сочевиця

Сочевиця для схуднення

Сочевиця згадується ще в книгах Старого заповіту , як один з основних продуктів харчування стародавніх людей. Вирощували сочевицю в країнах Середземномор’я і Середньої і Малої Азії. Зараз складно уявити, але до революції Росія була світовим лідером за обсягами посівів цієї культури. Її вирощували на експорт і для власних потреб . Наприкінці 19 -го століття під час сильної засухи тільки сочевиця вродилася на славу і фактично врятувала нашу країну від неминучого голоду.

сочевиця

Мабуть, основним недоліком сочевиці можна назвати те , що вона дозріває нерівномірно: навіть на одному стеблі половина стручків може вже повністю поспіти , а половина залишатися зеленою. В епоху глобальної механізації вирощувати сочевицю стало просто невигідно , і тут в лідери за обсягами посівів цієї культури вийшла Індія , де населення велика і робоча сила дешева .

Користь сочевиці

Сочевиця займає перше місце серед бобових по вмісту рослинного білка , він легко засвоюється і чудово живить організм. Сочевиця , на думку вегетаріанців , може замінити м’ясо , адже білка в ній близько 60 %. А ось жиру тут практично немає , що теж є її незаперечною перевагою і демонструє користь сочевиці . Лідирує сочевиця і за змістом фолієвої кислоти ( в 100 гр. Продукту міститься майже 90 % добової потреби людини в цій речовині ) . Розчинна клітковина, що входить до складу сочевиці , вкрай благотворно впливає на роботу шлунково -кишкового тракту.

Мінерали і мікроелементи в чечевиці присутні в великому розмаїтті , обумовлюючи корисні властивості цього продукту. Тут є калій , кальцій , сірка , фосфор магній , залізо , цинк , марганець тощо Сочевиця містить унікальні речовини – Ісофлавони , які мають здатність пригнічувати рак грудей. Ці речовини зберігаються і після різних видів обробки , тому можна і потрібно купувати продукт консервований і засушений , користь сочевиці при цьому не знижується . Деякі сорти сочевиці , яких існує велика кількість , здатні знижувати рівень цукру крові та є корисними для хворих на цукровий діабет. Пюре з сочевиці рекомендується включати в дієту при колітах і виразці шлунка.

Сочевиця має , може бути , не зовсім презентабельний зовнішній вигляд , але зате відрізняється тонким і приємним смаком . У вареному вигляді зберігаються майже всі корисні свойствамчечевіци . З давніх пір відомо лікувальну дію сочевиці . Її рекомендували вживати для того , щоб відновити душевну рівновагу. Каша з сочевиці зміцнює імунітет , відновлює обмін речовин , покращує роботу серця і зміцнює стінки судин.

Читати ще :  Моя подруга хоче схуднути

 

шкода сочевиці

Важливий момент , який демонструє шкоду сочевиці не стільки для здоров’я , скільки для фігури , – сочевиця далеко не дієтичний продукт. Залежно від сорту її калорійність може варіюватися від 280 до 310 ккал. на 100 гр. Сочевицю слід з обережністю вживати людям з хворим шлунком. Процес її перетравлення , незважаючи ні на що , – серйозне випробування для цього органу. Білок , що міститься в чечевиці , хоч і корисний , але замінити повністю тваринні білки не в змозі. Про це теж слід пам’ятати , якщо зважитеся слідувати режиму вегетаріанського харчування.

сочевиця  для схуднення

 

Напевно, багато хто з вас чули про неї. Але мало, хто знає, як добре сочевиця підходить для схуднення.

Щоб схуднути, потрібно замінити всі висококалорійні продукти на більш легкі, містять менше калорій. Для цієї мети сочевиця підходить ідеально. Посудіть самі. 100 г варених бобів сочевиці містять всього 116 калорії. Для порівняння, 100 г вареної телятини потягне на 172 калорії. Співвідношення білок / жир в чечевиці одно 18/1, а в телятині на кожні 2-3 г білка припадає 1 г жиру.

91827289_large_chechevitsa_2

У 100 г сочевиці цілих 9 г цінного рослинного білка і таке ж (9 г) кількість клітковини. Білок допомагає зберігати м’язову масу під час схуднення. Клітковина ж потрібна для хорошого травлення і очищення кишечника, а ще вона продовжує відчуття ситості, наповнюючи наш шлунок.

Відомо, що сочевиця належить до продуктів з низьким глікемічним індексом. Її глікемічний індекс дорівнює 29. Це означає, що після вживання страв із сочевиці рівень інсуліну підвищується незначно. Нагадаю, що висока концентрація цього гормону змушує організм запасати жири, що вкрай небажано в плані схуднення. Крім того, клітковина в чечевиці затримує травлення інших продуктів і уповільнює всмоктування глюкози. У результаті рівень цукру в крові не скаче, а значить, ми менше схильні до нападів голоду і депресії, нам легше дотримуватися дієти.

Читати ще :  Масло чорного кмину для схуднення

Сочевиця є багатим джерелом багатьох вітамінів і мінералів. Під час схуднення люди відчутно обмежують споживання калорій, а значить, і поживних речовин. Якщо ви будете вживати сочевицю кожен день, то зможете компенсувати дефіцит вітамінів. Звичайна порція (100 г) бобового покриває 45% денної потреби в фолієвої кислоти, 25% – марганцю, 18% – заліза і фосфору і близько 10% тіаміну, вітаміну В6, калію, міді і цинку.

Червона сочевиця готується швидше, але розварюється. З неї ідеально готувати супи-пюре або соуси. Зелена або коричнева сочевиця залишається твердою, тому з нею добре готувати салати, рагу та інші страви, де потрібна твердість продукту. У більшості випадків вистачає 30-45 хвилин, щоб зварити боби. Сочевиця добре вбирає аромат трав і спецій, які додають у страви з нею.
Дієта на сочевиці

Нижче наводиться приклад семиденної дієти на сочевиці. Ця дієта дуже збалансована. Правильний підбір продуктів забезпечує плавний процес схуднення, а також виключає так званий «ефект бумеранга». Даний раціон забезпечує організм всіма необхідними для здоров’я поживними речовинами (білками, вуглеводами, клітковиною, вітамінами і мінералами).

В якості сніданку ви можете чергувати наступні продукти:

– 1 чашка мюслів, 1 чашка нежирного йогурту, 1 груша (будь-який фрукт)

– 1 тост з цільнозернового хліба з вершковим сиром (наприклад «Філадельфія») і помідорами

– 2 тосту з 2-ма столовими ложками меду

Для перекусів згодяться:

– 1 несолодкий фрукт (банани, манго і виноград не підійдуть)

– 1 нежирний йогурт

– 1 зерновий батончик

На обід або вечерю ви можете приготувати одну з таких страв із сочевиці. Кількість продуктів вказано з розрахунку на дві порції.

День 1 – Млинці з сочевиці

– 1 чашка вареної сочевиці

– 1 головка червоної цибулі (подрібнена)

– 1 яйце

– 2 столових ложки борошна

Попередньо розігрійте духовку. Сочевицю потрібно спасерувати, доповісти інші інгредієнти, приправити і сформувати млинці. Запікайте в духовці. До страви можна додати сир і овочі.

Читати ще :  Новий тренд - дієта без глютену

День 2 – Сочевичний суп

– 1 чашка сочевиці

– 1 морква

– 2 середні картоплини

– 1 стебло селери

– 1 невелика головка червоної цибулі

– 2 чашки овочевого бульйону

– 1 столова ложка вершків

– Сіль, перець, чебрець

Відваріть овочі. На сковорідці підрум’яньте 200 г курячої грудки, нарізаної кубиками. Пюріруйте овочі і додайте в готовий суп м’ясо.

День 3 – Омлет і суп-пюре з сочевиці

Приготуйте омлет з двох яєць. Щоб вийшло пюре з сочевиці, вам знадобитися:

– 1 чашка овочевого (курячого) бульйону
– 1 столова ложка вершкового масла

– 1 чашка вареної сочевиці

Помістіть всі інгредієнти в блендер і змішайте. Перелийте отриману суміш у каструлю і варіть на середньому вогні 15 хвилин.

День 4 – Сочевиця з рисом

Зваріть чашку рису, окремо приготуйте соус зі свіжих помідорів, часнику та цибулі. Соус додайте в чашку з вареної сочевицею.

День 5 – Сочевиця і картопляне пюре

– 1 чашка сочевиці

– 1 чашка овочевого (курячого) бульйону

– 1 чашка картопляного пюре

Зваріть із сочевиці овочевий суп, потім додайте картопляне пюре і розмішайте. Страву подають з куркою або овочами.

День 6 – Сочевичний суп

– 1 чашка вареної сочевиці

– 100 г копченого м’яса

– 1 яблуко

– 2 чашки овочевого бульйону

– Сіль, перець, чебрець

Налийте суп в каструлю, додайте в нього часточки яблука і копчене м’ясо, нарізане кубиками. Після 5 хвилин варіння додайте в суп сочевицю і дайте йому покипіти ще кілька хвилин. Страва готова!

День 7 – Галушки з сочевиці з грибним соусом

– 1 чашка вареної сочевиці

– 1 яйце

– 1 столова ложка борошна

– 1 головка нарізаного лука

– 1 столова ложка оливкової олії

На блендері змішайте сочевицю з іншими інгредієнтами, зліпіть та відваріть галушки. Для грибного соусу вам знадобиться: 1 чашка нарізаних грибів, 2 столових ложки сметани, трохи білого вина, петрушка і спеції.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *