Супова дієта

Розвитку холециститу багато в чому сприяє неправильний раціон харчування, що характеризується переважанням жирних продуктів і дефіцитом харчових волокон, що містяться в рослинній їжі. Дієта при хронічному холециститі вважається обов’язковим елементом лікування даної патології.

obertyvanie-plenkoj-dlya-poxudeniya
Основні моменти дієти

Дієта, що призначається при хронічному холециститі, покликана забезпечити нормальну роботу печінки і жовчного міхура. Раціон повинен залишатися повноцінним (урізається частка жирів і вуглеводів, але ці елементи обов’язково повинні поступати в організм). Частка білкової їжі дещо збільшується. Дієта передбачає 4-5 прийомів їжі (порції повинні бути невеликими). Рекомендується харчуватися по режиму (приблизно в один і той же час – це допомагає нормалізувати жовчовиділення). Оптимальна кількість вільної рідини – 1.5-2 л. Норма солі не повинна перевищувати 8-10 г на добу. Температура подачі страв: від 15-ти до 60-ти градусів. Вага добової порції їжі – не більше 3-х кг.
Раціон дієти

Дієта виключає наступні продукти:
• Торти та тістечка з кремом
• Вироби на основі листкового тіста
• Здоба
• М’ясні, курячі, грибні, рибні бульйони
• Будь свіжий хліб
• Борщ і щі
• Жирні сорти птиці, м’яса, риби
• Копчена або солона риба і рибна ікра
• Обжаренное м’ясо
• Субпродукти
• Ковбасні вироби
• Копченості, соління, маринади, консерви
• Тугоплавкі тваринні жири, маргарин, спред
• Гострі приправи (хрін, гірчиця та ін.)
• Зварені круто або підсмажені на жиру яйця
• Зелена цибуля, редис, часник, гриби
• Морозиво
• Шоколад, какао
• Кава
• Газовані та охолоджені напої
• Алкогольні напої

Необхідно обмежити вживання наступних продуктів:
• Молоко жирністю від 6%
• Вершки
• Ряжанка
• Сметана
• Жирні і гострі сорти сиру
• Жирний сир

Читати ще :  Мандаринова дієта

В основі раціону при хронічному холециститі знаходяться:
• Житній або білий хліб вчорашньої випічки
• Печені пиріжки з рибою, м’ясом, сиром, яблуками (1 раз на тиждень)
• Сухе печиво
• Круп’яні пудинги і запіканки
• Макаронні вироби
• Нежирні види м’яса (телятина, яловичина, свинина без жиру, кролик, молода баранина)
• Дичина
• Курка без шкіри
• Молочні сосиски, пісна шинка, нежирна ковбаса
• Плов, приготований на основі відвареного м’яса
• Нежирні види риби (навага, тріска, судак, окунь, лящ, сріблястий хек) у відварному або паровому вигляді
• Овочеві, молочні, фруктові, круп’яні супи
• Молоко з низьким відсотком жирності
• Нежирні кисломолочні продукти (кисле молоко, кефір, ацидофілін, некислий сир)
• Білкові омлети (1 яйце в день)
• Нежирні і негострі сорти сиру
• Будь-які види овочів в запеченому, свіжому і відвареному вигляді
• Фрукти, ягоди, сухофрукти
• Варення, джем
• Будь крупи і страви на їх основі
• Цукор (50-70 г на день)
• Чай і неміцний кава з молоком
• Соки, приготовані з фруктів, овочів і ягід
• Трав’яні чаї
Зразкове меню

• Перший сніданок: паровий білковий омлет, молочна рисова каша з додаванням вершкового масла, чай з часточкою лимона
• Другий сніданок: легка сирна запіканка з невеликою кількістю нежирної сметани
• Обід: пісний суп, відварне м’ясо, тушкована морква, відвар сухофруктів
• Полудень: печиво, чай з часточкою лимона, сухе печиво
• Вечеря: порція вермішелі з вершковим маслом і тертим сиром, мінеральна вода без газу
• Перед сном: нежирний кефір
Відгуки

Запалення жовчного міхура – вкрай неприємне захворювання, часто переходить у хронічну форму. Як показує практика, нормалізувати стан здоров’я без зміни раціону харчування неможливо – дієта при хронічному холециститі повинна дотримуватися в обов’язковому порядку.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *