Поняття «макробиотика» можна побачити ще в працях Гіппократа. Офіційно ж цей термін вперше згаданий в книзі німецького лікаря Христофа Гуфеланда «Мистецтво продовжити людське життя» (1796 р.). Макробиотическая истема харчування до цих пір використовується в японських буддійських монастирях, де вона називається «седзін рері» — «кухня, яка покращує судження».
image
В основу макробиотики закладені положення древніх філософських вчень про те, що кожної людини слід розглядати як щось цілісне, баланс між силами «інь» і «янь». Якщо людина не живе за законами, які йому дав Творець, він буває покараний — рівновага порушується. Творець відходить від такої людини, а до нього приступають злі сили, що приносять хвороби і нещастя.

Що стосується харчування, то тут священне рівновага повинна бути присутнім між сирої і термічно обробленої їжею, м’ясної та злакової. Щоб наблизити ваш раціон до макробиотическом ідеалу ви повинні, перш за все:
1. Ввести в свій щоденний раціон, не менше його половини, цільні крупи у вигляді каш та інших страв;
2. Якщо ви будете вживати супи, то вони повинні бути на овочевих відварах або з додатком невеликої кількості риби. Супи можуть становити в раціоні до 8-10% від його обсягу;
3. Овочі повинні становити до однієї п’ятої від обсягу їжі. Вони можуть вживатися як у свіжому вигляді, так і вареними;
4. Можна їсти приготовані боби і морські водорості. Краще вживати їх окремо, але зрідка допускається і спільне приготування;
5. Свіжі фрукти, горіхи і насіння будуть становити до 10% харчового раціону;
6. М’ясо і риба повинні бути найвищої якості. Їх можна вживати в обсязі до 5% раціону.

Основу макробиотической дієти складають крупи із зерен злакових культур і особливий хліб, який випікається з борошна грубого помелу і в якому міститься великий відсоток зародка зерна, багатого жирами і мікроелементами. Найбільш часто прихильниками макробиотики рекомендується вживати темні нешліфовані зерна рису.
Але не завжди те, що підходить одній людині, підійде для іншого. Прихильники макробиотики впевнені, що головна умова успіху в їх дієті — це високий вміст клітковини. Але вже сьогодні достовірно доведено, що при тривалих дієтах пов’язаних з вживанням великих обсягів клітковини у людей можуть розвиватися захворювання через нестачу певних вітамінів і деяких мікроелементів. Тому перш ніж практикувати харчування за принципом макробиотики, слід з’ясувати чи підходить воно вам.

Written by 

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *