vodka

Горілка – склад і властивості

Горілка – це алкогольний напій, який містить переважно очищену воду і етиловий спирт. Також до складу горілки можуть входити фруктові, ягідні, хімічні смакоароматичні добавки, спеції. Обсяг спирту становить від 35 до 70%, що стосується саме російської горілки, то кількість оборотів тут завжди дорівнює 40%.

vodka

Виготовлення горілки включає в себе безліч складних процесів. В одному з етапів готується виправлена ​​вода. Що це означає? Н2О не тільки очищається, але і умягчается, штучним чином в ній створюється унікальний баланс мінералів, надлишки солей і заліза при цьому виводяться. Етиловий спирт також багатоступінчасто фільтрується, майбутній напій проходить обробку активованим вугіллям або модифікованим крохмалем, розливається в тару і оформляється для продажу. В деякі елітні види горілки вносяться такі додаткові інгредієнти, як загусники, стабілізатори. Робиться це для досягнення особливого, «м’якого» смаку і специфічного аромату.

Історія виникнення горілки

 

Історія горілки налічує не одне століття. Перші згадки цього слова на Русі ми можемо знайти в різних джерелах XIV-XV століть, але тоді таким терміном позначали та інші спиртні напої – настоянки на травах, ягодах, корінні. Дуже багато інформації про виникнення цього легендарного напою в Росії можна почерпнути з науково-дослідної роботи Похлебкина В.В .. Зокрема, частина праці присвячена вивченню етимології самого слова «горілка», яке, на думку автора, сходить до слів «вода», «водичка» (у сенсі «напій», «питво»). У Польщі, а потім і до Європи спиртне, яке виготовляється подібним чином, прийшов на сторіччя пізніше. На підставі праці, міжнародний арбітраж в 1982 році закріпив за СРСР пріоритет на виготовлення цього напою і позиціонування його на світовому ринку як російського національного.

vodka

Відкриття формули горілки

В історії існує і чимало міфів, зокрема, міф про те, що великим російським ученим, Дмитром Менделєєвим, була виведена, нібито, особлива «формула горілки» (співвідношення спирту – 46%), яка в подальшому була використана для «Московської особливої» , Хіміком дійсно проводилися дослідження в галузі вивчення взаємодії етанолу і води, але жодної участі у виробництві і розробки напоїв він не брав. Крім того, саме хімічна формула горілки дійсно була встановлена ​​Менделєєвим. Насправді, якщо копнути дуже глибоко, автор горілки (а точніше її прототипу) – перський лікар Ар-Разі, який виділив спирт шляхом перегонки.

Читати ще :  Вуглеводи

 

Користь горілки

 

Чи є користь горілки? Етиловий спирт спочатку використовувався тільки в медицині, застосовується і зараз, а значить, корисні властивості в невеликій кількості даного напою, безумовно, присутні. Помірне вживання горілки надає стимулюючу дію на органи травної системи, сприяє швидкому засвоєнню жирів. «Хлібне вино» також володіє дезінтоксикаційними властивостями, активізує роботу печінки, знезаражує токсичні продукти.

vodka

Яка ж доза горілки вважається оптимальною? Деякі фахівці вважають, що застосування горілки в кількості 30 гр. в день знижують рівень холестерину в крові, нормалізують тиск, а також допоможуть уникнути простудних захворювань в сезон загострень і при переохолодженнях. Болить горло? Вам рекомендовані полоскання, з додаванням перцю. Діарея? – Знову чарочка з сіллю.

Застосовують таке «ліки» і для знезараження гнійних ран і при опіках. Розтирання горілкою допоможе збити температуру на пів градуса, але і майте на увазі, що даний метод протипоказаний немовлятам і маленьким дітям.

 

Протипоказання до застосування горілки

 

Головна шкода горілки у можливому викликанні звикання, яке призводить до алкоголізму. Ні під якими приводами не допускається її вживання матерями і вагітними жінками, дітьми, підлітками. У вас є захворювання центральної нервової системи, серця, судин, печінки, органів травлення? На жаль, дія горілки на ваш організм також може бути згубним. Також варто мати на увазі, що калорійність горілки досить висока – 235 ккал на 100 гр, а тому задуматися про шкоду спиртного необхідно і людям з ожирінням .. Крім того, не варто займатися самолікуванням з використанням народних коштів, при деяких інфекційних захворюваннях, поганому самопочутті, а також, якщо поліпшень не настає.

 

Сорти і види

 

Існує безліч сортів, видів, марок горілки, які виробляється в Росії, країнах СНД, Європі, США. Різні технології дозволяють отримати напій, що відрізняється за смаком, ароматом, легкості пиття, м’якості, класу спирту. Всі сорти в свою чергу діляться на «звичайні» (без домішок) і «особливі» (з добавками). Найзнаменитіші класичні марки – це «Російська» і «Московська» – вони виготовляються зі спирту класу «екстра» і мають кількість оборотів 40%. Стандартний відсоток алкоголю містять і «Старорусская», «Столична», «Пшенична». А ось «Ювілейна» відрізняється підвищеною міцністю в 45 градусів, однак і це не межа – «Міцна» має 56 обертів. Також багато знаменитих марки горілки названі згідно добавкам – «Лимонна», «Перцівка» і т.д.

Читати ще :  ТОП-10 продуктів для молодості і краси

 

Висновок

 

Воістину, горілка – легендарний, суперечливий продукт. Так багато її захисників, толкующих про користь невеликого вживання, і так багато затятих супротивників. Що ж, у питанні вживання горілки почуття міри завжди повинно переважати, але і повністю виключати такий напій зі свого раціону назавжди все ж не варто.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *