Дієта при підвищеному тиску

При гіпертонії протипоказані голодування і жорсткі дієти, в той же час без певних обмежень у харчуванні обійтися неможливо. Що собою являє дієта при підвищеному тиску? Яким продуктам слід віддати перевагу? Пропонуємо вашій увазі найбільш точні рекомендації.

prostie_uprazhnenija_dlja_pohudenija_doma_pohudet_doma_kompleks_uprazhnenij
Основні положення дієти

Дієта, рекомендована при гіпертонії, накладає обмеження на сіль – щодня можна використовувати не більше 3-5 г хлориду натрію (рекомендується підсолювати вже готову їжу). Слід контролювати і споживання рідини – добова норма обмежується до 1-1.2 л напоїв або води (з урахуванням перших страв). Тваринні жири слід по максимуму замінити рослинними, а прості вуглеводи (цукор, цукерки) – складними (кашами, фруктами, овочами). Даний план харчування допомагає нормалізувати кровообіг, поліпшити обмін речовин, відновити функції печінки, серцево-судинної системи, нирок. Енергетична цінність раціону знижується переважно за рахунок жирів і вуглеводів. Виключаються продукти, що викликають здуття живота.
Раціон дієти

Дієтою виключаються:
• Субпродукти (легені, мозок, печінка та ін.)
• Копченості, маринади, соління
• Цілісні молочні продукти
• Алкоголь
• Кондитерські вироби з жирними олійними кремами
• Здобна випічка
• Міцно заварені чай і кава, а також інші напої з кофеїном (тонізуючі напої)
• Будь свіжий хліб, оладки, млинці
• Жирні, пряні, солоні, гострі страви
• Будь консерви
• Супи на міцному м’ясному бульйоні
• Перші страви на грибних відварах
• Квашені овочі
• Щавель, часник, редька, шпинат, редис, гриби
• Зварені круто яйця
• Гострі, жирні, солоні сири
• Тугоплавкі жири тваринного походження
• Солона і жирна риба
• Жирні види м’яса (у тому числі і м’ясо гусака або качки)
• Шоколад
• Будь газовані напої

Рекомендовані продукти:
• Нежирні види м’яса
• Каші (гречана, вівсяна, пшоняна)
• Перші страви, приготовані на нежирному м’ясному бульйоні – борщ, борщ тощо. (Не частіше ніж 2 рази на тиждень)
• Овочеві та фруктові супи
• Супи на нежирному або розведеному молоці
• Овочі (сирі або після теплової обробки)
• Нежирні сорти сиру
• Дієтичні сорти хліба вчорашньої випічки (до 200 г на добу)
• Бобові культури і картоплю (в обмеженій кількості)
• Продукти з високим вмістом магнію і калію (в цю категорію входять курага, свіжі абрикоси, яблука та ін.)
• Макаронні вироби з борошна твердого помолу
• Яйця, зварені некруто, запечені або парові – не більше 1 шт. в день (яйця можна використовувати при приготуванні страв)
• Рослинні масла
• Кисломолочні продукти (вершки і сметана – в обмеженій кількості)
• Несолоне вершкове масло.
• Риба (нежирні види) – тріска, щука, судак, короп, сазан, навага
• Дієтичні ковбаси
• Лавровий лист, петрушка, кріп, ванілін, кориця і лимонна кислота
• Свіжі фрукти і ягоди
• Компоти, киселі (в тому числі і молочні), желе, муси, самбуки, молочні нежирні креми
• Соки з овочів, фруктів і ягід
• Варення, карамель, мед
• Слабо заварений чай (можна додавати молоко)
• Кавові напої з молоком
• Відвар плодів шипшини

Читати ще :  Італійська дієта

Рекомендований режим харчування – 4-6 разів на день, оптимальна калорійність – 2500-2600 ккал. Норма білків становить 90 г на добу (40-45% – рослинного походження). Норма жирів – 70 г на добу (до 70% – тваринного походження), а норма вуглеводів – 400 г на добу (перевага за складними вуглеводами).
Відгуки

Дієта при підвищеному тиску дозволяє нормалізувати ток крові – це помітно полегшує стан хворих. Люди, що дотримують розумні обмеження в харчуванні, рідше стикаються з проблемою підвищеного тиску.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *