користь бобових

Про користь бобових

Чечевиця, боби і горох, соя і квасоля, нут та інші бобові зазвичай вважають «важкою» їжею, яка довго засвоюється і викликає перевантаження в шлунково-кишковому тракті. Спробуємо розібратися, чи корисні бобові й кому не варто їх вживати.

користь бобових

Різноманітність бобових

 

Вибір бобових культур величезний. Навіть арахіс, який зазвичай зараховують до горіхів, насправді належить до бобових. Крім того, всіма улюблений шоколад і какао виробляються з какао-бобів. Дешевші і популярні у нас види бобових культур – це сочевиця, квасоля і горох.

Зазвичай бобові застосовують для приготування супів, пюре і салатів. Крім того, бобові культури використовують для приготування гарнірів. У китайській кухні дуже популярний арахіс, а служить він там саме гарніром – або до свинини, або до курки. Всім звично і зручно використовувати зелений горошок і кукурудзу в приготуванні салатів. Багато видів квасолі незамінні для раціону харчування, їх можна побачити на столі будь-якої сім’ї.

Зелена стручкова квасоля дуже корисна, вона навіть не вимагає тривалої термічної обробки. Російська кухня найбільше цінує і застосовує для приготування страв горох. Крім каш і супів, на основі гороху варили дуже смачний і корисний кисіль. Кавказька кухня в достатку має страви з квасолі, за своєю різноманітністю вони не поступаються мексиканському меню. По-грузинськи квасоля називається лобіо, готують лобіо як гострим і пряним, так і в якості холодної закуски.

А українці дуже люблять пироги з квасолею. Жодне весілля або поминки не обходяться без цих смачних пиріжків з квасолею. З бобових виробляють і масло. Соєва олія ідеально підходить для смаження, її використовують для приготування салатів, для різноманітної випічки. Соєва олія, як і будь-яка інша рослинна, є корисним і цінним продуктом.

Читати ще :  Корисна Середземноморська кухня

 

Корисні властивості бобів

 

Калорійність багатьох круп і бобових культур приблизно подібна. Але білка в цих продуктах набагато більше, вони й цінні саме з цих причин. Бобові обов’язково входять в раціон вегетаріанців, якраз через те, що містять в собі багато рослинного білка. Наприклад, горох, квасоля і сочевиця майже на чверть складаються білка, а соя – на третину. Якщо ж ви не дотримуєтеся принципів вегетаріанства, бобові рекомендується вживати як гарнір з тваринним білком.

Рослинний і тваринний білок взаємно покращують засвоєння організмом і того, й іншого. На думку дієтологів, бобові повинні становити 8-10% раціону. Вживають бобові практично на будь-яких стадіях їх дозрівання. Дуже цінується за своїми смаковими якостями «молочна стиглість» багатьох культур. Крім вмісту білка, в бобових є грубі волокна – рослинна клітковина. Вона необхідна для нормальної роботи травної системи, а також для збереження відчуття ситості. Наприклад, з’ївши стакан чечевиці, ви отримаєте половину добової норми клітковини. Бобові містять вітаміни групи В, залізо, кальцій, фолієву кислоту.

 

КОМУ БОБОВІ ПРОТИПОКАЗАНІ

 

Незважаючи на користь бобових, вживати їх можна не всім. Білок, що міститься в цьому продукті, складний для засвоєння і перетравлення. Для того щоб він добре засвоївся, необхідна тривала термічна обробка. Можна перед приготуванням замочити продукт в прохолодній воді. Бобові протипоказані при захворюваннях кишечника і шлунку, при захворюваннях жовчовивідних шляхів в гострій фазі.

Після лікування даних захворювань вживання бобових також обмежується. Метеоризм забезпечений? У свіжому вигляді бобові вживають в їжу тільки в стадії «молочної стиглості», тобто ще не дозрілі.

Сухі або зрілі боби для приготування вимагають термічної обробки. Інакше вам забезпечені напади метеоризму. Бобові краще вживати або як гарнір, або як інші добавки до страви. Наприклад, тушкована курочка з квасолею, салат з консервованою кукурудзою. У цих випадках ризик виникнення метеоризму буде зведений до мінімуму. Крім того, необхідно багато пити, щоб неприємного ефекту не було. Ще один спосіб полегшити засвоєння бобових – безпосередньо перед готуванням замочіть їх у воді на кілька годин. Така процедура безпечна з точки зору збереження корисних речовин (вітамінів і мінералів), але дозволить вимити зайвий крохмаль і знизить калорійність готового блюда.

Читати ще :  Випічка по Дюкану

 

ПРАВИЛА ГОТУВАННЯ БОБІВ

 

• в процесі варіння можна доливати холодну воду (можна гарячу),

• якщо ви хочете додати кислий продукт (наприклад, помідори), додайте їх в кінці,

• солити також краще в кінці варіння.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *