Які продукти збільшують яскравість сну

Дослідження сну в практичних і наукових цілях велися з давніх часів. У працях Демокріта, Платона, Гіппократа і Арістотеля «Трактат про сон» висловлювалися різні припущення і гіпотези про виникнення самого явища і чинники, що впливають на нього, а також на яскравість і тривалість сновидінь. Про те, що яскраві, виразні сни сприяють творчому процесу у обдарованих людей, було помічено ще Ф. Беконом. І дійсно, у сні зроблені численні наукові відкриття (Кеукле, Бор, Менделєєв, Ейнштейн), закладено основи геніальних літературних праць (Гоголь, Пушкін) та творів мистецтва (Босх, Бетховен, Вагнер).

Науковий досвід і знання, накопичені до 20 століття, дозволили вченим проводити перші дослідження сновидінь, в першу чергу, в медичних цілях. Було доведено, що керуючи сном можна більш ефективно лікувати психоневрологічні патології пацієнтів, які страждають на епілепсію, депресіями, неврозами. Зокрема, про це сказано в наукових працях В. Н. Касаткіна, практикуючого психіатра і вченого, дослідних роботах М. Kaminer. Також вчені-медики довели залежність між органічним ураженням мозку і зміною характеру сновидінь, що дозволило спростити діагностику і диференціацію ряду важких захворювань у їх початковій стадії, коли вони простіше піддаються лікуванню (Корабельникова Е. А. «Психічна діяльність уві сні. Сновидіння»).

Крім лікарської терапії, розробленої за результатами вивчення яскравості і тривалості сновидінь, були відкриті й інші фактори впливу на здоров’я, психіку через сон. Вони лягли в основу профілактичних рекомендацій та прикладних досліджень учених сучасності. Наприклад, в науковому журналі Perceptual and Motor Skills опублікували дані досліджень австралійських учених з університету Аделаїди під керівництвом доктора Денхолма Аспі про вплив макроелементів і містять їх продуктів на яскравість і запам’ятовуваність снів. Дослідження проводилося на репрезентативній групі добровольців зі ста чоловік. За умовами експерименту одна частина групи приймала протягом тривалого часу вітамін В6 перед сном, друга — плацебо. Після аналізу оброблених результатів експерименту з’ясувалося, що піридоксин (вітамін В6) у високих дозах здатний впливати на можливість пацієнтів запам’ятовувати сон до найдрібніших подробицях за рахунок більшої яскравості сновидінь. При цьому, малі дози таку здатність не викликали. Але наскільки безпечним для організму в цілому будуть такі дози? Поки вчені не готові дати остаточну відповідь. Зі звіту Денхолма Аспі: «…Необхідно провести додаткові дослідження, щоб з’ясувати, які безпечні дози вітаміну B6 впливають на можливість запам’ятовувати сни. Нам також не вдалося знайти зв’язок між раціоном харчування учасників дослідження і запам’ятовуванням снів, хоча можна припустити, що ті люди, які регулярно вживають продукти з високим вмістом вітаміну B6, швидше за все, краще запам’ятовують свої сни…» На думку дослідників, до продуктів, здатним забезпечити організм надходженням цих речовин у достатній кількості, належать лосось, яйця, нут, печінка тварин і птахів, філе курки, а також ряд свіжих овочів і фруктів, наприклад картопля, банани і авокадо.

Сьогодні доктор Аспі готується до чергового етапу досліджень для з’ясування конкретної дози макро— і мікроелементів, безпечно і ефективно впливають на яскравість снів та їх запам’ятовування.

Читайте також