корисні продукти

Вибираємо корисні продукти правильно

Правильне харчування – запорука здоров’я, стрункості і відмінного самопочуття. Крім усього іншого важливий вибір продуктів з урахуванням їх якості, сезонності, взаємозамінності і корисності.

 корисні продукти

Купуємо молочні продукти

 

Перевіряйте склад продуктів: тільки молочні та кисломолочні продукти, виготовлені з цілісного молока дійсно корисні. Якщо ви на дієті або просто віддаєте перевагу низькокалорійним молочним продуктам, то краще купувати все-таки з невеликим вмістом жиру, ніж знежирені, перші набагато краще втамовують голод. А ось йогурти та сирки з цукром краще взагалі не брати. Звертайте увагу на термін зберігання, молочні продукти належать до швидкопсувних: натуральне молоко зберігається не більше 5 діб, сметана – близько 7 діб, масло – близько 10, йогурт – не більше 30.

Якщо термін зберігання молочної продукції значно довше, то, користі від таких продуктів буде набагато менше.

 

Вибираємо овочі та фрукти

Дієтологи стверджують: кращі овочі, як втім, і фрукти – це ті, які виросли в регіоні вашого проживання і відносяться до даного періоду часу (сезону дозрівання). Втім, і у заморських фруктів є свої достоїнства, вони ростуть на сонечку, в них більше вітамінів, вони більш різноманітні. До мінусів їх можна віднести те, що їх збирають незрілими, заморські овочі та фрукти для транспортування покривають спеціальними складами, що оберігають від висихання і втрати зовнішнього вигляду, перед вживанням їх необхідно промивати особливо ретельно.

Не варто купувати занадто ранні плоди, в них напевно буде велика кількість нітратів, краще «потерпіти» до масового врожаю. Наприклад, про нітрати у кавунах і динях свідчать темні прожилки. А ось цитрусові, наприклад, мандарини, не накопичують нітрати.

Намагайтеся щодня вживати плоди різних кольорів, рослинні пігменти – це необхідні організму речовини – антиоксиданти.

Читати ще :  Вітаміни для спортсменів

 

Крупи

 

Неочищені крупи найбільш корисні для здоров’я: в них збереглися всі корисні речовини, а також груба клітковина, необхідна кишечнику. Не варто захоплюватися кашами з круп швидкого приготування, правильна каша не вариться за 3-5 хвилин, з таких каш організм в основному отримує прості вуглеводи, які не здатні наситити його надовго.

 

Хлібобулочні вироби

 

Для здоров’я корисні хлібобулочні вироби з цільнозернового борошна або з добавками у вигляді висівок або паростків пшениці, а також насіння або сухофруктів. Виробів, що містять гідрогенезировані жири, краще уникати – такі вироби провокують збільшення рівня холестерину в крові.

Вибирайте вироби в індивідуальній упаковці, яка гарантує, що продукт не чіпали руками. Якість випічки у свіжого батона можна перевірити, натиснувши на нього до заснування: якщо хліб швидко відновить колишню форму, значить він якісний, виняток становлять вироби з твердих сортів пшениці.

 

Вибираємо рибу

 

Найбільш корисні сорти риб – морські, жирні, що містять жирні кислоти омега- 3. При покупці свіжої риби звертайте увагу на очі – вони не повинні бути мутними і на луску – вона повинна виблискувати. У свіжої риби приємний морський запах. Краще брати цілу рибу, вона свіжіша, ніж заздалегідь нарізана на порційні шматки. Купуючи заморожену рибу, переконайтеся, що риба була заморожена тільки один раз: при постукуванні повинен бути дзвінкий звук, сама риба жорстка, луска щільно прилягає, очі опуклі.

 

М’ясо

 

Найбільш калорійне м’ясо – це м’ясо з жировим прошарком, більш пісне – м’ясо філейної частини. Купуйте м’ясо, яке правильно зберігається, у великих магазинах це зона з нульовою температурою. Якщо купуєте заморожене м’ясо, то воно має бути червоного кольору, кристали льоду можуть надати йому злегка сіруватий відтінок. Великі шматочки льоду в упаковці кажуть, що, швидше за все, таке м’ясо вже було розморожене і вдруге заморожено, що призвело до зміни хімічного складу продукту, утримайтеся від покупки такого м’яса.

Читати ще :  Печеня в мультиварці

У м’ясі птиці найбільш пісне – біле: грудка, що містить менше жиру в порівнянні з темним м’ясом ніжок і стегенець. Найбільша частина жиру в м’ясі птиці зосереджена в шкірці, яку краще видаляти. Вдалих і правильних вам покупок!

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *