різнобарвне меню

У Європі нова мода – різнобарвне меню

Хочете харчуватися не тільки з користю, але і з задоволенням, і навіть весело? Тоді зверніть увагу: останній писк моди – кольорове меню. Дієти для більшості з нас все ж якась розвага. Сидіти на дієті просто так – нуднувато, а от збирати до обіду «барвисту тарілку» – вже цікаво. Кольорові продукти, як правило – фрукти і овочі. Тим більше актуально в ситуації, коли ми враховуємо кожну калорію. А наскільки це корисно!

різнобарвне меню

Така їжа збагачує нас не тільки клітковиною, а й великою кількістю вітамінів, мінералів і антиоксидантів. І чим різнокольоровіша наша їжа, тим більше користі ми з неї винесемо. Колір продуктів рослинного походження залежить від пігментів, що містяться в них. Але ці речовини не тільки фарбують, у них є й інші властивості.

Наприклад, найпоширеніші пігменти – каротиноїди надають плодам, коренеплодам, ягодам червоний, жовтий і оранжевий колір. А в організмі перетворюються на вітамін А, який корисний для шкіри, слизових, покращує гостроту зору. А значить, не доведеться потім вибирати окуляри або якісні лінзи. Про моркву і каротин знають усі. А є ще лікопін в помідорах і шипшині, зеаксантин в кукурудзі, флавоксантин в гарбузі, лютеїн в червоному перці, рибофлавін в яєчному жовтку.

Все це ще й антиоксиданти, які ведуть боротьбу з вільними радикалами і продовжують нам молодість. Інша група пігментів – флавоноїди. Численні медичні дослідження довели їх унікальні атиоксидантні властивості. Ця група пігментів в організмі не синтезується і потрапить до нас тільки з їжею. Малина, чорниця, чорна смородина, баклажани, вишня і навіть червоне вино мають бути присутніми на вашому столі якомога частіше.

Існують і безбарвні флавоноїди – катехіни. У їхньому випадку відсутність кольору не означає відсутність корисних властивостей. Вони підвищують еластичність капілярів, сприяють засвоєнню вітаміну С в організмі, володіють антимікробними властивостями. Містяться ці корисні пігменти в яблуках, персиках, абрикосах і айві, агрусі і кісточках винограду. Особливо багато катехина в чайному листі.

Читати ще :  Торт по Дюкану

Ще один бонус строкатої дієти – кольоротерапія. Різні кольори викликають різні емоції. Наприклад, помаранчевий – веселить, зелений заспокоює, червоний бадьорить.

Якщо ви вирішили застосувати до себе різнобарвну дієту, пам’ятайте, що мова йде тільки про користь натуральних продуктів з природним забарвленням. Яскраво-рожеві сосиски, в яких для кольору використана «хімія» або яскравий сирок, на упаковці якого відзначені додані барвники, око може, і порадують, але принесуть лише шкоду.

 

Поради від дієтолога. Що в кольорі мені твоєму…..

 

Коричневий: рис і житній хліб. Темний колір рису означає, що при обробці з нього не видалили висівки, а значить він насичений вітамінами групи В.

Білий: спраутс, капуста, цибуля, часник. Джерела енергії, вітаміну С і клітковини, мають протимікробну дію.

Зелений: зелень всіх відтінків, зелений горошок. Просто джерело корисних речовин: вітамін С, К, лютеїн і калій.

Помаранчевий: апельсини, грейпфрути. Ціле сховище вітаміну С плюс клітковина і ефірні масла.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *