Йогурт

Йогурт: корисні властивості

І малюки, і дорослі обожнюють смакоту в різнокольорових стаканчиках: ніжні і солодкі, персикові, полуничні, малинові… Про що це? Звичайно, про йогурти!

Йогурт

 

Користь йогурту

 

Йогурт – це кисломолочний продукт, який виробляється з натурального молока шляхом його сквашування спеціальними культурами – болгарською паличкою і термофільним стрептококом. Про цілющі і корисні властивості йогурту чули всі. Вміст у ньому білків, жирів, вуглеводів, мінеральних речовин і ферментів благотворно позначається на функціонуванні організму. Йогурт багатий білками, а оскільки молочний білок в йогурті частково переварений бактеріями, він засвоюється організмом краще, ніж з молока.

Живі культури йогурту допомагають нашому організму перетравлювати молочний вуглевод – лактозу, тому йогурт, як і інші кисломолочні продукти, рекомендується тим, хто страждає непереносимістю лактози. Регулярне вживання йогурту підвищує імунітет, сприяє синтезу вітамінів групи В, підтримує допустимий рівень холестерину в крові, нейтралізує токсини.

«Живий» йогурт – джерело вітамінів, особливо багато в ньому вітамінів В2 і В12, D, кальцію, фосфору та інших мінеральних речовин. Живі йогуртові культури позитивно впливають на роботу шлунково-кишкового тракту, підтримують баланс кишкової мікрофлори і поліпшують процес травлення. До складу йогурту входять молочнокислі бактерії, які витісняють бактерії гниття в кишечнику.

Американські вчені виявили: вживання йогурту допомагає організму боротися з грибковими інфекціями. Регулярне вживання йогурту сприяє підтримці нормального бактеріального середовища на слизових.

Чи всі йогурти однаково корисні?

Наявність живої молочнокислої палички можна виявити тільки у йогуртів з коротким терміном зберігання – від 3 до 30 діб. Це не означає, що в таких йогуртах немає консервантів. Але при виробництві такий продукт не нагрівають більш ніж на 80 градусів, тому і корисні мікроорганізми, і ферменти залишаються живими. Тому і йогурти такі прийнято називати «живими».

Читати ще :  Безе по Дюкану

Це цікаво:

Мало кому відомо, що прообраз сучасного йогурту (від турецького – «густий, щільний») існував ще в давні часи. Схожий напій вживали древні кочівники, які наповнювали шкіряні судини молоком і нав’ючували їх на тварин. Під впливом температури і постійного руху молоко бродило, квасилось і перетворювалося в «йогурт».

У минулому столітті йогурт популяризував відомий Нобелівський лауреат Ілля Мечников. Він зробив висновок, що вживання цього кисломолочного продукту продовжує життя. Такий висновок був результатом дослідження стану здоров’я феномена любителів «білого кисню» – болгар.

До 1930-х років йогурт можна було придбати виключно в аптеці. На прилавках магазинів цей продукт з’явився завдяки засновнику фірми «Данон» Ісааку Карассо, який і зайнявся промисловим виробництвом йогуртом.

 

Йогурт корисний для схуднення

До цього висновку прийшли вчені з Університету Теннесі. За їх даними, люди, які щодня включають у свою дієту три баночки «живого» нежирного йогурту, скидають вагу легше, ніж ті, хто дотримується традиційних дієт. Найкраще для ефективного схуднення підходить простий йогурт, приготований в домашніх умовах.

У продажу існує безліч різновидів йогурту. Для збільшення терміну зберігання, виробники додають в нього консерванти, для поліпшення смаку і запаху – підсилювачі смаку та ароматизатори. Чи треба говорити, що такого роду добавки зводять нанівець корисні властивості йогурту. Набагато корисніший буде йогурт, приготований в домашніх умовах.

 

Готуємо йогурт в домашніх умовах

У першу чергу потрібно вибрати відповідне молоко. Не слід брати молоко, в яке додані різні консерванти. Це визначається по терміну зберігання молока. Якщо цей термін перевищує три дні, то таке молоко брати не слід. І навіть, якщо на упаковці не вказано, що молоко містить консерванти, а термін його зберігання значний, то вони там є.

Читати ще :  Щоб не хворіти: їжте овочі

Можна купити натуральне молоко на ринку у продавця, якому ви довіряєте. Для приготування йогурту крім молока потрібно закваска. В якості закваски можна використовувати будь-який натуральний йогурт або капсули йогурту, які продають в аптеці. Молоко кип’ятимо і охолоджуємо до 38-42 градусів.

Далі: на літр молока беремо дві капсули йогурту. Наливаємо молоко в чисту стерилізовану банку, розкриваємо капсулу і висипаємо вміст капсули в молоко. Або на літр молока додати 4 ст. ложки будь-якого натурального «живого» йогурту, можна брати свіжий йогурт, приготований вами (краще спочатку розмішати його в окремій чашці з невеликою кількістю молока).

Накриваємо каструлю кришкою, можна загорнути її в щільну тканину, і ставимо в тепле місце. Далі для росту бактерій молоко повинно кілька годин стояти в теплі при постійній температурі.

Термін приготування йогурту залежить від температурного режиму. Зазвичай, щоб йогурт загус, потрібно 4-8 годин. Чим нижча температура в приміщенні, де готується йогурт, тим довше буде відбувається процес.

Свіжоприготований продукт потрібно зберігати в холодильнику. Домашній йогурт може зберігатися 4-5 днів. Перед вживанням готовий йогурт можна збити в блендері з будь-якими ягодами, фруктами. Кращі домашні йогурти – з бананом, персиком та абрикосом.

Можна спробувати і з малиною, і з полуничкою. У зимовий час замість свіжих ягід можна використовувати варення.

Можна приготувати і інші коктейлі з використанням йогурту. Або, якщо ваша мета – схуднути, замінити вечерю на склянку йогурту з висівками. Спробуйте приготувати йогурт своїми руками, і ви отримаєте смачний і дійсно корисний продукт.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *