Їж і худни: що потрібно знати про негативні калорії

Термін «негативні калорії» звучить дуже заманливо. І не дивно: якщо в нього повірити, то виходить, що можна їсти, скільки хочеш, і при цьому спалювати зайвий? Худнуть по всьому світу обговорюють, працює подібний метод харчування чи ні, складають списки рекомендованих продуктів і сперечаються про те, скільки калорій «спалить» листочок салату або паличка селери. А ось дієтологи налаштовані значно більш скептично. На чиєму ж боці правда?

Теорія

Прихильники теорії «негативних калорій» стверджують, що існують такі продукти, на перетравлення яких витрачається більше енергії, ніж вони містять самі. Дійсно, багато продукти вимагають більше часу і енергії на переробку організмом, ніж інші. Як правило, це овочі, багаті клітковиною: селера, броколі, огірки, кабачки, капуста. Припустимо, паличка селери «важить» вісім калорій, а на те, щоб її переварити, тілу потрібно десять. Виходить, баланс спожитих калорій буде негативним? А якщо ще й врахувати, що після їжі обмін речовин на деякий час прискорюється, — виходить, можна хрустіти капустою весь час і худнути?

Спростування

На перший погляд, ця теорія здається правдоподібною, але насправді немає жодного серйозного наукового дослідження, яке б підтверджувало її. Метаболізм, швидкість перетравлення і енерговитрати на нього — річ дуже індивідуальна. Кожне тіло в цьому питанні унікально, і фіксованого значення витрачених на перетравлення калорій немає і бути не може. Навіть просто в процесі травлення «губиться» до 15% спожитих калорій, які просто не засвоюються організмом.

Хтось переносить певні інгредієнти краще, хтось гірше. Стан здоров’я, вагу, режим дня — все має значення. І калорії, отримані нами в палички селери, зовсім не «згорять» в процесі її перетравлення — вони засвояться. І вже тим більше не «спалять» кілька додаткових калорій! Що ж, виходить, теорія безглузда? Зовсім ні!

Чому «негативні» калорії можуть допомогти схуднути?

Продукти з «негативною» калорійністю — як правило, свіжі овочі і фрукти, що містять мінімум калорій і максимум клітковини і води. В салаті, селері і огірках — 95% води, в помідорі — 94%, в грейпфруті — 92%. Вода ж, у свою чергу, не містить калорій, тому всі ці дари природи настільки низькокалорійні. Їх можна їсти в досить великих кількостях, не боячись поправитися.

Перевага щедрих порцій, у свою чергу, в тому, що шлунок подасть мозку сигнал «я повний» чисто механічно, незважаючи на невелику енергетичну цінність з’їденого. Завдяки клітковині перетравлюватися ці продукти будуть досить довго, що продовжить відчуття ситості. Але… ненадовго, якщо ваше харчування при цьому буде незбалансованим.

Мінус на мінус плюса не дає

Незважаючи на всю їхню корисність, тільки продуктами з «негативними калоріями» харчуватися ні в якому разі не можна. У тих же грейпфрутах або капусті міститься багато вітамінів і корисних нутрієнтів, але вони не замінять білок і корисні жири, необхідні організму для правильного метаболізму і вже тим більше приросту м’язів.

Брак потрібних речовин або занадто низьке число калорій (щонайменше 800), уживане в протягом дня, призведуть до зворотного результату: організм вирішить, що настали голодні часи, сповільнить метаболізм і почне накопичувати жир на чорний день. Надмірна кількість вживаної грубої клітковини може призвести до несварению подразнення шлунка і кишечника. Тому зловживати таким харчуванням не варто.

Як їсти продукти з негативною калорійністю» правильно?

Найкраще замінювати ними частину інших, звичних гарнірів або страв. Салат замість картоплі, хрусткі палички зі свіжих овочів з пряним соусом замість чіпсів, яскравий томатний суп-пюре замість жирного крем-супу на вершках. Подібна «диво-їжа» стане відмінним доповненням до звичайного раціону. Замініть половину звичайного вуглеводного гарніру на «зелену» альтернативу — так ви використаєте менше калорій і отримаєте всі переваги «чудо-продуктів» без їхніх недоліків.

Також не зловживайте жирними заправками в салатах. Капуста або терта морква, плаваюча в майонезі, вже не низькокалорійне блюдо! Віддайте перевагу їм рослинні олії холодного віджиму, але теж контролюйте їх кількість. Не виключайте з раціону гарне м’ясо, птицю або рибу: саме разом з ними низькокалорійні, багаті клітковиною овочі приносять максимальну користь. І, звичайно ж, не забувайте, що єдине, що насправді здатне спалити жир, — це фізична активність. А «негативна калорійність» — всього лише ще один красивий ярлик для все тих же корисних продуктів.

Топ самих низькокалорійних продуктів:

  • Селера — 13 калорій на 100 грамів.
  • Огірки — 16 калорій.
  • Салат — 16 калорій.
  • Цукіні — 18 калорій.
  • Томати — 20 калорій.
  • Білокачанна капуста — 25 калорій.
  • Кавун — 31 калорія.
  • Брокколі — 34 калорії.
  • Грейпфрут — 40 калорій.
  • Морква — 41 калорія.