Вся правда про калорії

Вся правда про калорії

Багато хто не розуміють , навіщо постійно придивлятися до калорійності продуктів , навіть якщо вага в нормі. Просто тому , що купуючи корисні звички харчування можна не тільки худнути або зберігати вагу , але і бути здоровим.

Вся правда про калорії

Зайдіть на кулінарний блог , там вам порадять , як розрахувати калорійність продуктів , а також здивують новими рецептами смачних і поживних страв.

Можна не рахувати калорії , адже не кожному під силу вираховувати енергетичну цінність кожного обіду. Важливо знати які продукти з високою калорійністю і просто уникати їх у своєму раціоні.

Що таке калорія ? Точний термін кілокалорія ( ккал ) , але на практиці більшість використовує термін калорія .

Калорія – це одиниця виміру енергії , тобто це кількість тепла , яке потрібно для того , щоб нагріти один грам води до температури один градус Цельсія. Щоб дізнатися, скільки калорій в їжі застосовується прилад калориметр . З його допомогою їжа спалюється і оцінюється кількість енергії , тобто кількість калорій в продуктах харчування.

Скільки калорій міститься в основних групах продуктів харчування?

1 грам вуглеводів дає чотири калорії

1 грам білка забезпечує чотири калорії

1 грам жиру дає дев’ять калорій

Вітаміни та мінерали не містять калорій. А вуглеводи і білки приносять менше калорій , ніж жири . Це пояснює , чому ми полнеем від жирних продуктів.

У стандартному меню здорової людини рекомендується подібна калорійність :

55-60 % калорій з вуглеводів , наприклад , цілісного зерна і фруктів ,

15-20 % калорій від білка , наприклад з молочних продуктів , яєць , курки , сочевиці , риби ,

30 % калорій з жирів , наприклад , оливкової олії , горіхів.

Основне сховище для калорій в нашому організмі , звичайно , в жировій тканині. Кожен кілограм жиру містить 7700 калорій. В одному грамі жиру 9 калорій , але в жирових клітинах чи не знаходиться 100 % жиру , тому така різниця при підрахунках.

Читати ще :  У якому віці слід починати догляд за шкірою?

У кожної людини різний обмін речовин , тобто метаболізм , який визначає кількість споживаних калорій в день на різні системи організму , в тому числі відпочинок і пост , не включаючи фізичну активність.

Ця величина різна для кожної людини і залежить від багатьох факторів , включаючи вагу , стать, вік , генетику і гормональний склад.

Крім розрахунку добової калорійності важливо враховувати джерело калорій і їх розподіл протягом дня . Існує значна різниця між щоденним споживанням калорій за один прийом їжі або за 5-6 прийомів їжі.

Важливо знати який тип калорій ви поглинаєте , він впливає на ваше здоров’я і вага , помилково вважати , що неважливо, звідки прийшла до вас калорія .

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *