Як харчуватися при артрозі суглобів: дієта, меню

Лікування артрозу тільки за допомогою лікарських препаратів не буде настільки ефективним, якщо не дотримуватися дієт і збалансованого харчування. Важливо при лікуванні вживати продукти, що сприяють швидкому відновленню суглобів, і виключити ті, які містять пуринові речовини. Саме вони сприяють розвитку недуги. Яке повинно бути харчування для суглобів при артрозі?

Дієта при артрозі суглобів допомагає попередити розвиток недуги і відновити уражені ділянки органу. Головним чином, вона спрямована на зниження зайвих кілограмів і поліпшення обміну речовин. Також необхідно обмежити прийом продуктів харчування, що містять сечову кислоту і хондрокальцинаты, що сприяють руйнування суглобового олії.

Які продукти не рекомендується вживати при артрозі суглобів

Харчування при артрозі суглобів повинне бути раціональним, нежирним і несолоним. Саме головне не переїдати, краще невеликими порціями протягом декількох разів протягом дня, а між перервами краще зайнятися спортом або розробленням суглоба. Особливо важливо не голодувати, так як це може негативно позначитися на суглобах, вони постійно повинні отримувати всі необхідні елементи для відновлення.

Дієта суворо повинна дотримуватися і бажано обмежити прийом наступних продуктів:

  • напівфабрикати;
  • вироби із здобного тіста і свіжоспечений хліб;
  • вершки та молочні вироби (десерти), плавлений сир, жирні
  • кисломолочні продукти, нежирний сир;
  • кондитерські вироби;
  • шоколадні вироби (сир, паста олія);
  • чіпси і сухарі, пластівці з кукурудзи і пшениці;
  • соління і копчення;
  • грінки;
  • алкоголь і тютюн;
  • газована вода і напої;
  • маргарин;
  • кава або чай;
  • гостра їжа;
  • жирне м’ясо;
  • молоко;
  • ікра (червона і чорна);
  • продукти, в яких надмірна кількість Омега-6 (олія
  • соняшника чи кукурудзи, насіння, пшениця твердих
  • сортів);
  • сьомга, осетра, палтуса та інші різновиди жирної риби;
  • харчові штучні добавки.

Які продукти корисні при артрозі суглобів

Рекомендується більше вживати білкову їжу, так як вона допомагає відновити хрящ і тканина суглобів. Щоб вони швидше засвоювалися в організмі, рекомендується готувати страви на пару, гасити або запікати.

Дієта при артрозі кульшового суглоба складається з наступних продуктів:

Вживати продукти, в яких багато вітамінів групи В, А, С і Е. До них відносяться: проросла пшениця, брюссельська капуста, яйця, кисломолочні продукти, горох, чорна смородина.
Гречана і вівсяна крупа, перловка і рис.
Мед, сухофрукти і свіжі ягоди.
З кисломолочних продуктів рекомендується вживати сироватку.
Субпродукти – печінка, язик, нирки і серце.
Риба, крім солоної і жирної.
Овочеві і грибні супи.

Читати ще :  Дієта при вугрової висипки

Дієта при артрозі плечового суглоба складається з продуктів, багатих калієм, такі як курага, банани, урюк і запечена картопля (бажано запікати в шкірці). При цьому потрібно протягом дня випивати до 2-х літрів води, крім чаю і бульйонів. Необхідно відмовитися від вживання помідорів, шпинату, гострого перцю.

Дієта при артрозі гомілковостопного суглоба дещо відрізняється від інших, так як вона більше спрямована на зняття набряку і відновлення водно-сольового обміну. Вона складається з наступних продуктів:

  • сечогінні збори;
  • повністю відмовитися від солоної їжі;
  • вживати до 2-х літрів води.

Основна дієта при артрозі суглобів

Дієта при артрозі включає різноманітну кількість продуктів, незважаючи на величезний список обмежень. Харчування при хвороби суглобів повинне бути раціональним, перевантажувати шлунок не слід, але й голодувати не можна.

Рекомендується вранці перед їжею випити склянку очищеної негазованої води, а після свіжовичавлений апельсиновий сік. Через 20 хвилин з’їсти приготовлену кашу на воді (вівсянка, перловка, гречка або пшениці) і можна додати в неї за бажанням трохи вершкового масла, сухофрукти та мед. На сніданок можна також приготувати запіканку з сиру, сирники з неміцним чаєм, кефіром. Або приготувати яйця некруто, а також омлет зі свіжими овочами.

Між сніданком і обідом перекусити бананом, шматочком ананаса, з’їсти гранат або йогурт. На обід приготувати овочевий суп, на пару приготувати котлети. Можна запікати рибу з овочами, або приготувати пюре, салат, рагу, тушковані овочі.
Протягом дня можна вживати тільки житній хліб, або приготований з грубого помелу.

На полуденок з’їсти фрукти, і приготувати компот з сухофруктів. Можна з’їсти шматочок хліба або крекеру. На вечерю можна зробити тушковані овочі, каші, запечена картопля, вареники, сир. Випити каркаде або неміцний чай.

Яке харчування необхідно при артрозі колінного суглоба

Артроз являє собою серйозне захворювання суглобової і хрящової тканини, локалізоване на певній ділянці опорно-рухового суглоба людини. Захворювання колінних суглобів найбільшою мірою схильні люди з надмірною вагою. Стабільна навантаження на нижні кінцівки призводить до руйнівних процесів в тканинах, і при складній ступеня хвороби може знадобитися хірургічне втручання.

Щоб цього не допустити, виявивши ознаки хвороби, потрібно приступити до комплексної терапії, в якій дуже важливе місце займає дієта при артрозі коліна. Дотримання правильного режиму харчування дозволяє знизити зайву вагу і поповнити запас хондроїтину, глюкозаміна і колагену в сполучних тканинах зв’язок і хрящів.

Читати ще :  Дієта при гіпертонії і серцево-судинних захворюваннях

Основні правила дієтотерапії при артрозі

Дієту потрібно розглядати не як самостійний метод лікування, а як профилактиктическую і додаткову терапію при гонартрозі.

Не можна займатися жорстким голодуванням, позбавляючи організм жирів і вуглеводів.

Їсти треба невеликими порціями і часто. Дієта при артрозі колінного суглоба не повинна виснажувати організм.
В раціон потрібно включити масу вітамінів і мінералів. Вони беруть участь у процесах обміну і синтезують білок колаген.
Необхідно відмовитися від жирної їжі та солі. Страви можна трохи підсолювати перед їжею, а не під час приготування.
Слід відмовитися від алкогольних напоїв, газованої води, кави у великих кількостях.

Не рекомендується їсти мариновані продукти і копченості, незбиране молоко, жирну баранину, свинину, качатина, гусятину.
У раціоні має бути багато свіжих фруктів, обов’язково включають страви на желейної основі – холодець, холодець, пудинг.

Снідати потрібно обов’язково, а ось пізно ввечері їсти не можна. Головний принцип дієтотерапії – низька калорійність їжі.
Які речовини необхідні при артрозі колінного суглоба

Компоненти, які поповнюють запаси енергії людини – білки, жири, вуглеводи. Харчування при артрозі колінних суглобів повинне включати ці корисні речовини, але кількість їх повинно бути збалансованим.

Білки. Є важливим будівельним матеріалом клітин, і найбільша кількість білків міститься в пісному м’ясі – курятина, індичатина, кролятина і телятина. Готують м’ясні страви на пару, так вони зберігають всі корисні властивості. Хороший джерело білків – нежирне молоко і кисломолочні продукти. Багато білків рослинного походження містять бобові, гриби, гречана крупа і пропарена риба.

Жири. Є джерелом енергії. Підходять жири рослинного походження – оливкова, соняшникова, горіхова, кунжутна і льняне масло. Вершкове допускається лише в невеликих кількостях. Оліями можна заправляти страви. Риба (сом, сьомга, лосось) також містить легкозасвоювані жири, але її не можна смажити, а можна тільки пропарювати тощо або тушкувати.
Вуглеводи. Ці речовини повинні бути складними – вони довше засвоюються організмом, не встигаючи формуватися в жирові відкладення. Найкорисніше вуглеводне харчування при гонартрозі колінних суглобів: фрукти, сухофрукти, каші, хліб грубого помелу, сирі або запечені овочі.

Читати ще :  Дієта при гастриті з підвищеною кислотністю

Щоб заповнити запаси хондроїтину – будівельного матеріалу для хрящової тканини, слід готувати заливні страви, замість компотів бажано вживати желеподібні киселі. Дуже корисна вуха або рибний холодець, причому не потрібно видаляти хрящ, сухожилля і шкіру риби.

Необхідні вітаміни і мікроелементи при артрозі коліна

Самі по собі вітаміни не поповнюють енергетичні запаси, але беруть участь у вуглеводному, білковому і ліпідному обміні, сприяючи синтезу корисних речовин і надаючи загальнозміцнюючу дію. Дуже важливо отримувати добову дозу вітамінів і мінеральних мікроелементів.

В раціон включають продукти з вмістом вітамінів В-групи:

В1 – цільнозерновий хліб і горох.
В2 – банани, яйця, молочні продукти.
В6 – горіхи, курятина.
В9 – зелень, ягоди шипшини, листя смородини і малини.
В12 – печінка і нирки тварин і риби, твердий сир, кисломолочні продукти.

Дієта при деформуючому артрозі колінного суглоба повинна містити їжу з кальцієм – всі кисломолочні продукти і зелень. Обов’язково потрібен вітамін Е, який можна отримати з горіхами і пророщених зернами. Ананаси корисні для зняття запального процесу, а інші фрукти багаті клітковиною, фруктозою і мінералами.

Корисне меню при артрозі коліна

Продукти повинні бути підібрані так, щоб вони несли максимальну користь, тому меню дієти при артрозі коліна слід правильно складати. Протягом дня хворий артрозом повинен одержати необхідну енергію, вітаміни і мінерали. Приклад дієтичного меню:

Сніданок – свіжовичавлений сік апельсина. Через хвилин двадцять можна їсти круп’яну кашу без солі на воді з невеликою кількістю вершкового масла. В якості альтернативи – солодка каша без цукру з медом, запіканка з сиром або зелений чай з сирним бутербродом, овочевий салат.

Другий сніданок – сухофрукти, фрукти або кисломолочні продукти.
Обід – суп з овочів або круп, відварні м’ясні або рибні страви (котлети на пару, тушковане м’ясо, овочеві салати із заправкою рослинним маслом.
Полудень – кисіль або мус плодово-ягідний, сухофрукти, чай каркаде.
Вечеря – салат, сир, рагу, каша. Він повинен бути найлегшим прийомом їжі.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *