Як вибрати найменш шкідливу ковбасу

Фото: ВД «Співрозмовник»

Дізналися у експерта, у чому полягає головний шкоду ковбасних виробів і як вибрати найменш шкідливу ковбасу.

Про те, яка ковбаса найменш шкідлива і як її визначити на прилавку, Sobesednik.ru розповів лікар-дієтолог, доктор медичних наук Михайло Гінзбург:

— Шкода ковбаси в першу чергу в двох речах. Перше — це кількість жиру в ній, насиченого, багатої холестерином. Його надлишок у харчуванні веде до передчасного старіння і хвороб. Треба вибирати ковбасу менш жирну. Друге — це надлишок солі в ковбасі, який абсолютно не потрібний людям з таким віковим захворюванням, як артеріальна гіпертонія. Якщо кількість жиру на етикетці завжди вказують, то сіль не пишуть. Є один спосіб — купити трохи ковбаси і спробувати.

Ще один важливий момент для людей з шлунково-кишковими захворюваннями — це наявність в цьому продукті великої кількості спецій. Опосередковано на це вказує назва, наприклад «Часникова». Спеціями багаті всі сирокопчені ковбаси, скажімо, «Краківська». Крім цього, в ковбасах при копченні утворюються канцерогени. Для підвищення ризику розвитку раку цих речовин організму не потрібно багато, їх достатньо отримувати постійно. Взагалі, приготування продуктів харчування в якомусь сенсі секретний процес. Мені, наприклад, було б цікаво знати, в якій кількості в ковбасі міститься 3,4-бензпірен, який також викликає рак, але таких досліджень не проводили.

Таким чином, для літньої людини найменш шкідливою є нежирна негостра ковбаса з низьким вмістом солі, наприклад «Докторська». Важко сказати, в якому співвідношенні в тій чи іншій вареній ковбасі містяться тваринний і рослинний білок. Але з точки зору дієтології рослинний білок не є шкідливим, інша справа — чи готовий споживач платити за нього ціну справжнього м’яса. Втім, навіть якісна варена ковбаса некорисна. Їсти потрібно потроху і не кожен день.

Читайте також