Про калорійність цукру і шкода замінників

Ми звикли вважати, що цукор нам потрібен, що він стимулює мозкову діяльність, покращує увагу і підвищує працездатність. А ще цукор – відмінний антидепресант. Буває ж так, що діла не клеяться, настрій кепський, але варто з’їсти цукерочку або шматочок тортика, як смуток відступає.

zameniteli-sahara-ne-boryutsya-s-kaloriyami

А ось дієтологи кажуть, що цукор – це абсолютно даремний продукт. Крім вуглеводів в ньому більше нічого немає: ні вітамінів, ні мінералів. Так, вуглеводи потрібні для нормального функціонування організму, але вони є не тільки в цукрі, а й в неочищених крупах, фруктах, овочах. Крім вуглеводів ці продукти також збагачені вітамінами, мінералами, клітковиною. Щоб цукор в крові був на нормальному рівні потрібно просто їсти рослинну їжу в достатніх кількостях.

Скільки калорій в цукрі?

Калорійність цукру дуже висока. Ложечка цукру містить приблизно 20 ккал. Це не так багато як може здатися, але! якщо цих ложечок за день не одна, а 20, то вийде вже 400 ккал. За калорійністю це можна порівняти з пристойним обідом, але ж ніхто цими 20 ложками обід не замінить, вони непомітно розчиняться між прийомами їжі в чашечках чаю або кави, випадкових цукерочках і печиво.

Ми звикли їсти цукор. Коли він довго не надходить у наш організм – настрій псується, виникає відчуття, що чогось не вистачає, але досить випити солодкий кава, з’їсти морозиво або шоколадний батончик, щоб знову відчувати себе комфортно. Це справжнісінька залежність. І вона постійно підтримується, адже цукор зараз додають не тільки в солодощі, а й у напівфабрикати. Наприклад, сир, який кладуть у чізбургер в Макдональдсі теж містить цукор. Саме від цього їжа у фастфуді здається такою смачною.

Читати ще :  Збалансоване здорове харчування

Замінники цукру

Заборонив дієтолог їсти цукерки та печиво, значить – саме час вирушити до стелажу з продуктами для діабетиків, туди де стоять замінники цукру. Проблема в тому, що отримати таке ж задоволення від них ми не зможемо.

Організм звик, що після того, як ми випиваємо чашку солодкого кава, починають вироблятися гормони щастя. Така реакція виникає на цукор. А якщо справжнього цукру немає, то і реакції на нього не буде. Ну, це приблизно те ж саме, що дати курящему замість сигарети покурити паличку, ритуал такий же, але задоволення ніякого. А далі організм починає вимагати те, що він не отримав. Вимагає він це збільшенням апетиту. Людина їсть більше. І продовжує товстіти.

Так як більшість цукрозамінників синтетичні, то вживати їх не тільки неефективно, але й шкідливо. Вони негативно впливають на роботу внутрішніх органів, а в деяких випадках можуть бути навіть небезпечними. Наприклад, аспартам, що міститься в багатьох газованих напоях, категорично не можна гріти, під дією високої температури він руйнується і утворює токсичні сполуки. Ось чому на багатьох пляшках з газованою водою пишуть, що пити їх потрібно охолодженими.

Як страшно жити

Правильніше намагатися поступово зменшувати кількість цукру. Починати пити чай без цукру, відмовлятися від солодких газованих вод. Проходити повз фастфуду і намагатися не купувати продукти з додаванням цукру. Йогурт тільки натуральний. Кефір – самий звичайний, а не солодкий. Поступово смакові рецептори перебудовуються, і продукти з малою кількістю цукру почнуть здаватися вам такими ж смачними, і приносити таке ж задоволення.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *