makarony

Макарони – їх види, склад і користь

Ах, ці спокусливі форми, хвилюючі вигини, стрункі фігурки. Ось вже багато століть їм складають оди в рецептах, винаходять нові сорти, вносять різноманітність за допомогою натуральних добавок з шпинату, томатів, чорнила каракатиці, надаючи колір від оранжевого до абсолютно чорного. Неважко здогадатися, що мова піде про макаронах, легко і невимушено завоювали серця і шлунки більшості жителів планети Земля.

makarony

Не дарма кажуть, що все геніальне – просто. Потрібно всього лише замісити тісто з борошна з водою, нарізати його смужками, висушити, а потім зварити у великій кількості солоної води. Але саме ця невитіюватість стала джерелом натхнення для кулінарів з усього світу. Макарони, склад яких можна перерахувати за допомогою двох пальців однієї руки, мають нейтральний, але водночас яскравий приємний смак, завдяки чому їх можна вживати як самостійну страву, злегка приправлене маслом, так і з незліченною кількістю соусів на основі м’яса, морепродуктів, овочів.

 

Історія виникнення макаронов

 

Бажання людей подорожувати і відкривати світ в середніх століттях нашої ери породило необхідність зберігати продукти роками. А що може зберігатися довше, ніж сухі вироби з тіста? Саме в той час з’являються перші письмові згадки про макаронах, але придумані вони були набагато раніше. На древніх барельєфах видна кухонне начиння, призначена для приготування спагетті. Вік зображення – 2500 років. А в пірамідах єгипетських фараонів знайдені прабатьки сучасної локшини, яких відправляли в загробний світ разом з покійними володарями. Таким чином, історія макаронів налічує не одне тисячоліття і з кожним роком їх популярність тільки зростає.

 

Види макаронів

makarony

Коли говорять про макаронах, мають на увазі Італію, не випадково для позначення готового блюда все частіше можна почути модне слівце «паста». Та й багато назви видів макаронів прийшли до нас з Апеннін:

  •     найзнаменитіші в світі спагетті (спагеті) створені для томатних соусів і пасти болоньєзе;
  •     найтонші довгі Cappellini (Каппелліні) ідеальні з легкими соусами;
  •     короткі трубочки з бічними борозенками Пенне (пенне) популярні в Росії для приготування макаронів по флотскі-;
  •     яєчна локшина тальятелле (тальятелле) підходить для запіканок і супів;
  •     плоскі широкі стрічки феттучині (фетучіні) прекрасно поєднуються з морепродуктами і густим вершковим соусом;
  •     витончені Фарфалле (що означає метелик) схожі на бантики і подобаються дітям через незвичайного зовнішнього вигляду;
  •     черепашки черепашки (конкільє) часто зустрічаються в салатах або використовуються для фарширування.
Читати ще :  Цукрозамінник «Фіт Парад»

 

Види і сорти макаронів

 

Також варто відзначити спіральки, вермішель, лазанью, ріжки, вироби у вигляді букв алфавіту. На сайті ХозОбоз знайдеться чимало страв з макаронів твердих сортів, секрети їх приготування, а також чудово-смачні рецепти соусів для пасти.

makarony

Користь макаронів

 

Софі Лорен запевняє, що може їсти пасту кожен день, ні грама не товстіючи. Весь секрет у тому, щоб вибрати правильний сорт макаронів. Тверді макарони, склад яких не містить звичайної білої муки, мають гнучку структуру, при варінні не втрачають форму, а вода, в якій вони готувалися, не мутніє. Для того щоб не помилитися при купівлі, необхідно попередньо розглянути упаковку і знайти наступні підказки:

  •     маркування у вигляді літери А;
  •     вміст білків не менше 12 грам на 100 грам продукту;
  •     колір янтарно-жовтий без білих вкраплень;
  •     у складі кольорових виробів не повинно бути інгредієнтів з індексом Е, тільки натуральні продукти: шпинат, буряк, морква, чорнило каракатиці.

Дієтичні макарони – в цьому словосполученні немає нічого дивного, так як паста не містить жирів. Незважаючи на те, що у складі макаронів вуглеводи займають 70%, їх складний склад приносить організму відчутну користь. Завдяки високому вмісту клітковини людина швидко насичується, а його кишечник починає працювати, як годинник, виводячи все непотрібне з організму. Вуглеводи з низьким глікемічним індексом перетворюються в енергію поступово, не викликаючи різких стрибків рівня цукру в крові.

Багато батьків задаються питаннями: чи можна дітям макарони, чи є вони важкої їжею? Педіатри вважають, що після року малюк цілком готовий до введення в його раціон макаронів. Шкода від вживання продукту може проявитися, тільки якщо змішати пасту з м’ясом або калорійними олійними соусами, так як подібні поєднання важкі для засвоєння. Досить додавати дрібні зірочки в суп, робити запіканки або відварювати забавні фігурки, що привертають увагу дитини, який із задоволенням з’їсть і черепашки, і завитки і довгі спагетті.

Читати ще :  Правильне харчування взимку

 

Протипоказання до вживання

 

Макарони – дивовижний продукт, який практично не має протипоказань навіть при захворюваннях шлунково-кишкового тракту. Головне, вибирати макарони твердих сортів, не використовувати жирні заправки і не зловживати кількістю з’їдених порцій.

 

Макарони: калорійність і вміст корисних речовин

 

Відварена паста має калорійність в два рази менше, ніж суха. Якщо на пачці написано 350 ккал, то після варіння залишиться всього 175 калорій.

Люди, які обожнюють макарони, калорії вважати не стануть. Вони будуть насолоджуватися приголомшливим смаком улюбленої страви, з жалістю поглядів на суворих охоронців дієти, і матимуть рацію. Паста багата вітамінами і мінеральними речовинами, прекрасно засвоюється організмом і постачає його настільки необхідної клітковиною.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *