Сочевиця харчова

Сочевиця харчова

Сочевиця харчова – широко відоме бобова рослина .Його плід – короткий і приплюснутий з обох сторін боб , всередині якого знаходиться 3 насінини.

Сочевиця харчова

Історія

Сочевичну юшку вживали всі верстви населення: будь то вавилонська знати або простолюдини Греції. Бідним вона могла замінити м’ясо з хлібом. Першими почали вирощувати сочевицю стародавні єгиптяни.

На Русі в Середньовіччі страви з сочевиці були основними в раціоні. Сочевична борошно використовувалася при виготовленні хліба. Парадоксально , що в сучасному світі ця культура стала екзотичною, так як її змогли замінити інші продукти.

Сьогодні лідерами з вирощування сочевиці є Північна Африка , південь Європи , Індія . Майже кожна тепла країна може культивувати сочевицю у великих масштабах.

Приготування

Гарячі сочевичним каші – акомпанемент до зими , кольорова яскрава сочевиця в салатах – асоціації літа.

Перед використанням боби сочевиці необхідно перебирати . Попереднього замочування сочевиця не вимагає , але слід провеять її при варінні і при необхідності додавати киплячу воду , так як вона має підвищеною поглинанням рідини. Солити сочевицю необхідно в кінці її приготування. Під накритою кришкою їй слід нудитися від 10 до 40 хвилин з періодичним перемішуванням .

Різні сорти сочевиці мають свій колір , смак і консистенцію. Наприклад , коричнева і зелена сочевиця має горіховий присмак і стійка до варіння – не стає рихлою. У поєднанні з беконом і свининою ці сорти надають новий смак стравам , збагачують консистенцію і аромат каррі і овочів.

Червона сочевиця має властивість розварюватися і тому хороша для супів- пюре. Прянощі дозволяють цьому сорту поєднуватися зі всілякими спеціями. Зазвичай в магазинах вона продається в колотому вигляді.

Деякі виробники випускають чорну сочевицю. Вона дрібнозерниста і зовсім не вимагає спецій , оскільки володіє яскравим смаком . Час варіння для неї зменшено до 20 хвилин. Жовта сочевиця готується і того менше – до 15 хвилин. Цього їй вистачає , щоб зовсім розбухнути і перетворитися на пюре.

Читати ще :  А ви їсте вранці?

Французька сочевиця при варінні не втрачає форми , але всередині стає м’якою. Вона дуже красива і підходить для салатів. Вона виключає використання перцю , так як вже нагадує його за смаком.

Так вийшло , що в російських сім’ях сочевичним страви присутні дуже рідко , але, наприклад , німці традиційно готують з неї обрядове блюдо в різдвяний святвечір . У Китаї сочевиця є національним блюдом поряд з рисом. Цей продукт невід’ємний для корінних народів Північної та Південної Америки , аборигенів Австралії.

Склад і властивості

Білок, що міститься в чечевиці , відмінно засвоюється організмом людини. Сочевиця лідирує серед усіх зернобобових культур за вмістом заліза. Також вона багата вітаміном B1 і незамінними амінокислотами.

Сочевиця корисна при розладах травлення , а також нормалізує рівень цукру в крові ( тому її так рекомендують діабетикам ) . Найбільш корисні , виходячи зі змісту вітаміну C , проросле насіння сочевиці .

Відмінною особливістю сочевиці є те , що вона не накопичує токсинів.

Скільки варити сочевицю

Промиту сочевицю опустити в киплячу воду і варити на невеликому вогні від 10 до 40 хвилин в залежності від сорту. Червона сочевиця буде готова через 10 хвилин , зелена – через 30 , а коричнева – через 40 хвилин (цей сорт сочевиці вимагає попереднього замочування – від півгодини до двох годин).

Калорійність і харчова цінність сочевиці

Калорійність сочевиці – 295 ккал.

Харчова цінність сочевиці : білки – 24 г , жири – 1,5 г , вуглеводи – 46,3 г

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *