Схуднення

Риба для схуднення, і навіщо потрібно їсти білки

Дієта з високим вмістом білка відмінно підходить для схуднення. Якщо ви зменшите кількість мучного, жирного і при цьому будете споживати до 120 г білка в день, ви почнете худнути. Причому такий режим харчування буде переноситися дуже комфортно. Білкова їжа добре втамовує голод і надовго насичує, і, що важливо, сприяє збереженню м’язової маси під час схуднення.

Риба для схуднення
При дефіциті калорій розпадаються власні тканини організму. Добре, якщо це непотрібні нам жири, а якщо це будуть м’язи скелетної мускулатури? Щоб втрачати не м’язи, а жир потрібний легкий надлишок (1,5 г на кг ваги) білка в раціоні.

Рибу по праву вважають одним з найкращих джерел білка. Судіть самі: 100 г даного продукту містить в середньому 15-25 г білка. Для порівняння, телятина 1 категорії – 20 г, свинина – 15 р.

Худнемо з рибою

Так само як і м’ясо, риба і дари моря засвоюються краще білків рослинного походження. Однак, на відміну від тієї ж телятини, свинини і баранини риба перетравлюється мінімум в три рази швидше (1,5 години проти 5 годин). Цей факт варто враховувати при виборі страви для пізнього вечері.

Для схуднення краще підійдуть нежирні сорти риби (відсоток жиру до 4% від маси): окунь, карась, хек, тріска, судак, щука, минтай. Краще виключити з раціону такі види, як: лосось і мойва, кілька і осетер, сайра та скумбрія, палтус і сардини, севрюга, оселедець і вугор. Ці сорти містять занадто багато жиру і калорій.

Якщо вибирати між м’ясом і рибою, то перевагу варто віддавати рибі з-за кращого співвідношення білок/жир. Для м’яса воно коливається від 0,5-2 (на 10 г білка доводиться 5-20 г жиру). А ось, приміром, для вареного судака дане співвідношення дорівнює 0,05 (на 20 г білка припадає всього 1 г жиру). Як кажуть, відчуйте різницю.

Говорячи про риби для схуднення, варто нагадати про двох головних чинниках ризику – паразитів і ртуті. Якщо з першої напастю у більшості випадків допомагає впоратися правильна температурна обробка, то у відношенні даного важкого металу слід виявляти особливу обережність. Ртуть в будь-яких кількостях шкодить нашому здоров’ю, в першу чергу вражається нервова система.

Деякі сорти риби здатні накопичувати більше ртуті (акула, риба-меч), деякі – менше (сьомга, форель річкова). Загальне правило таке – чим більше риба, тим вище вміст важких металів,у тому числі і ртуті, в її організмі.

Як правильно готувати рибу для схуднення?

З одного боку потрібно по максимуму зберегти поживні речовини, з іншого – убезпечити себе від личинок гельмінтів. Мінімальний допустимий час термічної обробки – 20 хв при температурі дорівнює 100° С. При цьому велику рибу слід розрізати на шматки – не більше ста грамів кожен.

Страви з риби краще всього готувати на грилі, на пару, ну або по-старому – просто зварити. При таких видах приготування практично не утворюються канцерогени, і не додаються зайві калорії у вигляді олії.

Найбільшою помилкою буде на швидку руку обсмажити на великому вогні велику, жирну рибу в панірувальних сухарях з великою кількістю рослинного масла. Така страва до схудненню ніякого відношення не має.

А ось приготоване на грилі філе тріски, судака або минтая з овочевим салатом і зеленню підійде в самий раз.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *