Личинки замість м’яса: корисно їсти комах

Адепти здорової їжі вибирають альтернативні джерела білка, і, наприклад, Аліна Габриелова з Санкт-Петербурга самостійно вирощує личинок і жуків. У своїй квартирі вона розвела личиночную ферму в банках з крупою. Корисні комахи як їжа? На це запитання в ефірі телеканалу «СВІТ 24» відповіла доктор медичних наук, лікар-дієтолог Марият Мухіна.

— Отже, здоровий спосіб життя все більше входить в моду. Придумують все більш витончені способи, як стати здоровіше, красивіше і енергійніше. І все частіше замінюють м’ясо на комах. Це дійсно так корисно?

Марият Мухіна: Це наше майбутнє. Тому що якщо ми і далі будемо губити екологію, залишаться одні черв’яки, вони виживуть. В Австралії, Африці, у В’єтнамі, Таїланді, Камбоджі багато національні страви готуються з комах. І вони досить корисні. Вони містять навіть гемове залізо. А також марганець, кобальт, бром, білок, багато корисні речовини.

— Всі корисні комахи?

Марият Мухіна: Немає. Є отруйні, як тарантули, яких неможливо вживати в їжу навіть після вимочування. Але деякі види смердючого деревного клопа у В’єтнамі, Камбоджі вимочують у воді і вживають навіть в якості спецій. Там є ароматні, пекучі пасти із специфічним запахом. Присмак відсутня після обробки, і це цінне страва — заважають з рисом, готують пасти. У всіх комах різний спектр смаку — горіхового бекону.

— Це в Азії та Океанії. А в Росії?

Марият Мухіна: Звичайно, у нашій культурі це абсолютно відсутня. Такі страви суперечать російської кухні. Але хтось готує і у нас. Є проекти домашніх ферм. У Монреалі був величезний грант, робили борошно з коників. У Голландії все це так прижилось, що там є спеціальні кав’ярні, де подають тістечка, кошики, всякі ласощі з комах.

Читайте також