Вуглеводи

Вуглеводи ( цукру , цукориди ) – органічні речовини, що містять карбонільну групу і кілька гідроксильних груп . Назва класу сполук походить від слів « гідрати вуглецю » , воно було вперше запропоновано К. Шмідтом 1844 році. Поява такої назви пов’язано з тим , що перші з відомих науці вуглеводів описувалися брутто- формулою Cx (H2O) y , формально будучи сполуками вуглецю і води.

df0b

Вуглеводи – вельми великий клас органічних сполук , серед них зустрічаються речовини з сильно розрізняються властивостями. Це дозволяє вуглеводам виконувати різноманітні функції в живих організмах. Сполуки цього класу становлять близько 80 % сухої маси рослин і 2-3 % маси тварин.

 

Прості і складні

Вуглеводи є невід’ємним компонентом клітин і тканин всіх живих організмів представників рослинного і тваринного світу , складаючи (за масою) основну частину органічної речовини на Землі. Джерелом вуглеводів для всіх живих організмів є процес фотосинтезу , здійснюваний рослинами. По здатності до гідролізу на мономери вуглеводи діляться на дві групи: прості ( моносахариди ) і складні ( дисахариди і полісахариди ) . Складні вуглеводи , на відміну від простих , здатні гідролізувати з утворенням моносахаридів , мономерів . Прості вуглеводи легко розчиняються у воді і синтезуються в зелених рослинах. Складні вуглеводи є продуктами поліконденсації простих цукрів ( моносахаридів ) , а в процесі гідролітичного розщеплення утворюють сотні і тисячі молекул моносахаридів .

 

моносахариди

Моносахариди (від грецького monos – єдиний , sacchar – цукор) – найпростіші вуглеводи , які не гидролизующиеся з утворенням більш простих вуглеводів – звичайно являють собою безбарвні , легко розчинні у воді , погано – у спирті і зовсім нерозчинні в ефірі , тверді прозорі органічні сполуки , одна з основних груп вуглеводів , найпростіша форма цукру. Водні розчини мають нейтральну pH . Деякі моносахариди мають солодкий смак . Моносахариди містять карбонильную ( альдегидную або кетонну ) групу , тому їх можна розглядати як похідні багатоатомних спиртів . Моносахарид , у якого карбонильная група розташована в кінці ланцюга , являє собою альдегід і називається альдози . При будь-якому іншому положенні карбонільної групи моносахарид є кетоном і називається кетоза . Залежно від довжини вуглецевого ланцюга (від трьох до десяти атомів) розрізняють тріози , тетрози , пентози , гексози , гептози і так далі. Серед них найбільше поширення в природі отримали пентози і гексози . Моносахариди – стандартні блоки , з яких синтезуються дисахариди , олігосахариди і полісахариди .

Читати ще :  Антиоксиданти

У природі у вільному вигляді найбільш поширена D- глюкоза (виноградний цукор або декстроза , C6H12O6 ) – шестиатомний цукор ( гексоза ) , структурна одиниця ( мономер) багатьох полісахаридів ( полімерів) – дисахаридов : ( мальтози , сахарози і лактози) і полісахаридів (целюлоза , крохмаль). Інші моносахариди , в основному , відомі як компоненти ді- , оліго – або полісахаридів і у вільному стані зустрічаються рідко. Природні полісахариди служать основними джерелами моносахаридів .

дисахариди

Дисахариди (від di – два , sacchar – цукор) – складні органічні сполуки , одна з основних груп вуглеводів , при гідролізі кожна молекула розпадається на дві молекули моносахаридів , є окремим випадком олигосахаридів . За будовою дисахариди являють собою глікозиди , в яких дві молекули моносахаридів з’єднані один з одним гликозидним зв’язком , утвореної в результаті взаємодії гідроксильних груп ( двох полуацетальних або однієї полуацетальної і однієї спиртової ) . Залежно від будови дисахариди діляться на дві групи: відновлювальних і невідновлювальних . Наприклад , в молекулі мальтози у другого залишку моносахарида (глюкози) є вільний полуацетальний гідроксил , що надає даному дисахариду відновлюють властивості . Дісахаріди поряд з полісахаридами є одним з основних джерел вуглеводів в раціоні людини і тварин.

 

олігосахариди

Олігосахариди (від грец. Ὀλίγος – немногий ) – вуглеводи , молекули яких синтезовані з 2 – 10 залишків моносахаридів , з’єднаних глікозіднимі зв’язками . Відповідно розрізняють : дисахариди , трісахаріди і так далі. Олігосахариди , що складаються з однакових моносахаридних залишків , називають Гомополісахариди , а з різних – гетерополісахарид . Найбільш поширені серед олигосахаридов дисахариди .

Серед природних трисахарид найбільш поширена рафіноза – невідновлюючий олігосахарид , що містить залишки фруктози , глюкози і галактози – у великих кількостях міститься в цукровому буряку і в багатьох інших рослинах.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *