Гіпохолестеринемічна дієта

Зміна рівня холестерину в крові змушує переглянути план харчування. Гіпохолестеринемічну дієту диктує ряд обмежень – від чого доведеться відмовитися, а які продукти принесуть максимальну користь?

rEnVEAYmpOABKWeNuypb
Корисна інформація

Важливо пам’ятати, що холестерин – це не те абсолютне зло, яке потрібно повністю викоренити. Ця речовина присутня в клітинних мембранах і нервових тканинах. Воно необхідне нашому організму для перенесення і зв’язування білків, а також для забезпечення енергією скелетних м’язів і для інших важливих процесів. Однак при високій концентрації холестерину він починає осідати на стінках судин, що порушує потік крові, збільшує тиск. Саме тому потрібно уникати як надлишку холестерину, так і його дефіциту (нормальний показник – 5,2 ммоль / л). Наведена нижче дієта покликана нормалізувати рівень холестерину і запобігти розвитку атеросклерозу. Також вона використовується для боротьби із зайвою вагою.
Виключені продукти

Гіпохолестеринемічний план харчування обмежує норму жирів. Потрібно зменшити споживання вершкового масла, сала, вершків, жирного сиру, жовтків яєць, жирних сортів м’яса. Виключаються кулінарні та тугоплавкі тваринні жири. Норма вершкового масла повинна бути мінімальною (10 г / день). В опалу потрапляють і інші джерела насичених жирів. Зокрема, слід контролювати надходження прихованих жирів (вони присутні в ковбасних виробах, здоби та ін.). Вжиті молочні продукти повинні мати невелику жирність (для молока і кисломолочних напоїв – не більше 2.5%). Деякі джерела рекомендують відмовитися від кави. Протипоказані алкогольні напої, наваристі бульйони, копченості та соління. Шкідливо їсти редьку, редис, бобові культури.
Рекомендовані продукти

Позитивний вплив на здоров’я надають ненасичені жирні кислоти. Не варто виключати з раціону рибу (жирну і нежирну), морепродукти, рослинні олії. Корисно їсти каші, овочі, фрукти. Рекомендується якомога частіше вводити в раціон овочеві, круп’яні та фруктові супи. Можна вживати хліб вчорашньої випічки з борошна 2-го сорту, з житнього борошна, з висівками, обдирного. М’ясо та птиця можуть входити в меню, але потрібно вибирати максимально нежирні сорти (у птаха варто видаляти шкірку). Можна готувати білкові омлети, варити каші.

Читати ще :  Чому ми товстіємо або міфи про дієту

Пити рекомендується киселі, компоти, чаї, неміцний кава з молоком, настій плодів шипшини, соки, розбавлені водою (виноградний сік виключається).

Щотижня рекомендується влаштовувати одноденну розвантаження на рослинній їжі. Норма клітковини – близько 35 мг / день, солі – не більше 5 г / добу, цукру – 30 г / день. Харчування має бути дробовим (4-5 разів на день). При приготуванні їжі слід відмовитися від обсмажування.
Зразкове меню

Вранці з’їжте вівсяну кашу, фрукти, сухар і випийте нежирний кисломолочний напій. Обідня трапеза може складатися з пісного супу, тосту, 80 г філе курки, овочевого гарніру. Вечеря – парова риба (100 г), картопля, овочевий салат. Перекушуваннями можуть стати фрукти, овочі, розбавлені овочеві соки. На десерт можна дозволяти собі вівсяне печиво, фруктові муси і желе, зефір, мед (всі – в обмеженій кількості).
Відгуки

Гіпохолестеринемічну дієту нормалізує рівень холестерину в крові. Судячи з відгуків, вона приносить користь і при ожирінні, оскільки зниження надходження насичених жирів сприятливо відбивається на фігурі (вага плавно знижується).

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *