moloko

Молоко – користь і шкода

Молоко – перший продукт, за допомогою якого відбувається знайомство дитинчат ссавців (у тому числі і людини) з навколишнім світом. Власне, вони тому і названі ссавцями: відразу після народження їх шлунки не готові перетравлювати їжу, призначену для дорослих, і насичуються вони молоком. У певному віці діти готові відмовитися від материнського, але інші види молока (коров’яче, козяче і т.д.) залишаються вагомим елементом раціону, як і продукти з них.

moloko

Історія молока

Цей продукт, по всій видимості, був на столі стародавньої людини практично будь народності, причому навіть в ті часи, коли і столу щось як такого не було. В оповіданнях і міфах всіх національних груп його вживання знаходить своє відображення. У російських казках це мрії про молочні річках укупі з медовими берегами як символах достатку і достатку. А стародавні римляни жертвували міфічному богу Юпітеру саме цей продукт, оскільки вважалося, що він був викормлен козячим молоком. Що стосується стародавніх греків, вони підходили до нього з більш практичної точки зору: використовували для лікування різних хвороб. Зокрема, серед тих, для кого очевидна була користь молока, були знамениті мислителі Аристотель і Пліній Старший, а також лікарі Гіппократ (до речі, клятву його імені досі дають молоді доктора) і Авіценна.

Російські лікарі теж були переконані в цілющих властивостях продукту. Так, в XIX столітті доктор Карелль з його допомогою лікував шлунок, кишечник і печінку своїх пацієнтів. Причому жирність молока, яке він використовував, була дуже низькою, близькою до нуля. Він змушував їх випивати 3 склянки і більше, не дозволяючи вживати іншу їжу, і цей метод лікування себе виправдав!

Користь чи шкода молока

 

Читати ще :  Вуглеводи.Полісахариди

moloko

Питання, чи корисно молоко, цікавить людство вже досить давно. Причому думки як лікарів-дієтологів, так і звичайних людей різняться. Одні кажуть, що молоко, користь якого незаперечна для дитинчат, дорослим особам абсолютно не потрібно, інші ж вважають його (як і продукти з нього) цінним джерелом вітамінів та інших корисних речовин, за змістом яких йому практично немає рівних. В цілому, сайт рекомендує включати його в раціон регулярно, особливо коли якість молока не викликає сумнівів.

Найбільш цінний елемент, що входить до складу молока у великій кількості – це, звичайно, кальцій. Він зміцнює зубну емаль і кісткові тканини, перешкоджаючи руйнуванню і випадання зубів і проблем з ламкістю кісток. Крім того, завдяки мінералів, що входять до його складу, молоко корисно і в косметичних цілях: воно зміцнює нігтьові пластини і волосся.

 

Вхідний до молоко білок легко засвоюється.

 

Людському організму протеїни потрібні для того, щоб в процесі перетравлювання виділяти з них амінокислоти, які він не може синтезувати самостійно, але які, тим не менше, йому необхідні. Тому молоко, вміст білка в якому вельми високо, входить до числа важливих для повноцінного харчування продуктів.

moloko

Що стосується питання, яким часто задаються молоді мами, а саме чи можна годуючим молоко, відповідь однозначна – можна! Враховуючи, що повноцінне грудне вигодовування призводить до втрати рідини, вітамінів, кальцію та інших мікроелементів, які з успіхом заповнюються молоком, то навіть потрібно. Властивості молока включають високий вміст цих речовин, тому воно, вкупі з повноцінним харчуванням, перешкоджає руйнуванню зубів, гіповітамінозу і розвитку інших проблем зі здоров’ям у матерів. Крім того, враховуючи високу калорійність молока гарної якості, воно ще й додає сил, які так необхідні мамам малюків.

Читати ще :  Продукти для пікніка

 

Протипоказання

 

Однозначно шкоду молока незаперечний для тих, хто страждає непереносимістю лактози. Але навіть людям з таким діагнозом рекомендується вживати молочні продукти, які вони, швидше за все, зможуть переварити: сир, кефір і т.д. Крім того, вони можуть приймати таблетки, що містять лактазу: фермент, відповідальний за перетравлення молока.

Очевидна шкідливість молока високої жирності і для людей, які страждають надмірною вагою або підвищеним рівнем холестерину в крові. Однак і в цьому випадку від нього краще не відмовлятися повністю, достатньо лише зменшити його кількість в раціоні, заповнивши прогалину менш калорійними продуктами з високим вмістом вітамінів і мінералів. Підходить для повних людей і молоко, жирність якого спеціально зменшена. Звичайно, рівень вмісту корисних речовин в ньому трохи нижче, проте їх вживання – це все ж краще, ніж повна відмова від даного продукту.

 

Різновиди молока

 

Незважаючи на те, що в раціоні людини головне місце займає коров’яче молоко, види його їм не обмежуються. Крім нього, використовується:

  •     козяче;
  •     кобиляче;
  •     верблюже;
  •     олень;
  •     лосине.

Незважаючи на гадану екзотичність, будь-яке молоко, види якого перераховані, вживається в їжу. Крім цього, з нього виготовляються цінні продукти (наприклад, з кобилячого робиться кумис, який дуже корисний). Козяче молоко, калорійність якого найчастіше трохи вище, ніж у коров’ячого, містить і значно більшу кількість магнію, заліза та вітаміну А.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *