається при підвищеній сечовий кислоті, збагачує раціон продуктами, що містять велику кількість аскорбінової кислоти і вітаміну В1. Дієта обмежує норму жирів на тлі невеликого збільшення кількості вуглеводів і при збереженні фізіологічної норми білків. При приготуванні продуктів не можна використовувати жарку. Подавану їжу не подрібнюють. Для підтримки оптимального кислотно-лужного балансу рекомендується вводити в раціон якомога більше фруктів і овочів. Потрібно збільшити споживання рідини (за відсутності проблем з серцево-судинною системою, нирками і органами кровообігу). Порадившись з лікарем можна провести програму очищення. Спочатку протягом тижня потрібно щодня випивати по 2 л води і наслідках напоїв (чаїв, натуральних соків). Наступного тижня рекомендується пити по 3 л в день, наступного тижня – по 4 л. Після завершення такої програми потрібно продовжувати пити багато рідини (не менше 2-х л на день). Важливо розподіляти рідина рівномірно на весь день, не можна пити під час і відразу після трапез.

Читати ще :  Дієта при підвищеній кислотності шлунка

Можна їсти хлібні вироби вчорашньої випічки, галетное печиво. Рекомендовані до вживання супи на овочевому відварі і на розбавленому молоці. М’ясо потрібно відварювати, гасити з подальшим видаленням виділився соку, подрібнювати в фарш. Рибу рекомендується відварювати або запікати. Корисно їсти каші, допустимо вводити в раціон макарони з твердих сортів пшениці. У період загострення рекомендується їсти лише білки, надалі – цільні яйця (1 шт. На день). При виборі молочних продуктів варто віддавати перевагу найменш жирним. Жири в раціоні представлені вершковим і рослинним маслом.
Зразкове меню

Ранкова трапеза: парові тефтелі з нежирного м’яса, каша, овочі. Через пару годин можна перекусити чимось з фруктів. Ідеальний обід: овочевий суп. Доповнити його можна нежирним м’ясним рулетом і фруктовим компотом. Перекус: відвар шипшини і пшеничний сухар. Вечеря: бурякові котлети, а також овочевий салат. Перед сном рекомендується випити кисломолочний напій.
Відгуки

Дієта при підвищеній сечовий кислоті досить різноманітна за асортиментом страв – важливо лише запам’ятати список продуктів, багатих пуринами, і уникати їх.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *