Лосось

Лосось: калорійність і корисні властивості

Якщо ви хочете схуднути або правильно харчуватися, необхідно включати в їжу різноманітні морепродукти, в тому числі філе лосося. Лосось не тільки дуже корисний, але й смачний. Існують різні види лосося, від спеціально вирощених до диких. При готуванні риби не перестарайтеся з додатковими продуктами, щоб остаточне блюдо не вийшло дуже калорійним.

Лосось

 

Корисні властивості лосося

 

Лосось є джерелом незамінних Омега-3 жирних кислот. Зменшення їх в раціоні вчені вважають однією з причин ожиріння. Зокрема ці кислоти сприяють розщепленню жирової тканини. У ньому міститься магній, селен, фосфор, залізо, кальцій.

У лососі містяться вітаміни А, В12, В6 і D (порція в 120 грам забезпечує людині денну норму вітаміну D). Вживання лосося знижує рівень холестерину і кров’яний тиск. При регулярному вживанні лосося підвищується ефективність роботи мозку. Поліпшується структура шкіри. 3-4 порції риби на тиждень необхідні для здорової сяючої шкіри. Лосось корисний для здоров’я очей, волосся і нігтів.

Існує і «лососева дієта», яка допоможе не тільки схуднути, але і відмінно виглядати.

 

Залежність калорійності страви з лосося від способу обробки

 

Для здорового харчування переважний низькокалорійний спосіб приготування риби: на пару, обсмажування на вогні або грилі. Якщо під час приготування ви додаєте столову ложку оливкової олії, калорійність страви збільшується на 60 калорій. Вам подобається використовувати маринад для обробки риби перед смаженням? Зверніть увагу на те, що в ньому містяться цукор, соус, вино – все це збільшує калорійність лосося.

 

Калорійність лосося і страви з нього

 

Філе лосося в середньому містить

219 калорій у 100 г,

18,5 г жиру,

33,9 г білка;

калорійність лосося на пару – 187 ккал на 100 г;

Читати ще :  Виды вегетарианства, польза и вред с точки зрения науки

лосось, приготований на грилі, містить 199 ккал на 100 р.

 

ПОПУЛЯРНІ РЕЦЕПТИ ПРИГОТУВАННЯ ЛОСОСЯ

 

Запечений лосось з вершковим лимонним соусом

 

Вам знадобиться: 1 столова ложка оливкової олії, 1 зубчик подрібненого часнику, 1 чайна ложка приправи, що складається з лимонів і перцю, ½ склянки знежиреної сметани, ¼ склянки лимонного соку, 2 столові ложки каперсів, 600-700 г філе лосося.

Приготування: Розігрійте духовку до 180°С. Сприсніть деко олією. Розігрійте рослинне масло в невеликій сковорідці на середньому вогні. Викладіть на сковороду часник і посмажте його 1 хв. Уменшіть газ і додайте лимонний сік, каперси і приправу з лимонів з перцем. Готуйте суміш 5 хв., Потім додайте сметану. Готуйте ще 5 хв. Викладіть лосося на деко. Випікайте лосося близько 20 хв. Подавайте на стіл з соусом.

У порції страви міститься 368 калорій, 22 г жиру і 24 г білка.

 

Юшка з лосося з пахтою

 

Вам знадобиться: 2 ріпи, очищених і порізаних кубиками, 1 нарізану ріпчасту цибулю, 2 склянки овочевого бульйону або води, 1 банка лосося, 1 стакан сколотин, 1 склянка знежиреного маргарину, 2 чайні ложки гострого томатного соусу, йогурт, 1 стебло селери, дрібно порізаної, 1 чайна ложка насіння кропу, 1 лавровий лист, ½ чайної ложки солі, ½ чайної ложки меленого чорного перцю, ¼ чайної ложки сушеного естрагону.

Візьміть велику каструлю і покладіть туди цибулю, селеру, ріпу, насіння кропу і лавровий лист. Налийте в каструлю бульйон або воду. На сильному вогні доведіть до кипіння. Уменшіть вогонь до середнього і кип’ятіть до тих пір, поки овочі не стануть м’якими (приблизно 12 хв). Уменшіть газ до слабкого, додайте сколотини, лосось, маргарин, йогурт, гострий томатний соус, чорний перець, сіль і естрагон. Варіть ще 5 хв. Перед подачею на стіл вийміть і викиньте лавровий лист.

Читати ще :  Коктейлі для здорового харчування

В одній порції страви міститься 210 калорій, 8 г жиру і 18 г білка.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *