kurica

Курка – породи, види і користь курячого м’яса

Куряче м’ясо любимо багатьма, воно смачно і поживно і по праву вважається дієтичним. Цей продукт давно завоював свою популярність і законне місце в раціоні жителів практично всіх країн світу. Більше того, споживання курячого м’яса на планеті щорічно зростає, причому це стосується не тільки розвинених, але і країн третього світу, і взагалі, показник споживання м’яса стійко зсувається в бік саме м’яса птахів. Вдобавок воно дешевше інших різновидів м’ясних продуктів і тому є недорогим джерелом білка в їжі. І ще один момент: вживати в їжу куряче м’ясо не перешкоджають ніякі релігійні заборони.

kurica

 

Історія розведення курей

Людство харчується курятиною з незапам’ятних часів. Давним-давно курки були тільки дикими і мали жорстке жилаве м’ясо. Одомашнювати їх почали близько 6-8 тис. років до н. е. в Південно-Східній Азії, звідти і бере свій початок історія курей. Достеменно відомо, що стародавні єгиптяни абсолютно точно використовували м’ясо домашніх курей в їжу.

Попередницею звичної нам усім домашньої курки була Банківськи курка. Це невеликий птах вагою не більше кілограма. Диких різновидів таких курей і зараз можна зустріти в джунглях.

Породи курок

 

Яка кількість на сьогоднішній день існує порід курей достеменно невідомо, тільки в Росії їх виведено близько сотні. В основу класифікації лягло поділ птахів на м’ясні, м’ясо-яєчні і яйценосні. Є ще бійцівські і декоративні види курок, але на них ми зараз зупинятися не будемо.

Яйценосні курки швидко виростають і мають невеликі розміри. М’ясо-яєчні курки дозрівають з меншою швидкістю і володіють більшою м’язовою масою, але зате яйця несуть дрібніші, ніж яєчні кури. У курей м’ясних порід, до числа яких відносяться бройлери, вага дорослої птиці може досягати 5-6 кг. Кури на сьогоднішній день вважаються найбільш поширеною домашньою птицею. Їх виробництвом в промислових масштабах займаються великі птахофабрики і птахівницькі господарства.

Читати ще :  Правильне харчування

kurica

Користь курячого м’яса

 

Куряче м’ясо вважається основою раціону дієтичного харчування, це прекрасне джерело білка, м’ясо курки легко приготувати і воно доступне практично всім. А що таке білок для нашого організму? Це основа всіх м’язів, у великій мірі основа кісток, наші гормони утворюються на основі білка. Одним словом, білок – головний будівельний матеріал нашого організму. У курячому м’ясі є всі незамінні для людини амінокислоти. Користь курей для нашого раціону занадто очевидна. Кількість білка в курці вище, ніж в яловичині приблизно на 4,5%, тому вона є прекрасною альтернативою будь-яким іншим видам м’яса – свинини, баранини, яловичини.

Куряче м’ясо призначають дієтологи при проблемах з шлунково-кишковим трактом. Коли нашому організму необхідно відновити слизову, м’ясо курки підходить якнайкраще. Справа в тому, що в ньому менша кількість (у порівнянні з іншими сортами м’яса) сполучної тканини, менше колагену, його волокна швидше руйнуються, і, відповідно, вона легше перетравлюється і краще засвоюється, не дратуючи слизову шлунка. Здавна куряче м’ясо було показано для відновлення після хвороб і для зміцнення імунітету.

kurica

Звичайно, дуже важливо яким чином воно буде приготовлено. Тому на питання які кури краще, відповідь проста: найбільш корисною вважається відварна, тушкована або приготована на пару курятина. Також її добре запікати. А ось смажена, копчена або курка гріль– найменш бажані варіанти. Ну і, звичайно, калорійність вареної курки набагато нижче, ніж смаженої.

Треба сказати, що не всі частини курки однаково дієтичні. Курячі ніжки містять в чотири рази більше жиру в порівнянні з грудкою. Тому дієтичним м’ясом вважається в першу чергу біле м’ясо або м’ясо грудки. Крім того, велика кількість жиру міститься в курячій шкірі. Наприклад, ніжка зі шкірою буде майже в 2 рази калорийнее, ніж без неї. Курячий бульйон, який в колишні часи вважався цілком дієтичним, теж містить величезну кількість жиру, практично весь холестерин йде в бульйон.

Читати ще :  Сочевиця харчова

Продовжуючи говорити про користь курей, потрібно перерахувати ще кілька її властивостей. Куряче м’ясо містить повною мірою поліненасичені жирні кислоти, які потрібні організму для профілактики інфарктів, інсультів та ішемічної хвороби серця. Також у ньому в достатку містяться вітаміни групи В, що впливають на обмінні процеси в організмі і допомагають повноцінно функціонувати центральній нервовій системі.

 

Чи є шкода від курки

 

Що ж стосується протипоказань для вживання курячого м’яса, то їх кількість мінімально. Тут можна згадати про те, що в курці міститься гістамін, який здатний спровокувати алергію, тому людям, схильним до алергії слід вживати її з обережністю. Справедливості заради варто сказати, що курки з магазинів, напхані антибіотиками та гормонами і курки домашні – це дві великі різниці. І реакцію організму вони теж можуть дати різну.

 

Чи можна годуючим курку

 

На питання, чи можна годуючим мамам курку слід відповісти так: можна, але, щоб перевірити, чи не піде на неї алергічна реакція у дитини, починати вводити її краще потроху.

Друга небезпека, що виходить від курки – сальмонельоз. Але, це загрожує лише, якщо ви її погано приготували і вона залишилася в деяких місцях вогкуватої. Добре пропечена або проварена курка ніякої загрози не несе. Ну, і останнім протипоказанням можна вважати сам спосіб приготування. При якісь проблеми зі шлунком, кишечником, а також серцево-судинною системою, звичайно, краще не їсти смажену, курку-гриль і вже тим більше копчену, так як при копченні, особливо в останні роки, нерідко використовують канцерогенні речовини.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *