Що таке глютен і чим він шкідливий

Що таке глютен? У яких продуктах він міститься? Чи може нашкодити вашому здоров’ю? Чому багато людей переходять на безглютенової дієту? Відповіді на ці та інші питання — читайте нижче.

Перш за все, варто знати, що глютен це складний білок, який входить до складу зерна багатьох злакових культур, таких як пшениця, жито, овес і ячмінь.

high_carbohydrates_foods

Глютен ще називають клейковиною. Він робить тісто еластичним і впливає на швидкість його підйому при випічці. Його можна виявити у всіх продуктах з пшениці, жита, вівса, ячменю і похідних, він входить до хліб, булки, лаваші, печиво, бублики, кекси, торти, піцу, пластівці, макаронні вироби, пиво і т.д.

Глютен в кетчупу

Крім цього, часто глютен міститься в багатьох продуктах, куди його додають штучно, щоб підвищити еластичність решти маси, додати їй форму. Він може входити в кетчупи, заправки, всілякі підливи, чіпси, цукерки, морозиво, соєві соуси, бульйонні кубики, заморожені овочі, а також ресторанний картопля фрі і вітаміни в капсулах і таблетках.

Технологія виділення глютену із зерна дешева. Глютен практично не розчиняється у воді, і щоб отримати його, пшеничне борошно замішують у воді — крохмаль поступово переходить в розчин, залишається лише нерозчинна фракція (глютен), яку потім осаджують і використовують для промислового виробництва.

Будьте уважні до таких написів на етикетках, як: «модифікований харчовий крохмаль», «гидролизованний рослинний білок» і «текстурований рослинний білок». Під усім цим мається на увазі глютен.

Він може входити навіть в косметичні засоби. У першу чергу це стосується губної помади і пудри. Також варто звертати особливу увагу на склад лосьйонів для тіла і кремів. У багато косметичні засоби входить вітамін «Е», який зазвичай отримують з пшениці. Це означає, що всі вони можуть містити глютен, хоча етикетки будуть про це сором’язливо замовчувати.

Через шкіру глютен не всмоктується, але завжди є шанс, що косметичний засіб, який його містить (наприклад, помада), потрапить в організм, і тоді у людей з непереносимістю глютену будуть проблеми.

Чим же так шкідливий глютен?

В організмі людей з генетичною схильністю на одну з фракцій глютену (гліадин) розвивається запальна реакція. У хворих на целіакію система імунітету розпізнає цей білок як чужорідний і атакує його всіма доступними засобами. Біда в тому, що під удар потрапляє не тільки глютен, а й ті тканини, в яких його зустріли імунні клітини. У першу чергу пошкоджуються стінки тонкого кишечника.

Крім харчового тракту страждають мозок, серце, суглоби та інші органи. Крім того, у багатьох спостерігається прихована непереносимість глютену. Симптоми слабо виражені і тільки в комплексі можуть наштовхнути лікаря на правильний діагноз, який повинен бути підтверджений спеціальною пробій.

Незважаючи на те, що целіакія вражає лише 1% населення, за деякими оцінками у кожного третього спостерігають ті чи інші імунні реакції на глютен. Найсумніше, що в багатьох випадках аналіз на переносимість білка не дасть чіткої відповіді.

Однак помічено, що багато хронічно хворі люди з неясним діагнозом після переходу на безглютенової дієту відчувають себе набагато краще.

Непереносимість глютену у здорових людей

Чому ж проблема непереносимості або чутливості глютену стоїть так гостро в наші дні? Справа в тому, що та пшениця, яку вживає в їжу сучасна людина, дуже сильно відрізняється від тієї, яку їли наші предки. Послідовники Мічуріна протягом двох останніх століть спеціально відбирали сорти пшениці в бік підвищеного вмісту білка, а значить і глютену.

Не дивно, що за останні 200 років частота целіакії в людський популяції зросла на 400%.

З іншого боку людський організм не дуже добре пристосований для переварювання зерна — основної їжі птахів, у яких є всі потрібні ферменти для цього.

Якщо вас турбує часта біль у животі, порушення стільця, загальна слабкість, анемія, і ви підозрюєте у себе приховану непереносимість глютену, то пробна дієта з виключенням продуктів, що його містять, допоможе визначиться з вірним діагнозом.

Однак пам’ятайте, що безглютенова дієта відноситься до лікувальних, а не до гіпокалорійним. Схуднути з її допомогою без додаткових обмежень хоч і можна, але складно.

Так, якщо повністю виключити борошняне, ви почнете худнути. Але якщо ви будете купувати спеціальні безглютенові продукти, ваші надії на зниження ваги можуть не виправдатися. Багато безглютеновий продукти містять значно більше калорій і насичених жирів, ніж їх звичайні аналоги. Виробники намагаються зробити гречане печиво схожим на пшеничне і додають надмірна кількість цукру. Калорійність ми можете подивитися на упаковці. Безглютенові продукти продаються у великих супермаркетах поруч із замінниками цукру і продуктам для діабетиків.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *