Чим авокадо може бути шкідливо

Авокадо вважають чи не найкориснішим фруктом і нескінченно ідеалізують. Дійсно, авокадо володіє цілим рядом корисних властивостей: наприклад, допомагає нормалізувати кровообіг, спалює жири, є потужним афродизіаком і джерелом більш двадцяти натуральних вітамінів і мінералів, а також стабілізує менструальний цикл і сприяє лікуванню дизентерії. Однак це лише одна сторона медалі: у авокадо є цілий ряд побічних ефектів, які можуть принести істотну шкоду вашому здоров’ю.

Перш за все давайте поговоримо про шкоду авокадо для тих, що худнуть. Магічний ефект схуднення фрукта часто перебільшується. У помірних кількостях авокадо дійсно сприяє схудненню, але якщо захопитися цим фруктом, ви, навпаки, почнете повніти як на дріжджах. «Споживання занадто великої кількості плода може привести до зайвої ваги через вміст жиру в авокадо, нехай і ненасиченого», — сказала дієтолог з Сан-Дієго Лара Флорес в інтерв’ю порталу LiveScience.

Також авокадо слід виключити із свого раціону годуючим мамам і вагітним жінкам. Споживання цього фрукта може істотно знизити кількість молока, стверджує портал Stylecraze. А дослідження фахівців Кембриджського університету показало, що авокадо провокує ризик коронарної серцевої хвороби у людей зі схильністю до цього захворювання.

Категорично не можна їсти авокадо тим, хто страждає так званими латексними алергіями, тобто, підвищеною чутливістю до латексу. Про це говорять дані дослідження клініки Майо. «При чому тут авокадо?» — запитаєте ви. Справа в тому, що латекс входить до складу цього фрукта. Тому перевірте свої відчуття після вживання авокадо. Закладеність носа, кашель, екзема, свербіж і набряки є першими ознаками латексної алергії. Якщо ви виявили їх у себе, слід негайно звернутися до лікаря.

Ще один побічний ефект авокадо — небезпека діареї. Справа в тому, що у цьому фрукті містяться багаті на харчові волокна, які допомагають позбутися від запорів. Але якщо ви почнете їсти авокадо у великих кількостях по кілька разів на день, то замість нормального процесу травлення заробите собі спазми, різкий біль у шлунку і нескінченні візити в туалет.

Звичайно, не варто забувати і про шкоду кісточки авокадо. З одного боку, ви легко знайдете безліч рецептів, як її використати з користю: скажімо, подрібнити в порошок і додавати в молочний коктейль і кави, зробити з неї очищувальну маску для обличчя або додати в освіжаючий скраб для тіла. З іншого боку, в кісточці фрукта містяться токсичні речовини — таніни.

Звичайно, таніни входять до складу більшості рослин: вони потрібні для захисту від винищення (так як дають неприємний смак незрілим плодом) і регуляції росту. Також вони містяться в пиві, вині, чаї, горіхи, фрукти (таких, як хурма). У невеликих дозах ці речовини безпечні. Однак існує припущення, що, якщо зловживати продуктами, в яких є таніни, ви зіткнетеся з підвищеним ризиком згортання крові і можете отримати серйозний розлад шлунку.

Отже, ніхто не заперечує позитивні властивості авокадо. Однак не варто надмірно захоплюватися і є фрукт щодня в необмежених кількостях: як говорили стародавні греки, у всьому важливе почуття міри. А от якщо ви будете вживати дозовано авокадо, проблем зі здоров’ям не буде і вам не доведеться відмовлятися від улюбленого продукту.

Читайте також