kefir

Кефір – користь і шкода

Щоб не говорили дієтологи, їжа для людини, це, перш за все задоволення, і тільки після – джерело енергії і необхідних поживних речовин. Але є продукти, вдало поєднують в собі і відмінні смакові якості, і корисні властивості. Один з них – знайомий кожному з дитинства кефір. Саме цей простий повсякденний напій і стане головним героєм нашої розповіді.Сайт розповість про кефір все: наскільки він корисний, багатий поживними речовинами, як визначити якість кефіру, чи можна його вживати годуючим мамам і багато іншого.

kefir

Історія появи кефіру

 

Незважаючи на те, що в усьому світі кефір вважається російським напоєм, його батьківщина – Північний Кавказ. Тут виробництвом цього кисломолочного продукту займалися з незапам’ятних часів, використовуючи особливі кефірні грибки. Дістати таку закваску чужинцю було неможливо – горяни дбайливо зберігали секрет її приготування, вірячи в магічну силу напою. Кефірні грибки передавалися з покоління в покоління як безцінний дар, часто виступаючи в ролі щедрого приданого. Вважалося, що якщо таку закваску просто продати або подарувати, вона відразу ж втратить свою цілющу силу.

Тому існували цілі ритуальні обряди крадіжок унікальною закваски. У центральну частину Росії кефір потрапляв рідко – його завозили з Кавказу і продавали за дуже високою ціною. І лише на початку ХХ століття, завдяки випадку, кефірна закваска і технологія приготування цього напою потрапили і в нашу країну. Якийсь час кефір використовували виключно як лікувальний продукт, і тільки після він став товаром, доступним для звичайних споживачів. Довгий час цей напій здоров’я проводився тільки в СРСР, і лише пізніше потрапив в інші країни, де в більшості випадків до цих пір випускається в не зовсім звичному для нас вигляді – ароматизированном або підсолодженому.

Читати ще :  Сирна запіканка по Дюкану

kefir

Користь кефіру

 

Немає сенсу сперечатися, чи корисний кефір. Він входить в список найкорисніших продуктів, складений американськими лікарями і дієтологами. Але в США знайти його практично неможливо – промислове виробництво кефіру тут не налагоджено. Приємно усвідомлювати, що нам в цьому випадку невимовно пощастило – купити унікальний напій можна в будь-якому магазині.

Корисні властивості кефіру зумовлені вмістом у ньому особливих лактобактерій, грибків і дріжджів, що поліпшують роботу кишечника і всієї травної системи. А що входить до складу кефіру білок – незамінний будівельний матеріал для всіх клітин організму. Його із задоволенням п’ють діти і дорослі, мало замислюючись про корисність цього продукту. Але користь кефіру очевидна:

  •     Кефір пригнічує ріст хвороботворних мікроорганізмів у кишечнику, відновлює його мікрофлору і сприяє кращому засвоєнню лактози.
  •     Що міститься в кефірі кальцій засвоюється організмом швидше і краще, ніж кальцій із звичайного молока. Саме тому кефір рекомендують вживати дітям у період росту та формування скелета, а так само літнім людям в якості профілактики розвитку остеопорозу кісткової тканини.
  •     Кисломолочні бактерії, що входять до складу кефіру закваски, перешкоджають розвитку гнильних процесів в кишечнику і сприяють його м’якому очищенню. Лікарі часто призначають кефір пацієнтам, що страждають колітом, запорами і підвищеним газоутворенням в кишечнику.
  •     Знежирений кефір – паличка-виручалочка для людей, які страждають надмірною вагою. Володіючи низькою калорійністю, він дарує відчуття ситості, прискорює обмін речовин, і в той же час наповнює організм достатньою кількістю рідини і корисних мікроелементів. Невипадково кефір так любимо усіма дієтологами, і вважається продуктом номер один для підтримки фігури в нормі.
  •     Кефір, будучи потужним природним антиоксидантом, володіє здатністю блокувати вільні радикали в організмі, а значить і зменшує ймовірність виникнення патологічних змін в клітинах.
Читати ще :  Сіллю називається хлорид натрію

 

kefir
Види кефіру

 

Залежно від молока, кефір буває:

Жирним – вміст жиру може бути 1%, 2%, 3,2%, а калорійність кефіру відповідно 40 ккал, 50 ккал і 56 ккал на 100 г продукту.
Нежирним – випускається зі знежиреного молока. Нежирним вважається кефір, калорійність якого на 100 м менше 40 ккал. Такий продукт ідеально підходить для розвантажувальних днів і всіляких дієт. Однак, кефір, калорії якого мінімальні, володіє і меншою поживною цінністю.
Потрібна жирність кефіру досягається завдяки використанню цільного, знежиреного або сухого молока, а так само їх сумішей. Від молока і часу витримки залежить і якість напою – консистенція кефіру, його щільність, кислотність і фортецю.

Сучасні виробники випускають обидва види кефіру як у чистому вигляді, так і з додаванням різних добавок – вітаміну С, фруктових наповнювачів і всіляких сиропів. До різновидів кефіру можна віднести айран і бифидок. Так популярний сьогодні питний йогурт відрізняється складом закваски і до класичного кефіру ніякого відношення не має.

Протипоказання до вживання кефіру

 

Незважаючи на те, що дієтологи закликають щодня вживати кисломолочні продукти, є категорії людей, яким кефір протипоказаний. До них можна віднести:

  1.     Дітей до 1 року – мікрофлора їх кишечника ще недостатньо розвинена для засвоєння кефіру.
  2.     Людей, які страждають печією або підвищеною кислотністю шлунка.
  3.     Людей, з якихось причин не переносять лактозу. У цьому випадку альтернативою традиційному напою може стати самостійно приготований кефір з безлактозную молока і закваски.

Здоровим людям шкоду кефіру можна відчути тільки в тому випадку, якщо продукт був прострочений або виготовлений з неякісного молока.

 

Чи корисний кефір годуючим мамам?

 

Більшість годуючих грудьми матусь причини занепокоєння малюків шукають в продуктах, що складають їх щоденний раціон. Питання «чи можна мамі, що годує кефір» хвилює багатьох жінок. Чомусь саме цей продукт завжди викликає побоювання. Педіатри запевняють, що якщо у малюка немає алергії на коров’яче молоко, мама сміливо може вживати свіжий кефір, природно, дотримуючи міру.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *