Дієта стіл номер 9 при цукровому діабеті

Дієта стіл номер 9 є лікувальною і являє собою раціон харчування, розроблений спеціально для лікування та профілактики цукрового діабету, а також для лікування порушеного обміну речовин. Дієта 9 була розроблена Мануилом Певзнером. Всього він розробив 15 дієт, які називають столами. У кожної з них визначені цілі, направлення на лікування і профілактику тих чи інших захворювань. Сьогодні ми розповімо вам все про дієту 9 при діабеті.

Дієта 9 по Певзнеру рекомендується людям при діатезі, ревматизмі, бронхіальній астмі, ураженні суглобів, а також при різних проявах алергії.

Однак існують обмеження, згідно з якими використовувати дану дієту можуть люди з нормальною вагою або незначно надмірною вагою, а також з невеликою потребою в інсуліні.

Принципи дієти стіл номер 9 при цукровому діабеті:

Енергетична цінність щоденного раціону повинна бути від 1900 до 2200 калорій;

У день ви повинні вживати білки (від 100 г), жири (до 70 грам), вуглеводи (до 40 грам);

Маса добового раціону не повинна бути більше 3 кг;
Кількість вільної рідина не повинно бути більше 2 літрів;
Скоротіть кількість продуктів харчування, в яких містяться рослинні жири й складні вуглеводи;

Замінюйте цукор на сорбіт, аспартам та інші аналоги;
В раціоні повинно бути максимальну кількість вітамінів та ліпотропних речовин;

Всі страви відварюються, готуються на пару або запікаються;
Вся їжа повинна бути кімнатної температури;
Не обмежуйте фізичне навантаження;
Харчуйтеся 4-6 разів за добу.

Дозволені продукти

Основу вашого раціону повинні складати нежирне м’ясо, вершкове і топлене масло, пшеничний, житній і висівковий хліб, здобні вироби, супи, нежирна риба, нежирні молочні продукти, яєчний білок, фрукти, ягоди, овочі, круп’яні каші. Дізнайтеся перелік низькокалорійних продуктів багатих білком. У обмеженій кількості можна вживати прянощі, гірчицю, перець і хрін.

Звертаємо вашу увагу на те, що всі сорти м’яса і риби повинна бути нежирними. Це може бути яловичина, телятина, індичка, м’ясо кури, кроляче м’ясо.

Заборонені продукти

Повністю виключити зі свого раціону на дієті стіл номер 9 необхідно гостру і жирну їжу, здобні борошняні вироби, солодощі, морозиво, випічка, варення, макарони, рис, маринаду, газовані та алкогольні напої. Також забороняється вживати смажені яйця, консерви з м’яса, копченості, ковбаси, сосиски, м’ясо качки і гуски.

Читати ще :  Дієта при атеросклерозі

Приклад меню дієти 9 при цукровому діабеті:

Сніданок: знежирений сир з ягодами, гречана каша з молоком, овочі і омлет.

Другий сніданок: 1-2 фрукта, скачаний маложирного кефіру, питний йогурт.

Обід: тушковані овочі + відварна яловичина + овочевий суп; борщ без м’яса + запечена баранина + компот із сухофруктів.

Підвечірок: салат овочевий з оливковою олією, висівки + стакан кефіру.

Вечеря: креветки відварні + стручкова квасоля на пару; овочі на грилі + курячий шашлик; м’ясні котлети на пару + тушкована капуста.

Дієта при захворюванні щитовидної залози

Як відомо, різні недуги щитовидної залози несуть небезпеку для всього організму людини. Крім медикаментозної терапії, важливу роль в одужанні грає дотримання правильного раціону харчування. Причому він вибирається в відповідності з типом захворювання.

Заборонені продукти

Незалежно від того, який недуг вразив щитовидну залозу, існує ряд продуктів, які в обов’язковому порядку слід виключити з раціону. До них можна віднести:

  • ковбасні, копчені, солоні вироби, консерви;
  • алкоголь, а також кава і чай (особливо міцний);
  • хлібобулочні вироби і рис (білий);
  • цукор і інші солодощі.

Схема живлення при гіпотиреозі

Гіпотиреоз – це недостатність функції щитовидної залози. При цьому недугу слід знизити кількість споживаних з їжею жирів і вуглеводів. Також необхідно виключити з повсякденного раціону продукти, що містять багато холестерину і солі. Крім цього, пацієнтам з таким діагнозом рекомендується обмежити вживання продуктів з високим вмістом вітаміну А (печінка, морква, гарбуз і ін). При гіпотиреозі основу раціону повинна складати продукти, багаті білком, різноманітні каші, овочі, а також фрукти та кисломолочні продукти. У день необхідно споживати не більше 2100 ккал. Їсти ж бажано через кожні 2-2,5 години.

Зразкове меню при гіпотиреозі на добу

Рекомендується їсти невеликими порціями, але не менше 5-6 разів на день. Розглянемо приклад меню:

Читати ще :  Дієта при нирковій недостатності

Котлети на пару з гречаною кашею, чашка чаю без цукру.
Сир і компот (наприклад, з чорносливу).
Морквяний суп-пюре, варене м’ясо з картопляним пюре, компот.
М’ясні фрикадельки і чай.
Салат зі свіжих овочів, омлет і компот.
Перед відходом до сну можна випити склянку киселя.

Дієта при гіпертиреозі

Якщо у пацієнта діагностовано гіпотиреоз, дієта повинна бути побудована таким чином, щоб отримувати з їжею більше кальцію, який сприяє зниження вироблення гормонів щитовидної залози. Також рекомендується виключити з меню продукти, надає збудливу дію на нервову систему: кава, чай, а також шоколад і гостра їжа.

Схема живлення при раку щитовидної залози

На додаток до курсу лікування найчастіше пацієнтам з таким діагнозом призначається також особлива дієта. Вона передбачає вживання в їжу продуктів з низьким вмістом йоду. Так, з раціону слід виключити молочні продукти, сіль, морепродукти, шоколад, бобові, яйця та сою. І, звичайно, потрібно в точності дотримувати рекомендації лікаря.

Якщо склалося так, що за медичними показаннями була проведена операція по видаленню щитовидної залози, необхідності дотримуватися якусь сувору дієту немає. Досить виключити з раціону солодощі, жирне і копчене, а також алкогольні і газовані напої. Крім того, зверніть увагу, що після видалення щитовидної залози не можна голодувати і дотримуватися низькокалорійні дієти.

Дієта після видалення апендициту

Різка біль у животі – це завжди привід звернутися за медичною допомогою. Терпіти її не варто, адже замість проблем з травленням, які можуть пройти самостійно без шкоди для здоров’я, це може виявитися запалення апендикса.

Що таке запалення апендикса і чим воно небезпечне

Запалення апендикса, яке, власне і називається апендицитом, може призвести до летального результату, якщо вчасно не буде проведено оперативне втручання. Точні причини апендициту, як не дивно, вчені ще не з’ясували: у одних людей апендикс запалюється, що супроводжується дуже сильним болем та підвищенням температури тіла, інших людей червоподібний відросток сліпої кишки не турбує за все життя жодного разу. По одній теорії апендикс запалюється через неперевариваемых предметів (жуйок, волосся тощо), які забивають його просвіт, а з іншого – провокують запальний процес мікроби, що потрапили в відросток. Не слід виключати і спадкову схильність до даного захворювання.

Читати ще :  Дієта при дисбактеріозі

Виділяють такі стадії запалення апендикса:

  • катаральну;
  • флегмонозную;
  • гангренозную.

Кожна з них вимагає негайного оперативного втручання.

Біль при апендициті спочатку відчувається по всьому животі. Тому багато хворих не звертаються вчасно за медичною допомогою. Тільки згодом біль набуває локалізацію, коли запальний процес вже в самому розпалі. Нерідко болі при апендициті супроводжуються нудотою і блювотою.

Як харчуватися після видалення апендикса

Протягом 2-3 днів після оперативного втручання з приводу запалення апендикса режим харчування повинен бути щадним: бажано приймати рідку їжу, не слід пити молоко. Якщо все ж доводиться їсти тверду їжу, то її треба ретельно і довго жувати. Дієта після операції апендициту вимагає приймати їжу слід 5-6 разів на добу (порції повинні бути невеликими).

У перші дні після операції краще всього приймати в їжу:

  • слабкі бульйони;
  • киселі;
  • желе;
  • свіжовичавлені фруктові соки з водою;
  • відвар шипшини;
  • неміцний чай.

Через 3 дні після оперативного втручання можна починати їсти м’ясо (воно повинно бути нежирним, краще його варити). Також можна їсти каші (їх краще готувати на пару) і супи-пюре. Можна вводити в раціон і кисломолочні продукти, а також фрукти і овочі. Потрібно намагатися пити багато води.

Протягом 2-3 тижнів після операції не варто їсти копченості та соління, пити бульйони, приготовані з м’яса жирних сортів, і газовані напої. Вже через 21 день після операції можна перейти на звичний режим харчування, якщо немає ніяких обмежень від лікуючого лікаря.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *