Корисні і шкідливі харчові барвники

Корисні і шкідливі харчові барвники

Різні дослідження довели шкоду , який приносять штучні харчові барвники. Зовсім недавно відомі компанії Кока- Колу і Пепсі змусили поміняти рецепт , довівши, що темний барвник призводить до ракових захворювання.

Корисні і шкідливі харчові барвники

Останнім часом з’явилися нові способи фарбувати продукти харчування – природними харчовими барвниками , які виробляються з фруктів і овочів. Але чи вміємо ми розпізнавати користь продуктів за їх кольором ?

По всьому світу розроблені стандарти , за якими можна оцінити якість продуктів харчування. Харчова безпека повинна стати нормою для виробників і покупців. Найчастіше дуже складно вгадати який продукт може завдати шкоди здоров’ю дитини. Тому єдині міжнародні стандарти зможуть предотваріть виробництво продуктів харчування небезпечних для здоров’я , наприклад , у країнах Західної Європи зростає авторитет сертифікації , згідно єдиного стандарту харчової продукції ( IFS ) .

Всі ми розуміємо як важливо , щоб наші діти харчувалися правильно , адже від того яке харчування отримує дитина в дитинстві , залежить його майбутнє здоров’я . Нам необхідно вміти правильно вибирати продукти харчування , а також звертати увагу на те , як вони пофарбовані.

На вибір продуктів впливають багато факторів : нюх , смак і текстура . Наші діти часто вибирають те , що яскраво забарвлене , має приємний вигляд і колір. Тому сучасна харчова промисловість вживає барвники – червоний або оранжевий , які викликають апетит , а увагу дітей залучається пурпуровими і синіми яскравими барвниками.

Проблема в тому , що багато батьків не розуміють небезпеку , яка стоїть за такими льодяниками або морозивом та іншими барвистими продуктами харчування. По-перше , треба знати які види барвників вживаються в харчовій промисловості , і які з них шкідливі , а які корисні :

1 . Нафтові барвники

Складно уявити , що чорна нафта може застосовуватися у вигляді харчових барвників , а саме з неї виробляються барвники з великим діапазоном кольорів: жовтий , помаранчевий , червоний з різними відтінками , а також незвичайні для харчування – фіолетовий , синій і чорний. Проблема таких барвників у наявність бензолу , який відомий як канцероген , отже, навіть невеликі дози будуть шкідливі для здоров’я.

Читати ще :  Стреси і переїдання: як не переїдати під час емоційних зривів

2 . Азотовмісні барвники

Харчові барвники , які розчиняються у воді і містять азот. Вони дуже зручні в застосуванні , дозволяють надовго стабілізувати колір. Навіть притому , що в багатьох країнах заборонено застосування азотосодержащих барвників , насправді близько 50 % харчових барвників містять подібні кольори .

3 . Натуральні барвники

Натуральні барвники – природні, тобто вироблені з рослин , фруктів , спецій або мінералів. Наприклад , з цукру виробляється карамельний колір. Подібні барвники корисніше попередніх , але вони також можуть бути небезпечні для деяких верств населення. Для тих , у кого є алергії або захворювання , при яких протипоказані деякі мінерали , буде проблематичним вживання таких продуктів харчування , важливо стежити за кількістю таких харчових барвників.

4 . Концентрат з фруктів або рослин

Нові харчові барвники , які виробляються з природних джерел – рослин і фруктів. Тобто , замість яких-небудь фарбників , в продукти додаються безпосередньо самі рослини і фрукти. Наприклад , для отримання червоного кольору – додається полуниця або інші червоні ягоди. Звичайно, такий барвник найкорисніший , але треба враховувати , що на практиці колір у продуктів виходить набагато тьмяніше , а значить менш привабливим для дітей. Багато хто з вас застосовували подібні барвники під час Пасхи , для фарбування яєць.

Вже з’являються продукти , які містять концентровані природні фарби , наприклад , в ранкових пластівцях , розфарбованих у більш бліді кольору , але не містять харчові барвники. Колір банана утворюється за допомогою лимона і яблука , а колір полуниці може виходити за рахунок гарбуза , червоного яблука , помідорів або редису .

Такі корисні барвники стали з’являтися в морозиві , молочних продуктах , але проблема в тому , що їх виробництво на порядок дорожче в порівнянні з штучними барвниками. Крім цього вони виглядають блідіше і менш стійкі до тепла і світла .

Читати ще :  Блюдо іспанської кухні

Щоб вибрати продукти з корисними харчовими барвниками , подивіться на етикетку , перш ніж купувати дитині солодощі та морозиво. Синтетичні барвники відзначаються буквою E , значить , корисні харчові барвники будуть без цього позначення і чим більш бліді льодяники і цукерки , тим менше хімії з’їсть ваша дитина.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *