Правильне харчування

Замінник цукру «Сукралоза»

Цей замінник цукру користується великою популярністю – численні дослідження довели його безпеку для здоров’я людини. Про те, якими властивостями володіє цукрозамінник сукралоза, розповість наша стаття.

6d244f61dbd08cf6613e895dced3bd96
Інформація про продукт

Замінник цукру сукралоза має в своїй основі сахарозу і молекули хлору. Речовина було синтезовано в 1976 році. Досліди проводив професор Л. Х’ю, асистував Ш. Пхадніс. Останньому було запропоновано протестувати властивості отриманого речовини, але через недосконального володіння англійською Пхадніс подумав, що потрібно спробувати його на смак. Саме завдяки цьому була виявлена ​​підвищена солодкість сукралоза – речовина солодше цукру в 600 разів (через наявність 3-х атомів хлору організм людини не асимілює його). Після проведення численних досліджень (вони зайняли 13 років) було з’ясовано, що сукралоза безпечна для здоров’я – підсолоджувач пустили в продаж в 1991 році. Його використовують в 80-ти країнах світу. У США даний продукт відомий як Спленда.
Властивості сукралоза

Сукралоза – термостабільне речовина, легко розчинна у воді. На відміну від більшої частини замінників цукру, сукралоза не має специфічного присмаку, а від цукру відрізняється лише тим, що солодкість довше зберігається в роті. Дана речовина можна піддавати тепловій обробці – його додають в компоти, різну випічку, каву та ін. Сукралоза не змінює своїх властивостей навіть при пастеризації. У РФ сукралозу дозволено використовувати в харчовій промисловості для надання солодощі фруктовим і овочевим консервам, рибним маринадам, молочним продуктам, безалкогольним напоям, сокам, десертів, морозива, фруктовому льоду, джем та ін. Сукралоза можна додавати в кондитерські вироби, випічку, жувальну гумку.

Цікаво, що підвищення концентрації сукралоза призводить до зниження інтенсивності солодкого смаку. Також цей показник залежить від рівня рН, властивостей інших інгредієнтів продукту і навіть від температури. Даний замінник цукру фактично не приносить калорій (100 г продукту надає 0.5-0.7 ккал).
Питання безпеки

Як вже говорилося, дослідження безпеки препарату зайняли довгі роки, було проведено більше сотні тестів. Побічні ефекти (зниження апетиту та ін.), Виявлені у тварин, ніяк себе не проявляють у людей. При попаданні сукралоза в ШКТ адсорбується всього 15% продукту, а через добу і ця частина виводиться з організму. Цей матеріал не потрапляє в тканини мозку, не проникає через плаценту, не стає компонентом грудного молока, не призводить до вивільнення інсуліну. Сукралоза безпечна для діабетиків, вагітних жінок, матерів-годувальниць, дітей. Продукт схвалений ВООЗ та Управлінням контролю якості продуктів і медикаментів. У харчовій промисловості цей підсолоджувач відомий як харчова добавка Е955.
Дозування

Шляхом проведення досліджень було виявлено, що оптимальна норма споживання сукралоза становить 1,1 мг / 1 кг ваги тіла. Не викликає негативних реакцій і підвищення дози до 16 мг / 1 кг. Максимальною межею при використанні сукралоза є 1500 мг.
Відгуки

Замінник цукру сукралоза має позитивні відгуки – смак напоїв і страв він не змінює, побічних ефектів не забезпечує, калорій не приносить, стану зубів не погіршує.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *