Що більше повнить: рис або картопляне пюре?

Що більше повнить: рис або картопляне пюре?

Для того щоб не набрати вагу , важливо не тільки відмовитися від смаженого і додати в свій раціон овочі , а й вміти вибирати правильні продукти харчування , які переважніше для дієти. Часто вибираючи меню для сімейного обіду , замислюєшся , а що корисніше ? Звичайно, те, що смачніше і так всі знають , а от як приготувати обід , щоб зберегти фігуру , поки що знають одиниці.

Що більше повнить: рис або картопляне пюре?

Різноманітні дієти для швидкого схуднення допоможуть звикнути до думки , що просто так по собі вагу нікуди не втече. Треба працювати над собою і вчитися готувати дієтичні страви , які до того ж не вдарять по сімейному бюджету . А що щодо простих базисних гарнірів для обіду або вечері , які дієта не може змінити , до яких ми звикли з дитинства? Наприклад , рис і картопляне пюре ? Що вибрати для того , щоб якомога менше нашкодити фігурі і порадувати домочадців ?

Рис і картопляне пюре – це вуглеводи . Більшість з нас не можуть встояти перед тарілочкою м’якого картопляного пюре або апетитного рису. Вони звичайно смачні , але малоймовірно , що їх можна віднести до продуктів для дієти.

Однак не можна не відзначити , що вуглеводи відіграють важливу роль для багатьох процесів в організмі. Вони допомагають виробленню гормону серотоніну , який дає відчуття розслаблення і піднімає настрій , а також вуглеводи є найдоступнішим джерелом енергії. З поглинанням вуглеводів піднімається рівень цукру в крові і з’являється відчуття ситості. Насправді вуглеводи дають тимчасове відчуття ситості від їжі , в той час як білки і жири працюють на довгострокове насичення , яке супроводжує нас в проміжках між прийомами їжі.

Коли рівень цукру в крові падає , ми відчуваємо голод. Правильне поєднання вуглеводів ( які розщеплюються повільніше ) дозволяє нам утримувати рівень цукру збалансованим і уникати сплесків цукру , які приводять нас до переїдання або змушують кидатися на солодке.

Читати ще :  10 необходимых вещей в женской сумочке

Які ж вуглеводи переважніше для вибору?

Який гарнір краще: рис або картопляне пюре ? Яке блюдо більш поживна і ситне і більше підходить до вашої дієти ?

У відварному білому рисі 130 калорій на 100 г , а цілісний, темний рис містить 110 калорій. У картопляному пюре 85 калорій. Але ще рано заявляти , що пюре переважніше , ніж рис.

Для приготування смачного і ніжного пюре зазвичай використовується масло або маргарин , що не зовсім корисно , але , навіть додаючи в нього оливкову олію , ми отримуємо додаткові 90 калорій на одну столову ложку картопляного пюре. У свою чергу , приготування рису не вимагає додавання великої кількості масел.

Який продукт більш ситний ? Шість столових ложок рису містять таку ж кількість калорій , що знаходиться в одному середньому бульбі картоплі. Ситість можна визначити темпом підвищення рівня цукру в крові після їжі , чим повільніше відбувається розщеплення вуглеводів , тим ми довше відчуваємо ситість . У рису цей процес відбувається набагато повільніше , ніж у картоплі , тому він насичує на більш тривалий термін. Темний рис більш повноцінний і містить клітковину , яка розщеплюється повільніше , тому він ще більш ситний .

Який продукт більш поживний ? білий рис

Чим більше вміст вітамінів і мінералів в продукті , тим він більш поживний. У картоплі в чотири рази більше клітковини , ніж у білому рисі , він містить більшу кількість магнію , калію і натрію. Але темний цілісно зерновий рис перемагає картопля , він містить більшу кількість клітковини , а також більше кальцію і в два рази більше магнію , кальцію і фосфору.

Як зробити білий рис більш корисним ?

Важкий вибір : в картоплі більше мінералів , але білий рис довше залишає відчуття ситості . Все-таки переважніше темний цільнозерновий рис. А якщо вам все-таки важко розлучитися з порцією білого рису , то можна збільшити її поживну цінність за рахунок додавання в неї бобових (горох , сочевиця , нут ) . Це підвищить вміст мінеральних речовин , клітковини і білка і наблизить по живильній цінності білий рис до цільно зерновому ( темному рису ) . Також під час приготування білого рису можна додати овочі , що збільшить розмір порції за рахунок низькокалорійних продуктів. Така тарілка білого рису буде переважніше , ніж картопляне пюре.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *