Морська капуста

Морська капуста

Всі знають, що морська капуста корисна для здоров’я, але при цьому дуже мало хто її шанує – не то за йодистий і досить специфічний запах, не то за її «слизьку консистенцію». Проте нехтування до цієї недорогої і корисної водорості марне, регулярне споживання її в зовсім невеликій кількості здатне замінити безліч БАДів.

Морська капуста

Морська капуста, або ламінарія відноситься до класу бурих водоростей, мешкає практично у всіх морях і океанах. Найкориснішою вважають ламінарію, яка виростає в холодному північному морі, саме такий вид водорості містить максимум йоду, вітамінів та інших корисних речовин.

 

ЧИМ КОРИСНА МОРСЬКА КАПУСТА (ЛАМІНАРІЯ)

 

Морська капуста багата макро- і мікроелементами, які вона отримала з морської води. Ламінарія зміцнить організм, наситивши його корисними речовинами. Зокрема, морська капуста дуже багата вмістом йоду, заліза і магнію. Крім того, ця водорість є просто джерелом вітамінів, в ній містяться вітаміни: А, Е, С, групи В.

 

Морська капуста – чемпіон за вмістом йоду

 

Споживання всього 100 грам водоростей достатньо для того, щоб забезпечити організм добовою нормою йоду. При цьому йод з ламінарії знаходиться в органічно пов’язаній формі і відмінно засвоюється, куди краще, ніж з модних і дорогих препаратів. Йод покращує засвоєння фосфору, кальцію і заліза, активує деякі ферменти. Ламінарія корисна для кишечника Зміст морської капусти – це не тільки йод і вітаміни. До її складу входять солі альгінової кислоти, практично нерозчинні у воді. Крім того, альгінати володіють здатністю не перетравлюватися в кишечнику, але при цьому збільшуються в своєму обсязі, вбираючи воду. Саме через цю здібність до розбухання альгінати покращують роботу кишечника, стимулюють його моторику, тим самим м’яко позбавляючи від запорів. Ця властивість морської капусти активно використовується і в дієтах для схуднення.

Для лікування хронічних закрепів рекомендується як легке проносне пити перед сном півсклянки настою морської капусти (залити 2 грами порошку сухої ламінарії за годину до вживання). Але і це ще не всі корисні властивості альгінатів. Солі альгінової кислоти і волокна морської капусти активно поглинають надлишки холестерину, що служить профілактикою атеросклерозу. Вміщені в морській капусті полісахариди перешкоджають утворенню тромбів, знижують рівень холестерину в крові і регулюють водно-сольовий баланс. За рахунок вмісту сполук брому, морська капуста допоможе швидше подолати стресові стани. При гіпертонії обов’язково варто включити ламінарію в повсякденний раціон харчування, замінюючи нею сіль.

 

Морська капуста для худнення

 

Морська капуста допоможе схуднути, ламінарія, як і висівки, заповнює собою шлунок, а потім і кишечник, що поряд з низькою калорійністю і багатим вітамінно-мінеральним складом дозволяє вважати морську капусту прекрасним засобом для схуднення. Для зниження апетиту можна залити сушену ламінарію холодною водою, і залишити на добу, потім процідити і пити по кілька ковтків настою при відчутті голоду.

 

Готуємо морську капусту

Суху капусту на кілька годин замочують в холодній воді, потім злегка промивають, після чого її вже можна їсти. Якщо морська капуста заморожена, її також кладуть у холодну воду і піддають варінні до пом’якшення продукту. Відварну ламінарію можна додавати в будь-які страви, можна використовувати, як самостійний продукт. Сушеної морською капустою можна і просто «підсолювати» салати та інші готові страви, додаючи чайну ложку ламінарії замість солі.

Читати ще :  Мотивація для схуднення

 

Готові продукти з ламінарії

 

Сьогодні в магазинах ламінарію можна купити не тільки у вигляді звичних консервів. Виробники її сушать, маринують, пресують, морозять… Складно недосвідченому споживачеві вибрати для себе прийнятний варіант. При цьому всі корисні властивості морської капусти зберігаються тільки у свіжій і сушеній ламінарії, або консервованої там же, де її дістали з моря.

morska-kapusta/

Якщо ж капусту спочатку висушили, а потім розмочили з додаванням оцту і глютамат натрію, безумовно, корисною для здоров’я її вже не назвеш. Багато хто віддає перевагу пресованій ламінарії, її використовують при приготуванні суші або вживають з пивом у вигляді «чіпсів». Звичайно, в цьому виді ламінарія не має йодистого смаку і запаху, але зате і користь для організму від неї вже мінімальна. Також слід врахувати, що водорість в своєму складі містить багато солі, набагато більше, ніж у звичних для нас листах салату. Якщо ж до складу готового продукту додатково додана сіль або солоний соєвий соус, такий продукт не принесе особливої ​​користі.

 

Вибираємо бутильовану морську капусту

 

Найкориснішою вважається ламінарія, яку справили на заводах біля Баренцева або Білого морів. У такій морській капусті міститься максимум корисних речовин. Морська водорость містить речовини, які пригнічують розмноження мікроорганізмів і бактерій. Тому в консервах повинна міститися тільки лише сама капуста, рослинна олія і спеції. Консервантів там бути не повинно!

 

Правильно приготовлена ​​морська капуста буде хрустіти, як «сухопутна» і легко жуватися. Якщо в купленій вами банці м’яка маса, або навпаки дуже грубі волокна, які неможливо прожувати, значить, консерви приготовлені неправильно. Варто придивитися уважніше, такий продукт може і зовсім виявитися зіпсованим. Морська капуста протипоказана при туберкульозі легень, нефриті, геморагічних діатезах, фурункульозі, вугровій висипці, кропивниці, гастритах, ентеритах, виразковій хворобі шлунка і дванадцятипалої кишки, хворобах печінки і жовчовивідних шляхів. Не варто вживати її і вагітним. Так само ламінарія протипоказана при всіх захворюваннях, при яких протипоказані препарати йоду.

 

 

Морська капуста: корисні властивості та рецепти

 

 

Смак морської капусти знають багато, тільки одні її люблять, а інші намагаються триматися від неї подалі … Дієтологи вважають, що все-таки морській капусті треба показувати більше поваги, оскільки в ній криється секрет японського довголіття.

morska-kapusta/

 

Винятковий склад

Морська капуста або ламінарія – це багаторічна рослина, яка може жити навіть 11-18 років. Воно росте на глибині 4-10 метрів в Білому, Карському, Чорному, Японському і Охотському морях. Існує чимало різновидів ламінарій (близько 30) і безліч з них використовуються в якості їжі вже зі старих часів. Наприклад, у Японії відомо близько 150 рецептів з морською капустою: з них готують різні супи, салати, рагу, запіканки, соуси і т. Д. Сушені морську капусту японці використовують як приправу, а свіжу – маринують. Це водна рослина часто використовується і при виготовленні косметики.

Хімічний склад ламінарій унікальний: велика кількість амінокислот, вітамінів, мікроелементів. У порівнянні з простою капустою в ламінарії в два рази більше фосфору, 11 разів більше магнію, 16 разів заліза і 40 разів натрію. Морська капуста – це, мабуть, єдиний харчової джерело йоду.

Читати ще :  Як худнути тим, кому за 30...

Лабораторні дослідження показують, що морська капуста містить таку ж кількість провітаміну А, як фрукти – яблука, сливи, вишні, апельсини. За кількістю вітаміну B1 сушена морська капуста не поступається сухим дріжджів. 100 грам сухої морської капусти містить 10 мікрограм вітаміну B12. У сушених ламінарія знаходиться від 15 до 240 мг вітаміну C, а в свіжих – 30-47 мг. За кількістю вітаміну C морська капуста рівняється з апельсинами, суницею, зеленою цибулею, щавлем. Також ламінарія містить вітаміни D, K, PP.

Морська капуста корисна і тим, що в її складі багато біологічно активних речовин – альгинатов. Альгинати нам відомі як в їжі використовуються консерванти (E 400-404, E 406, E 421), але вони не шкідливі для здоров’я. Альгинати відомі і як ефективні абсорбенти, що збирають і ліквідують з організму важкі метали, органічні токсичні речовини і вільні радикали, тобто те, що ми називаємо шлаками.

Не дає захворіти

Лікарі стародавнього Китаю і Японії називали ламінарію морським женьшенем, бо знали, що ця рослина допомагає втомленому або хвороби змученому людині повернути сили. Важко порахувати всі корисні властивості морської капусти, тому назвемо лише деякі з них.

  1.     Ніжно очищає шлунково-кишковий тракт. Активні сорбенти (маніт, альгінова кислота), потрапивши в кишечник, очищають його від безлічі там скупчилися отруйних речовин.
  2.     Допомагає уникнути браку йоду, поліпшує функцію щитовидної залози. Щитовидна залоза є важливою ендокринної залозою, яка впливає на обмін речовин. Достатня кількість йоду в організмі – необхідна умова для нормального виділення гормонів. Денна норма цього мікроелемента – 200 мікрограмів. Якщо в вживаних продуктах йоду не вистачає, починається компенсаційний процес збільшення щитовидної залози, який часто стає незворотнім. Це реакція організму на брак йоду.
  3.     Запобігає накопиченню холестерину в кровоносних судинах. Морська капуста містить речовини, які руйнують в кровоносних судинах почався процес формування холестеринових бляшок. Тому не варто дивуватися, що японці 10 разів рідше, ніж жителі західних країн хворіють атеросклерозом.
  4.     Також в цих рослинах знаходяться полісахариди, вітаміни, мікроелементи активізують циркуляцію крові, лімфодренаж і також запобігають утворенню тромбів. Крім того, біологічно активні речовини стимулюють процеси відновлення клітин.
  5.     Зміцнює імунну систему. Комплекс полісахаридів, що знаходиться в морській капусті, стимулює імунну систему.
  6.     Морська капуста використовується для схуднення і регулювання ваги. Вона багата клітковиною, а також відрізняється своєю маленькою калорійністю.
  7.     Допомагає при порушеннях статевої функції. Постійно вживаючи морську капусту, чоловіки можуть допомогти собі нормалізувати порушену функцію простати. Крім того, вона діє як відмінний афродизіак!

Можливо, що через безліч властивостей морської капусти, що поліпшують здоров’я, в стародавньому Китаї, за часів правління імператора Кансі, що не вживання цих рослин могло бути розглянуте як антидержавний злочин. Існують докази того, що імператор вказував громадянам Китаю щодня вживати морську капусту. Ламінарія купувалася за державні кошти та постачалася у найвіддаленіші куточки країни.

 

Що вибрати

Морська капуста вже давно втратила статус екзотичної їжі – тепер можна придбати цю рослину в будь-якому торговому центрі або в магазині здорового харчування. У якому вигляді її краще купувати?

Читати ще :  Як швидко схуднути влітку

Сушені ламінарії зберігають всі корисні речовини. Вони повинні бути рівною текстури, що не злиплі. У такій формі їх можна зберігати до трьох років – перед вживанням достатньо замочити в холодній воді (термічна обробка руйнує йод).

Мариновану консервовану морську капусту можна зберігати при кімнатній температурі, відкриту – в холодильнику не більше 2 діб. Найбільш корисними вважаються рослини, законсервовані в місцях їх проживання (в Білому, Баренцевому, Японському морях) в скляній або металевій посуді (в пластиковому посуді ламінарія втрачає безліч корисних речовин). Морська капуста хорошої якості повинна бути еластичною, не жорсткою. При консервуванні зазвичай використовується соняшникова олія і приправи – ніяких консервантів! Дієтологи рекомендують не купувати салатів з майонезом – іноді таким чином виробник пробує приховати не дуже високу якість продукту.

Один або два рази за тиждень рекомендується з’їсти ложку сушеної морської капусти. Її можуть вживати і діти, особливо якщо їм не вистачає йоду. Готуючи їжу дітям, краще використовувати сушену або заморожену морську капусту. Приправте нею варене яйце або рибне філе, подрібнивши і змішавши морську капусту з оливковою олією – такий соус дитина з’їсть і навіть не помітить. Якщо дитина відмовляється їсти морську капусту і в такому вигляді, тоді можете її додати в рисовий гарнір, змішати з мельченной морквиною або смаженою цибулею.

morska-kapusta/

До речі, в домашніх умовах ви можете перевірити, чи містить ваші куплені ламінарії йод. Треба якусь кількість рослини змішати з водою і додати крохмалю. Якщо крохмаль придбає фіолетовий колір, йод там точно є.

Будьте пильні

Не рекомендується вживати морську капусту, якщо ви хворієте нефритом, фурункульозом, геморагічним діатезом, туберкульозом, хворобами печінки або будь-якими іншими хворобами, страждаючи від яких варто уникати йоду. Це небажаний продукт і при вагітності, а також для тих, у кого підвищена чутливість організму до йоду. Тривалий час і великими дозами вживаючи ламінарії, може виникнути отруєння йодом.

 

Рецепти салатів з морської капусти

Перший варіант.

Вам знадобиться:

  •     Близько 300 грам червонокачанної капусти
  •     1 велика морква
  •     Паприка середнього розміру
  •     100 грам в холодній воді вимоченою або консервованої морської капусти

Капусту і моркву натріть на тертці, паприку наріжте дрібними кубиками, додайте морську капусту. Приправте меленим перцем, можете посипати насінням гарбуза або кунжуту. Залийте все ложкою оливкової олії, полийте лимонним соком.

Цей салат відмінно підходить для сніданку, а також для обіду до рибних страв.

 

Салат з морської капусти

 

Другий варіант.

Для однієї порції знадобиться:

  •     100 грам морської капусти
  •     Кілька листів селери
  •     Трохи кропу
  •     Оливкова олія
  •     Соєвий соус
  •     Білий або чорний перець
  •     10 грам насіння кунжуту

Подрібніть листя селери, кріп. Селери і кропу додавайте до смаку, замість селери може бути цибулю або часник.
Змішайте зелень з морською капустою, насінням кунжуту, оливковою олією, соєвим соусом.
Насипте приправу і знову гарненько все перемішайте.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *