Дієта при запаленні підшлункової залози

Запалення підшлункової залози супроводжується вираженим больовим синдромом. Одним з етапів лікування є введення лікувального плану харчування – дієта при запаленні підшлункової залози повинна дотримуватися неухильно.

img
Дієта при гострому запаленні

Гострі симптоми зазвичай знімаються досить швидко, але це не означає, що із запаленням вдається впоратися – хвороби характерно млявий перебіг (вона переходить в хронічну форму). При гострому нападі панкреатиту (саме так називають запалення підшлункової залози) хворим рекомендується відмовитися від прийому їжі (тривалість цього етапу не перевищує 3-х днів). Голодування не викликає ускладнень – в гострий період зазвичай повністю відсутній апетит. Хворим рекомендується пити теплу негазовану мінеральну воду. Відсутність їжі швидко позбавляє від гострого болю (у стані спокою підшлункова залоза не виробляє ферменти – адже саме вони роз’їдають слизову і провокують хворобливі відчуття).
Дієта після загострення

Після затихання гострих симптомів хворих переводять на щадний раціон харчування. Дієта, що призначається при запаленні підшлункової залози, включає продукти з нормальним вмістом білків і вуглеводів (істотне обмеження зачіпає жири). З меню хворого виключаються продукти, що містять ефірні масла, щавлеву кислоту, холестерин, пурини. Підвищується вміст ліпотропних речовин, пектинів, рідини. Їсти рекомендується 5-6 разів на день. Продукти варто відварювати, запікати, рідше – гасити. Їх можна не подрібнювати. Ретельно перетирають лише багаті грубою клітковиною овочі і жилаві сорти м’яса. Повністю виключаються дуже холодні напої та страви. Норма солі обмежується до 10 г / добу.
Раціон харчування

В основі раціону знаходяться:
• Пшеничний хліб вчорашньої випічки
• Випічка з нездобного тіста з начинкою з сиру, яблук, м’яса
• Сухі бісквіти
• галетних печиво
• Молочні супи з макаронами
• Перші страви на овочевому відварі (без засмажкою)
• Фруктові супи
• Відварна або запечена після відварювання риба
• Вироби з рибного фаршу (суфле, кнелі та ін.)
• Пісне і нежирне м’ясо без грубих частин (сухожиль, сполучної тканини) – шматком (відварене, запечене після відварювання), вироби з фаршу
• Молочні сосиски, пісна шинка
• Молочні продукти невисокої жирності (молоко, кефір, кисле молоко, сир, ацидофілін, негострий сир)
• Рослинна олія (рафінована)
• Вершкове масло
• Різні крупи (каші та страви з круп)
• Білковий паровий омлет
• Яйця всмятку
• Овочі (свіжі, відварені, тушковані)
• Некислі фрукти і ягоди у вареному, запеченому, свіжому вигляді
• Сухофрукти, компоти, муси, пастила, киселі, желе, мармелад, варення
• Мед, цукор і карамель
• Соки
• Кава з молоком, чай, відвар плодів шипшини, відвар пшеничних висівок
• Фруктові підливи
• Сметанні, молочні, овочеві соуси
• Кориця і ванілін
• Петрушка і кріп

Читати ще :  Дієта після холецистектомії

Дієта виключає:
• Свіжий хліб
• Смажені пиріжки
• Випічку з листкового і здобного тіста
• Грибні, рибні, м’ясні бульйони
• Окрошку, зелений борщ
• Рибні консерви
• Солону, жирну, копчену рибу
• М’ясо жирних сортів
• Субпродукти
• Копченості, консервовані продукти
• Жирні молочні продукти
• Курячий жир, бараняче, яловиче і свиняче сало
• Бобові культури
• Смажені і зварені круто яйця
• Шпинат, гриби, зелена цибуля, щавель, редьку, редис, часник
• Кондитерські вироби з кремом
• Будь мариновані овочі
• Морозиво і шоколад
• Кислі фрукти і ягоди
• Холодні і газовані напої
• Алкоголь
• Какао і чорна кава
• Хрін, гірчицю, перець
Відгуки

Дієта при запаленні підшлункової залози допомагає уникнути появи гострих симптомів. Дотримуватися обмежень у харчуванні слід на постійній основі.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *