Рецепти дієтичних страв при панкреатиті

Панкреатит характеризується порушенням роботи підшлункової залози, а тому в обов’язковому порядку передбачає зміну раціону харчування. Рецепти дієтичних страв при панкреатиті досить різноманітні – хворі можуть харчуватися цілком повноцінно, не відчуваючи дефіциту поживних елементів.

203-tayskoe-pohudenie
Омлет

Рецепти дієтичних страв при панкреатиті в мультиварки увазі використання різних режимів. Наприклад, приготувати омлет ви можете в режимі Випічка або Варка на пару. У гострій фазі захворювання використовуйте тільки білки, а у фазі ремісії – жовтки і білки. Візьміть 2 яйця або 3 білки, 120 мл молока, трохи вершкового масла і солі (можете не солити). Яєчну масу збийте, розбавте молоком, посоліть. Вилийте в змащену форму. Готуйте в режимі Випічка (20 хвилин) або на пару (в чашу налийте воду, встановіть парову кошик, поставте формочки, встановіть 10 хвилин).
Сирний пудинг

Дієтичні страви при панкреатиті часто мають у своїй основі сир. Оскільки в гострий період рекомендується скоротити споживання жовтків, пропонуємо вам рецепт білково-сирного пудингу з фруктами. Візьміть 400 г сиру, пропустіть через м’ясорубку або переробіть за допомогою блендера (повинна вийти однорідна маса). Також візьміть 1 ст. манної крупи і 6 білків. Замість цукру можете використовувати стевію. Рекомендований фруктовий наповнювач – по 200 г яблук і бананів.

Фрукти почистіть, перетворите в пюре, з’єднайте з сиром, манною крупою, стевией, залиште на 20 хвилин. Збийте білки, поступово введіть їх у сирну масу. Викладіть масу у формочки, запікайте при 180-ти градусах 40 хвилин.
Салат

Для приготування корисного салату використовуйте 200 г курячої грудки, адигейський сир (наполовину менше), 2 ст.л. кефіру. При гарній переносимості можете додати рубаний кріп.

Грудку залийте водою, доведіть до кипіння, злийте воду. Налийте в каструлю нову порцію рідини, зваріть м’ясо до готовності. Адигейський сир покришите руками в салатник, м’ясо курки дрібно наріжте, покладіть туди ж. Заправте кефіром і зеленню.
Суп

Читати ще :  Дієта при алергічному дерматиті

Велику користь організму приносить суп з брокколі. У каструлю з киплячою водою (500 мл) покладіть підготовлені овочі: 5 суцвіть броколі і картоплю (1-2 шт., В залежності від розміру). Варіть 15 хвилин, злегка остудіть. Злийте відвар, подрібніть блендером овочі. Розбавте отриману масу до бажаної густоти і доведіть до кипіння. У період ремісії можете використовувати сіль, вершки (1 ст.л.), м’який сир (20-30 г).
Каша

Вівсяну кашу можна давати при панкреатиті вже з 3-го дня після загострення. На перших порах її рекомендується протирати до однорідного стану. Зваріть кашу з 1.5 ст. молока, такої ж кількості води і 1 ст. пластівців. Сіль і цукор додавайте тільки в період ремісії. На відміну від звичайного способу приготування, при панкреатиті час варіння потрібно збільшити – звичайні пластівці варіть 15 хвилин, пластівці швидкого приготування – 10 хвилин, а не потребують варіння – 5 хвилин. По закінченню приготування кашу слід накрити і залишити на 5-10 хвилин для повного набухання пластівців.

Рецепти дієтичних страв при панкреатиті, як правило, досить прості у виконанні. Моменти, на яких варто загострити увагу – це ступінь жирності продуктів, час приготування, консистенція готового блюда.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *