Дієта при виразці дванадцятипалої кишки

Виразкова хвороба часто ускладнюється кровотечею і проривом стінок, що призводить до серйозних наслідків. Дієта при виразці дванадцятипалої кишки є важливою складовою лікувальних заходів.

diet_dlia_mam
Основні рекомендації дієти

Раціон повинен бути повноцінним за вмістом поживних елементів. За хімічним складом їжа розподіляється наступним чином:
• Вуглеводи – 400 г
• Білки – 100 г
• Жири – 100 г

Оптимальна енергетична цінність раціону – 2800-3000 ккал. Продукти не повинні подразнювати слизову оболонку ШКТ ні механічно, ні термічно, ні хімічно. Харчуватися хворі повинні часто і потроху (до 6-ти разів на день). Виключається все гаряче і холодне (температура подачі страв – комфортно-тепла). Необхідно повністю виключити продукти, що забезпечують сильний сокогінний ефект. Пріоритет за слизовими або протертими стравами. Норма солі обмежується до 10-12 г / добу.
Раціон дієти

Дієта, що призначається при виразці дванадцятипалої кишки, включає відварні, тушковані на воді або парові страви (обсмажування виключається).

Хліб
• Рекомендовані: сухарі, хліб з борошна грубого помелу вчорашньої випічки
• Виключаються: пиріжки, житній хліб, млинці, здоба, пироги

М’ясо
• Рекомендовані: м’ясо мінімальної жирності без фасцій і сухожиль, вироби з фаршу, печінка, язик, нежирна шинка, печінковий паштет
• Виключаються: жилаві і жирні види м’яса, а також консерви

Риба
• Рекомендовані: нежирні сорти риби (заливна в овочевому відварі, шматком, вироби з рибного фаршу), зерниста слабосоленая ікра (зрідка і потрошку)
• Виключаються: жирні сорти риби (. Севрюга, осетрина та ін), а також рибні консерви, копчена, смажена, солона риба

Молочні продукти
• Рекомендовані: некислий домашній сир, вершки, сметана (у складі страв), одноденна кисляк, незбиране молоко
• Виключаються: гострі та солоні сири, а також дуже кислі молочні продукти

Читати ще :  Розвантажувальний день на сирі

Яйця
• Рекомендовані: парові або зварені некруто яйця (до 2-х шт в день).
• Виключаються: сирий білок, смажені або зварені круто яйця

Каші і крупи
• Рекомендовані: каші на молоці або на воді (вівсяна, манна, протерта рисова або гречана), круп’яні суфле і пудинги, а також добре розварена вермішель
• Виключаються: перлова і пшенична крупа, розсипчаста гречана каша, а також бобові культури

Масла
• Рекомендовані: рафіновані рослинні олії (оливкова або соняшникова), несолоне вершкове масло
• Виключаються: будь-які інші жири і пережарене масло

Овочі
• Рекомендовані: картопля, цвітна капуста, буряк, морква, зелений горошок, гарбуз, кабачки, некислі стиглі помідори (овочі відварюють або готують на пару, протирають)
• Виключаються: солоні, квашені, мариновані овочі та гриби, овочеві консерви

Фрукти і ягоди
• Рекомендовані: стиглі солодкі фрукти і ягоди у вигляді мусів, киселів, желе, пюре, протертих компотів, а також печені яблука без шкірки
• Виключаються: нестиглі і кислі фрукти і ягоди, плоди з дрібними кісточками (малина, смородина)

Солодощі
• Рекомендовані: молочний кисіль, збиті вершки, муси, креми, мед, пастила, цукор, варення, джем, зефір
• Виключаються: халва, шоколад

Супи
• Рекомендовані: молочні, круп’яні, протерті овочеві супи, перші страви з домашньою локшиною або вермішеллю, молочні супи-пюре (для заправки можна використовувати сметану, вершкове масло)
• Виключаються: супи на м’ясному, грибному і рибному бульйоні, а також окрошка, борщ, щі

Напої
• Рекомендовані: слабо заварений чай з молоком або з вершками, відвар пшеничних висівок, какао на молоці, відвар шипшини, солодкі соки
• Виключаються: кава, кислі соки, квас, газовані напої

Соуси і прянощі
• Рекомендовані: яєчно-масляні, молочні, сметанні соуси
• Виключаються: будь-які інші соуси, а також прянощі
Зразкове меню

• Сніданок: йогурт, шматочок білого хліба вчорашньої випічки з вершковим маслом, мінеральна вода (негазована)
• Другий сніданок :. Яйця, зварені некруто – 2 шт, протерта рисова каша, пюре з солодких фруктів, молоко
• Обід: суп-пюре, парова котлета, вермішель, молоко і фруктове суфле
• Полудень: парова рибна котлета, картопляне пюре, відвар шипшини
• Вечеря: м’ясний паштет (домашній), овочеве пюре, скибочка білого хліба, кисіль
• Перед сном: молоко
Відгуки

Читати ще :  Дієта Афродіти

Дієта при виразці дванадцятипалої кишки повинна коректуватися з урахуванням стану хворого – в ряді випадків можна відмовитися від протертих страв.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *