Вуглеводи.Полісахариди

З точки зору загальних принципів сроенія в групі полісахаридів можливо розрізнити гомополісахаріди , синтезовані з однотипних моносахаридних одиниць і гетерополісахариди , для яких характерна наявність двох або декількох типів мономерних залишків .

YF8

 

Гомополісахариди

Гомополісахариди ( глікани ) , що складаються із залишків одного моносахариду , можуть бути гексозо або пентози , тобто в якості мономера може бути використана гексоза або пентоза . Залежно від хімічної природи полісахариду розрізняють глюкани ( із залишків глюкози) , маннани ( з манози ) , галактани ( з галактози ) та інші подібні з’єднання . До групи гомополісахаридів належать органічні сполуки рослинного (крохмаль , целюлоза , пектинові речовини) , тваринного ( глікоген , хітин ) і бактеріального ( декстрани ) походження.

 

Глікоген

Глікоген ( C6H10O5 ) n – полісахарид , побудований із залишків альфа -D- глюкози – головний резервний полісахарид вищих тварин і людини , міститься у вигляді гранул в цитоплазмі клітин практично у всіх органах і тканинах , однак , найбільша його кількість накопичується в м’язах і печінці . Молекула глікогену побудована з розгалужених поліглюкозідних ланцюгів , в лінійній послідовності яких , залишки глюкози з’єднані за допомогою альфа- 1 ,4- зв’язками , а в точках розгалуження межцепочечних альфа- 1 ,6- зв’язками . Емпірична формула глікогену ідентична формулі крохмалю. За хімічною будовою глікоген близький до амілопектину з більш вираженою розгалуженістю ланцюгів , тому іноді називається неточним терміном « тваринний крохмаль ». Молекулярна маса 105-108 Дальтон і вище. В організмах тварин є структурним і функціональним аналогом полісахариду рослин – крохмалю. Глікоген утворює енергетичний резерв , який при необхідності заповнити раптовий недолік глюкози може бути швидко мобілізований – сильне розгалуження його молекули веде до наявності великого числа кінцевих залишків , що забезпечують можливість швидкого відщеплення потрібної кількості молекул глюкози. На відміну від запасу тригліцеридів (жирів ) запас глікогену не такий ємний ( в калоріях на грам).

Читати ще :  Лосось: калорійність і корисні властивості

Целюлоза

Целюлоза ( клітковина) – найбільш поширений структурний полісахарид рослинного світу , що складається із залишків альфа- глюкози , представлених в бета – пиранозной формі. Таким чином , в молекулі целюлози бета- глюкопіранозние мономірні одиниці лінійно з’єднані між собою бета- 1 ,4- зв’язками . При частковому гідролізі целюлози утворюється дисахарид целлобіоза , а при повному – D- глюкоза. У шлунково -кишковому тракті людини целюлоза не перетравлюється , так як набір травних ферментів не містить бета- глюкозидази . Проте , наявність оптимальної кількості рослинної клітковини в їжі сприяє нормальному формуванню калових мас. Володіючи великою механічною міцністю , целюлоза виконує роль опорного матеріалу рослин , наприклад , у складі деревини її частка варіює від 50 до 70 % , а бавовна являє собою практично стовідсоткову целюлозу.

Хітин

Хітин – структурний полісахарид нижчих рослин , грибів і безхребетних тварин (в основному рогові оболонки членистоногих – комах і ракоподібних ) . Хітин , подібно целюлозі в рослинах , виконує опорні й механічні функції в організмах грибів і тварин. молекула хітину побудована із залишків N- ацетил -D- глюкозаміну , пов’язаних між собою бета- 1 ,4- глікозіюнимі зв’язками . Макромолекули хітину нерозгалужені і їх просторова укладання не має нічого спільного з целюлозою .

Пектинові речовини

Пектинові речовини – полігалактуронових кислота , міститься в плодах і овочах , залишки D- галактуроновой кислоти пов’язані альфа- 1 ,4- глікозидними зв’язками . У присутності органічних кислот спосбни до желеобразования , застосовуються в харчовій промисловості для приготування желе і мармеладу . Деякі пектинові речовини надають противиразковий ефект і є активною складовою ряду фармацевтичних препаратів , наприклад , похідне подорожника « плантаглюцид ».

Мурамін

Мурамін (лат. múrus – стінка) – полісахарид , опорно -механічний матеріал клітинної стінки бактерій. За хімічною будовою являє собою неразветвленную ланцюг , побудовану з чергуються залишків N- ацетилглюкозаміну і N- ацетилмурамовой кислоти , з’єднаних бета- 1 ,4- гликозидной зв’язком. Мурамін щодо структурної організації ( нерозгалужене ланцюг бета- 1 ,4- поліглюкопіранозного скелета) і функціональної ролі вельми близький до хітину і целюлозі .

Читати ще :  Сочевиця

Декстрани

Декстрани – полісахариди бактеріального походження – синтезуються в умовах промислового виробництва мікробіологічними шляхом ( впливом мікроорганізмів Leuconostoc mesenteroides на розчин сахарози ) і використовуються в якості замінників плазми крові (так звані клінічні « декстрани » : Поліглюкін та інші.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *