Корисні властивості апельсинів

Апельсин має антиоксидантні та омолоджують властивостями, він виводить з організму продукти обміну і токсини, тим самим попереджаючи старіння організму і розвиток багатьох захворювань.

apelsin-poleznye-svojstva

Відомо, що всього один апельсин на день забезпечує денну норму вітаміну С. Втім, ці дані дещо занижують гідності фрукта. У середньому за величиною апельсині вагою 150 грамів, аскорбінової кислоти набагато більше — не 100, а 130% денної потреби. І це ще не все.

У апельсині дуже багато харчових волокон, а це дуже важливо для тих, хто стежить за своєю вагою. Волокна допомагають створювати відчуття ситості: вони розбухають, збільшуючи об’єм їжі, і сприяють повільному виведенню вуглеводів. Після апельсина відчуття ситості зберігається до 4 годин. При цьому апельсини низькокалорійні — в одному фрукті міститься всього 70 — 90 калорій.

Для порівняння: чіпси, шоколадні батончики, що створюють приблизно таке ж відчуття ситості, містять більше 200 ккал на 100 гр. і велику кількість цукру і жирів.

Багато хто впевнений, що найбільше вітаміну С міститься в лимоні. Кислий смак лимону надає аскорбінова кислота, а раз лимон кисліші, то і аскорбінки в ньому більше. Логіка в таких міркуваннях є, однак, на ділі, лимон програє апельсину.

Концентрація вітаміну С в лимонах і апельсинах приблизно однакова, але з апельсинами ми його отримуємо набагато більше. Адже апельсини можна з задоволенням проковтувати хоч 10 штук поспіль, але мало хто їсть в таких кількостях лимони. Одна-дві часточки, які зазвичай додають в чай ​​містять лише 3-6% денної потреби в аскорбинке.

У не менш кислому лаймі вітаміну С приблизно стільки ж. А от у мандаринах аскорбінової кислоти в два рази менше, ніж в апельсинах — всього 45% денної норми. Однак, у порівнянні з іншими фруктами це все одно дуже багато.

Взагалі, в цитрусових багато й інших корисних речовин, таких, наприклад, як лімоноіди. Всупереч назві, вони містяться не тільки в лимонах, а у всіх цитрусових (надають їм легку гірчицю). Вчені активно вивчають цю групу речовин, і вже виявили деякі унікальні властивості. Так, в лабораторних умовах лімоноіди блокували розмноження злоякісних клітин потужніше, ніж ліки тамоксифен, що використовується при лікуванні раку грудей. Вчені вважають, що лімоноіди здатні допомагати і при інших пухлинах — рота, шкіри, легенів, шлунка, товстого кишечника. Також, вони можуть захищати від розвитку хвороб нервової системи, серця і судин, зберігають кришталик ока прозорим. І, що найцікавіше, у нещодавно опублікованому в США дослідженні стверджується, що лімоноіди здатні працювати в організмі дуже довго — 24 години. Далеко не всі ліки можуть діяти так довго.

apelsin 22

І, нарешті, в цитрусових багато фолієвої кислоти. У апельсинах і помело міститься 10-15% денної потреби, у Мінеолі — 80%. За змістом фолату Мінеола — чемпіон серед фруктів. І це варто запам’ятати, адже фолієва кислота головний жіночий вітамін. Особливо він важливий для молодих жінок, які збираються народжувати. Достатня кількість фолату в момент зачаття і під час вагітності запобігає розвитку вроджених вад у дитини. Крім того, фолієва кислота захищає від багатьох видів раку і зберігає еластичність і молодість судин. Це другий цитрусовий фактор після лімоноіди, що допомагає судинах. Але не останній.

Третій фактор — біофлавоноїди. Ці речовини так само нейтралізують шкідливі вільні радикали. І, нарешті, в цитрусових ідеально поєднуються калій і натрій. Калію багато, і він перешкоджає підвищенню тиску, підтримуючи його в нормі, а шкідливого натрію мало, і тому він не сприяє розвитку гіпертонії.

Взимку страйтесь з’їдати по 2-3 цитрусових щодня, влітку — хоча б один.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *