властивості фруктів і ягід

Корисні і лікувальні властивості фруктів і ягід

Фрукти і ягоди – це їжа, яка не тільки багата життєво необхідними нам харчовими речовинами, а й легко засвоюється (при деяких захворюваннях, коли не рекомендується груба клітковина, можна пити свіжовичавлені соки) А для здорової людини, охочої схуднути, клітковина фруктів і ягід – найкращий помічник. На процеси травлення і обмін речовин також позитивно впливають органічні кислоти, що містяться у фруктах і ягодах, ефірні масла, дубильні, ароматичні речовини, рослинні пігменти.

властивості фруктів і ягід

Корисні всі фрукти і ягоди, якщо у вас добре розвинена інтуїція, ви зможете самі вибрати ті плоди, які в даний момент потрібні вашому організму.

 

Розповімо тільки про деякі з них.

Про користь яблук ми вже говорили, дієтологи всіх країн знаходять в цих плодах нові якості. Наприклад, австралійські вчені виявили, що яблуко – чемпіон за змістом потужних антиоксидантів, які захистять організм від раку і захворювань серця і судин. Рекомендується з’їдати 2-4 яблука в день. Кислі сорти яблук найбільш багаті залізом і вітаміном С.

Гранати відомі всім завдяки високому вмісту в них заліза, крім цього в цих плодах багато дубильних речовин і фітонцидів, фолієвої та лимонної кислоти. Мають загально зміцнюючу, протизапальну й антисептичну дію.

Абрикоси містять багато калію, а також багаті бета-каротином, який перетворюється на вітамін А, корисний для очей, шкіри, волосся і слизових. Обліпиха містить багато вітаміну С і бета-каротину. Крім того, обліпиха містить багато рослинного жиру. Обліпихова олія має протизапальну дію, використовується при ураженнях шкіри і слизових, при виразках шлунка.

Виноград – джерело заліза, крім того, він допоможе при розладах нервової системи та порушеннях обміну речовин, зміцнює серцевий м’яз. Поліфеноли, що містяться у винограді, – потужні антиоксиданти, регулюють жировий обмін. Чорна смородина – один з чемпіонів за вмістом вітаміну С, причому в процесі зберігання він майже не руйнується, на відміну від багатьох інших ягід і фруктів. Також в ягодах багато заліза, калію, органічних кислот, що робить її відмінним загальнозміцнюючим і тонізуючим засобом.

Читати ще :  Як стежити за калорійністю

Суниця, полуниця, малина також багаті вітамінами і мікроелементами, пектином і цукрами. Чорниця корисна для очей, містить багато дубильних речовин і пектину, завдяки чому здатна очистити кишечник від продуктів гниття.

Брусниця і журавлина містять багато бензойної кислоти, яка перешкоджає росту бактерій, застосовуються як протигнильний і загально зміцнюючий засіб.

Журавлина вважається однією з найбільш корисних ягід для серця і судин, покращує пам’ять. Цитрусові містять багато вітаміну С (особливо лимон). Також в них багато органічних кислот і ефірних масел.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *