причини переїдання

У чому причини переїдання?

Всі ми звикли вважати, що постійне переїдання залежить від звичок та особистих якостей. Але іноді причиною переїдання можуть служити і зовнішні фактори, і деякі захворювання.

причини переїдання

Причина переїдання: розумова робота

 

Розумова праця – причина зайвої ваги. Про це говорять дослідження вчених. У процесі інтелектуальної праці підвищується ступінь гормону стресу кортизолу, а також глюкози та інсуліну. Вони то і посилають сигнали в мозок, вимагаючи негайно що-небудь з’їсти. Що слід робити? Щоб цього уникнути, треба вживати в їжу продукти, якими швидко насичуєтеся, і які при цьому надовго забезпечують відчуття ситості. Вибираємо продукти багаті рослинною клітковиною і білками. Добре насичують риба, картопля, яйця, вівсянка, гречка, нежирне м’ясо, бобові, цільнозерновий хліб, горіхи, оливкове масло, апельсини.

 

Причина переїдання: тільки для жінок

 

Дослідження доводять: чоловікам легше стриматися, відчуваючи апетитний аромат. У жінок протистояти приємним запахам кухні виходить значно гірше. Тому частіше трапляються переїдання, особливо коли ми чимось збуджені або засмучені. Природна жіноча імпульсивність також не дозволяє слабкій статі дуже довго витримувати жорсткі дієти, це порочне коло і стає причиною ожиріння.

Що слід робити? Паличка виручалочка – режим харчування. Намагайтеся приймати їжу 4-5 разів на день в певний час (сніданок, обід, вечеря, плюс два перекуси). Намагайтеся їсти повільно, ретельно пережовуючи їжу, і в рот кладіть маленькі шматочки. У цьому випадку мозок отримає сигнал про насичення значно раніше. Режим допоможе привести в норму «роз’ївший» шлунок. Якщо, особливо ввечері або у вихідний, тягне на кухню перекусити просто для підняття настрою, спробуйте замінити перекус фізкультурою, підійде що завгодно: фітнес, прогулянка швидким кроком, стрибки зі скакалкою.

 

Причина переїдання: непотрібні речі

 

Читати ще :  Відпочити і не поправитися

Американський дизайнер-оформлювач Пітер Уолш вивів цікаву закономірність: варто позбавити своє житло від зайвих речей, а заодно і від харчового сміття, і одне це призведе до зменшення надлишку зайвих сантиметрів на талії.

Що слід робити? Наведення порядку на кухні, позбавлення від непотрібних речей призводить до організованого і раціонального харчування. Не купуйте зайвих продуктів, позбудьтеся від усього, що не використовується для приготування та зберігання їжі та сервіровки столу. Приміщення, де приймаєте їжу, повинне бути теплим. У прохолодних місцях з’їдається значно більше.

 

Фаст-фуд

 

З’ївши на обід гамбургер або хот-дог, ми отримуємо в основному прості вуглеводи і через нетривалий час знову відчуваємо почуття голоду. Крім того організм отримує ще й порцію зовсім йому непотрібних консервантів, ароматизаторів та добавок, у тому числі добавок, що підвищують апетит… Що слід робити? Почніть вживати їжу, виготовлену своїми руками зі свіжих продуктів. Страви, приготовані своїми руками, допоможуть навчитися їсти менше і відчувати ситість значно довше, ніж після поїдання фаст-фуду.

 

Причина переїдання: хронічний отит

 

Якщо в дитинстві вам часто траплялося переносити запалення середнього вуха, це може стати причиною набору зайвої ваги з часом, так як хвороба ця може пошкодити нервові закінчення смакових рецепторів. Американські вчені довели, що такі люди потім їдять занадто багато жирного і солодкого.

Що слід робити? Перше що спадає на думку: повністю замінити улюблені страви капустою і селерою. На жаль, в більшості випадків це призводить до стресів, які знову провокують переїдання. Тим більше що жирне і солодке нам необхідно. Справа в його кількості, а також в якості.

Скорочуйте кількість жирної, борошняної і солодкої їжі, шукайте їм заміну. Замість крему – йогурт, замість тістечка – вівсяна кашу з корицею і сухофруктами. Цукерки замініть курагою або родзинками, фруктами. Якщо не виходить скоротити кількість булочок і цукерок, що з’їдаються щодня, спробуйте вести на перших порах харчовий щоденник, це дисциплінує. Нехай увійде в звичку ситний сніданок і обід з споживанням складних вуглеводів і білків. Таке харчування гарантує нормальний рівень глюкози в крові, і відчуття голоду відступає.

Читати ще :  У Європі нова мода - різнобарвне меню

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *